ΓΔ: 1604.29 0.21% Τζίρος: 115.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:40 DATA
Φώτο: Shutterstock

Οκτώ άνθρωποι καταδικάστηκαν για τον φόνο του Σαμουέλ Πατί στη Γαλλία

Μερικές ημέρες αφότου ο καθηγητής, 47 ετών, έδειξε στους μαθητές του τις γελοιογραφίες τον Οκτώβριο του 2020, ένας 18χρονος Τσετσένος τον μαχαίρωσε και τον αποκεφάλισε έξω από το σχολείο του στο Κονφλάν-Σεντ-Ονορίν, κοντά στο Παρίσι.

Γαλλικό δικαστήριο καταδίκασε οκτώ ανθρώπους σε ποινές φυλάκισης από ένα έως 16 χρόνια για τον ρόλο τους σε μια εκστρατεία μίσους που κορυφώθηκε με τον φόνο ενός καθηγητή που είχε δείξει γελοιογραφίες του προφήτη Μωάμεθ στην τάξη, ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ.

Μερικές ημέρες αφότου ο Σαμουέλ Πατί, 47 ετών, έδειξε στους μαθητές του τις γελοιογραφίες τον Οκτώβριο του 2020, ένας 18χρονος Τσετσένος τον μαχαίρωσε και τον αποκεφάλισε έξω από το σχολείο του στο Κονφλάν-Σεντ-Ονορίν, κοντά στο Παρίσι. Ο επιτιθέμενος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε λίγο μετά από την αστυνομία.

Μεταξύ εκείνων που καταδικάστηκαν χθες, Παρασκευή, ήταν ο πατέρας μιας μαθήτριας η ψευδής παρουσίαση από την οποία της χρήσης των γελοιογραφιών από τον Πατί οδήγησε σε πλήθος αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έθεταν στο στόχαστρο τον καθηγητή.

Το δικαστήριο καταδίκασε τον Μπραχίμ Σνινά σε φυλάκιση 13 ετών για συμμετοχή σε τρομοκρατική ένωση κακοποιών, σύμφωνα με το δίκτυο Franceinfo. Ο Σρινά δημοσιοποίησε βίντεο στα οποία κατηγορούσε ψευδώς τον καθηγητή ότι τιμωρούσε την κόρη του επειδή διαμαρτυρόταν για το μάθημα, κατονομάζοντας τον Πατί και ταυτοποιώντας το σχολείο του.

Ο Αμπντελχακίμ Σεφριουί, ο ιδρυτής μιας σκληροπυρηνικής ισλαμιστικής οργάνωσης, έλαβε ποινή 15ετούς κάθειρξης. Ο Σεφριουί και ο Σρινά κρίθηκαν ένοχοι για πρόκληση μίσους κατά του Πατί.

Πολλοί μουσουλμάνοι θεωρούν βλασφημία οποιαδήποτε απεικόνιση του προφήτη Μωάμεθ. Ο δικηγόρος του Σεφριουί δήλωσε πως ο πελάτης του θα ασκήσει έφεση, σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ.

Δύο φίλοι του δολοφόνου του Πατί, του Αμπντουλάχ Ανζόροφ, καταδικάστηκαν επίσης. Ο Ναΐμ Μπουνταούντ και ο Αζίμ Εψιρχάνοφ καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 16 ετών για συνέργεια σε δολοφονία. Αμφότεροι αρνήθηκαν τις κατηγορίες, σύμφωνα με το Franceinfo.

Πέρυσι, δικαστήριο είχε κρίνει ενόχους την κόρη του Σρινά και άλλους πέντε εφήβους για συμμετοχή σε προσχεδιασμένη συνωμοσία και παροχή βοήθειας στην προετοιμασία ενέδρας.

Η κόρη του Σρινά, που δεν ήταν στην αίθουσα όταν ο Πατί προέβαλε τις γελοιογραφίες, καταδικάστηκε για ψευδείς κατηγορίες και συκοφαντικά σχόλια.

Γαλλικά ΜΜΕ ανέφεραν πως η 13χρονη διατύπωσε τις κατηγορίες όταν οι γονείς της ρώτησαν γιατί είχε πάρει διήμερη αποβολή από το σχολείο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

astynomia, parisi, poreies
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γαλλία θα αναπτύξει 4.000 αστυνομικούς σε αγώνα του Nations League

Ο αγώνας μεταξύ Γαλλίας - Ισραήλ, θα διεξαχθεί στο Παρίσι, μία εβδομάδα μετά τις συγκρούσεις στο Άμστερνταμ μεταξύ φιλοπαλαιστινίων οπαδών και οπαδών της Μακάμπι Τελ Αβίβ που προκάλεσαν διεθνή καταδίκη.
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Το αρχείο του Ντομινίκ Π. οδήγησε την αστυνομία στους κατηγορούμενους

Έπειτα από έρευνα που κράτησε περισσότερα από δύο χρόνια, οι αστυνομικοί κατάφεραν να ταυτοποιήσουν 54 άνδρες, από τους 72 που αναζητούσαν. Στο μεταξύ όμως, ο ένας από αυτούς πέθανε και άλλοι δύο απαλλάχθηκαν.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Αντιτρομοκρατική στη Γαλλία ερευνά εμπρησμούς δίπλα σε συναγωγή

Η αστυνομία αναζητά τον δράστη, ενώ την έρευνα για το περιστατικό έχει αναλάβει το γραφείο του εισαγγελέα αρμόδιο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ.