ΓΔ: 2055.51 -0.19% Τζίρος: 148.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Germany-AFD-Akrodexia
Φωτο: Shutterstock

Ανησυχία στη Γερμανία πως το AfD θα εκμεταλλευτεί την επίθεση στο Μαγδεμβούργο

Η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ κάλεσε την Τετάρτη την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) να μην προσπαθήσει να αποκομίσει πολιτικά οφέλη από το γεγονός.

Η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ κάλεσε την Τετάρτη την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) να μην εκμεταλλευτεί την επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά στην πόλη του Μαγδεμβούργου την περασμένη εβδομάδα.

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 200 τραυματίστηκαν όταν ένα αυτοκίνητο πέρασε μέσα από πλήθη στη χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης στο ανατολικό κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ.

«Στο AfD, μπορώ μόνο να πω: Οποιαδήποτε προσπάθεια εκμετάλλευσης μιας τόσο τρομερής πράξης και κατάχρησης του πόνου των θυμάτων είναι κατάπτυστη», δήλωσε σε σχόλια στο Funke Media Group, έναν σημαντικό εκδοτικό οίκο γερμανικών εφημερίδων και περιοδικών.

«Δείχνει μόνο τον χαρακτήρα εκείνων που κάνουν τέτοια πράγματα», είπε.

Το AfD πραγματοποίησε συγκέντρωση στο Μαγδεμβούργο τη Δευτέρα. Η αστυνομία δήλωσε ότι συμμετείχαν περίπου 3.500 άτομα.

Η Γερμανία πρόκειται να διεξαγάγει πρόωρες εκλογές στα τέλη Φεβρουαρίου. Το AfD βρίσκεται συχνά στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις πριν από την ψηφοφορία, πίσω από τη συντηρητική συμμαχία CDU/CSU.

Αναφερόμενος στην επίθεση της Παρασκευής, η Φέιζερ είπε: «Κάνουμε τα πάντα για να διευκρινίσουμε αυτή την πράξη. Θρηνούμε τους νεκρούς και οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειές τους».

Ο 50χρονος ύποπτος δράστης, που ταυτοποιήθηκε ως Ταλέμπ Α. βρίσκεται προφυλακισμένος. Η αστυνομία συνέχισε να ερευνά τα πιθανά κίνητρα του άνδρα, ο οποίος κατάγεται από τη Σαουδική Αραβία και ζει στη Γερμανία από το 2006.

Ο ύποπτος ήταν παραγωγικός χρήστης της πλατφόρμας X, όπου δημοσίευσε πολλές αναρτήσεις επικριτικές για το Ισλάμ και τη Σαουδική Αραβία και είχε εκφράσει την υποστήριξή του στο AfD.

Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA ανέφερε ότι οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας είχαν ζητήσει την έκδοση του υπόπτου πέρυσι.

«Αυτή τη στιγμή, πρέπει επίσης να υποστηρίξουμε τους πρώτους ανταποκριτές και το προσωπικό έκτακτης ανάγκης, που έχουν βιώσει τρομερά πράγματα και έχουν ξεπεράσει τα όρια», δήλωσε η Φέιζερ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γερμανικός στρατός παρέλαση
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Επαναφορά εξαγωγών όπλων στο Ισραήλ από την κυβέρνηση

Η Γερμανία άρει τους περιορισμούς στις εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ, με ισχύ από 24 Νοεμβρίου, λόγω σταθεροποίησης της κατάπαυσης πυρός στη Γάζα. Κάθε απόφαση θα εξετάζεται πλέον κατά περίπτωση, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Συνομιλία Μερτς-Ζελένσκι: Έμφαση στη μάχη κατά της διαφθοράς

Ο καγκελάριος Μερτς ζήτησε από τον Ζελένσκι να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και την πάταξη της διαφθοράς, ενώ συμφώνησαν στη συνέχιση της συνεργασίας για την ειρήνη και στην αύξηση πίεσης στη Μόσχα για διαπραγματεύσεις.
Φρίντριχ Μερτς με σμόκιν
ΔΙΕΘΝΗ

Βάντεφουλ: Η Γερμανία επιδιώκει στενότερη συνεργασία με τη Βολιβία

Ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Γιόχαν Βάντεφουλ, δήλωσε πως θα ενισχύσει τις σχέσεις με τη Βολιβία λόγω του λιθίου, με το Βερολίνο να επιδιώκει μείωση της εξάρτησής του από την Κίνα για κρίσιμες πρώτες ύλες.
Γερμανικό Κοινοβούλιο εξωτερική όψη
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Συνεννόηση κυβέρνησης για αλλαγές σε πρόνοια, αυτοκίνητο, οδούς

Η κυβερνητική επιτροπή συμφώνησε σε μεταρρυθμίσεις στην κοινωνική πρόνοια, την οδοποιία και τον κλάδο αυτοκινήτου, με αυστηρότερες κυρώσεις για το επίδομα και επιπλέον 3 δισ. ευρώ στον τομέα οδοποιίας για υποδομές.
Οικονομία Γερμανίας ευρώ
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ανάπτυξη 1,3% το 2026 με ώθηση από τις δημόσιες δαπάνες

Η κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη 1,3% για το 2026 και 1,4% για το 2027, κυρίως λόγω επενδύσεων σε υποδομές και άμυνα. Η ανάκαμψη στηρίζεται στην εγχώρια ζήτηση και τα μέτρα στήριξης, ενώ ζητούνται ταχύτερες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις.