ΓΔ: 1455.48 0.03% Τζίρος: 100.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:19:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Συρρικνώθηκε η κινεζική οικονομία για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια

Πολύ πιο καταστροφικός από ότι προέβλεπαν οι αναλυτές, αποδεικνύεται ο αντίκτυπος της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη Κίνα με τον ρυθμό ανάπτυξης να μειώνεται στο 3,5% αντι για 6% του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο. Μετά από 30 χρόνια κατέρρευσαν οι λιανικές πωλήσεις.

Ισχυρότατο πλήγμα έχει δεχθεί η κινεζική οικονομία από την πανδημία του νέου κορονοϊού καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκάλυψε η Κίνα, η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε, για πρώτη φορά τα τελευταία τριάντα χρόνια· οι πωλήσεις λιανικής κατέρρευσαν. «Η επιδημία του νέου κορονοϊού έπληξε την οικονομική δραστηριότητα τους δύο πρώτους μήνες της χρονιάς», διαπίστωσε η κινεζική στατιστική υπηρεσία, «όμως, γενικά, οι βραχυπρόθεσμες συνέπειες είναι διαχειρίσιμες».

Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 13,5% σε ετήσια βάση, ενώ κατέγραφε αύξηση 6,9% τον Δεκέμβριο. Οι πωλήσεις λιανικής, αντανάκλαση της κατανάλωσης, μειώθηκαν κατά 20,5% τους πρώτους δύο μήνες της χρονιάς σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019, κατά την κινεζική εθνική στατιστική υπηρεσία. Η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα είναι η πρώτη από το 1990.

Οι επενδύσεις σε πάγιο ενεργητικό μειώθηκαν κατά 24,5% σε ετήσια βάση, ενώ αναλυτές που είχαν ερωτηθεί από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters προέβλεπαν ότι θα μειώνονταν κατά 2,8%. Οι εξαγωγές μειώθηκαν 17,2% σε ετήσια βάση.

Ο αντίκτυπος της πανδημίας ήταν αναμφίβολα πολύ πιο καταστροφικός από ό,τι προέβλεπαν αναλυτές που είχαν ερωτηθεί σχετικά από το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg. Οι αναλυτές προέβλεπαν συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής κατά μόλις 3% και μείωση των λιανικών πωλήσεων κατά 4%.

Η δημοσιοποίηση των δεικτών αυτών καταγράφεται τη στιγμή που η Κίνα συνεχίζει τη μάχη εναντίον της πανδημίας, που παρέλυσε την οικονομία της το τελευταίο διάστημα λόγω των μέτρων που επέβαλε το Πεκίνο για να φρενάρει την εξάπλωση του κορονοϊού.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε πρωτοβουλίες που έχουν σκοπό να διευκολύνουν τον δανεισμό στις επιχειρήσεις, ώστε να υποστηριχθεί η λεγόμενη πραγματική οικονομία. Έτσι, μείωσε τον λόγο των διαθεσίμων που είναι υποχρεωμένες να κρατούν οι τράπεζες κατά μισή μονάδα, στο 1%. Αυτό αναμένεται να αποδεσμεύσει 550 δισεκ. γιούαν (70,6 δισ. ευρώ) που μπορούν θεωρητικά να διατεθούν σε δανειακές χορηγήσεις.

Αναλυτές θεωρούν ότι η κινεζική οικονομία θα χρειαστεί μήνες για να συνέλθει. Εξάλλου, η ταχύτατη εξάπλωση του κορονοϊού σε διεθνές επίπεδο προκαλεί φόβους για παγκόσμια ύφεση, άρα υποχώρηση της ζήτησης για αγαθά παραγόμενα στην Κίνα.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της Κίνας το πρώτο τρίμηνο αναμένεται να μειωθεί κατά σχεδόν το μισό, στο 3,5% του ΑΕΠ από το 6% που καταγραφόταν το αμέσως προηγούμενο, σύμφωνα με αναλυτές που ερωτήθηκαν από το Reuters. Το 2020 συνολικά, η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 5,4% του ΑΕΠ, ρυθμό που εάν επαληθευτεί η συγκεκριμένη πρόβλεψη θα είναι επίσης ο χαμηλότερος από το 1990.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kina, china
ΔΙΕΘΝΗ

Χαμηλώνει τον πήχη για την ανάπτυξη της Κίνας ο οίκος S&P Global

«Πυκνώνουν» τα σύννεφα για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, με τον οίκο αξιολόγησης να επισημαίνει ότι θα επιβραδυνθούν επενδύσεις και βιομηχανία, έπειτα και από τα απογοητευτικά αποτελέσματα του Μαΐου.
Kina, china
ΔΙΕΘΝΗ

Σοβαρούς κινδύνους για την κινεζική ανάπτυξη βλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα

Υποβαθμίζονται οι προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας εξαιτίας της πανδημίας και το νέο κύμα μολύνσεων που αναμένεται, με την κατανάλωση να συρρικνώνεται ενώ υφίσταται ιστορική πτώση ο τομέας των ακινήτων.
ΔΙΕΘΝΗ

ΔΝΤ: Προς τα κάτω την πρόβλεψή για τον ρυθμό ανάπτυξης της Κίνας

Με την παράλυση της οικονομίας στην αρχή της περυσινής χρονιάς λόγω της πανδημίας, το κινεζικό ΑΕΠ κατέγραψε βουτιά 6,8% το πρώτο τρίμηνο, πριν ανακάμψει κατά 3,2% το δεύτερο τρίμηνο και κατά 4,9% το τρίτο.