ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Τηλεδιάσκεψη κορυφής του G7 για εμβόλιο και νέα οικονομικά μέτρα

Στις 16.00, ώρα Ελλάδος οι ηγέτες των Επτά ανεπτυγμένων οικονομιών συζητούν το συντονισμό των ενεργειών τους για αντιμετώπιση της επιδημίας, αλλά προβληματίζει έντονα η απροθυμία του Τραμπ.

Με τις αγορές να καταρρέουν και τους πολίτες σε όλο τον κόσμο να ζητούν συντονισμό ενεργειών των κυβερνήσεων για τη διαχείριση της επιδημίας και γενναία οικονομικά μέτρα, οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων οικονομιών θα έχουν στις 16.00, ώρα Ελλάδος, μια κρίσιμη τηλεδιάσκεψη, η επιτυχία της οποίας θα κριθεί τελικά από τη διάθεση συνεργασίας που θα δείξει ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ.

Την τηλεδιάσκεψη ανακοίνωσε την Παρασκευή μέσω Twitter ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, σημειώνοντας ότι στην ατζέντα θα βρεθούν ο συντονισμός των προσπαθειών για την ανακάλυψη εμβολίου και θεραπειών για τον κορονοϊό, αλλά και των πρωτοβουλιών που θα αναλάβουν κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην παγκόσμια οικονομία.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Τραμπ ήταν αρχικά απρόθυμος να συμμετάσχει σε αυτή την τηλεδιάσκεψη και το δέχθηκε μόνο αφού του άσκησαν ισχυρή πίεση ο Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία, σύμφωνα με το πρακτορείο, ενορχήστρωσε μια παρασκηνιακή εκστρατεία πίεσης του Τραμπ, καθώς ανησυχεί ότι το G7 δεν θα καταφέρει να φθάσει σε τέτοια συντονισμένη απάντηση στην πανδημία, που θα άλλαζε το κλίμα διεθνώς.

Οι τελευταίες μονομερείς ενέργειες του Τραμπ για την απαγόρευση πτήσεων από και προς την Ευρώπη, όπως και το δημοσίευμα που αποκάλυψε ότι η αμερικανική κυβέρνηση προσφέρει οικονομικά κίνητρα σε γερμανική εταιρεία, που εργάζεται για την ανακάλυψη εμβολίου, για να μεταφέρει τις δραστηριότητες στις ΗΠΑ βαραίνουν το κλίμα ανάμεσα στους Ευρωπαίους και τον Λευκό Οίκο.

Σε επίπεδο μεγάλων κεντρικών τραπεζών, πάντως, η συνεργασία είναι καλύτερη, όπως έδειξε η πρωτοβουλία της Fed να μειώσει κατά 0,25% το κόστος των συμβάσεων swaps με μεγάλες κεντρικές τράπεζες για την παροχή ρευστότητας σε δολάρια.

Το μεγάλο ζητούμενο από τους ηγέτες των Επτά είναι ο συντονισμός της δημοσιονομικής απάντησης στην κρίση, καθώς οι κεντρικές τράπεζες έχουν ήδη πάρει σημαντικά μέτρα για την τόνωση της ρευστότητας, αλλά, όπως έχει τονίσει και η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, «η απάντηση πρέπει, πρώτα και κύρια, να είναι δημοσιονομική». Η Μέρκελ, πάντως, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη ότι μπορεί να συμφωνηθεί μια ισχυρή, συντονισμένη απάντηση.

Αμερικανός αξιωματούχος αναγνώρισε ότι έχει γίνει ζημιά στις σχέσεις με την Ευρώπη από την απαγόρευση των πτήσεων και τόνισε ότι υπάρχει ένα σχέδιο για κοινή ανακοίνωση που περιλαμβάνει φιλόδοξους στόχους για τη συνεργασία μεταξύ των Επτά, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα υιοθετηθεί.

Στις αιτιάσεις των Ευρωπαίων για μονομερείς ενέργειες η πλευρά του Λευκού Οίκου απαντά ότι δεν ήταν μόνο οι ΗΠΑ που κινήθηκαν σε αυτή την κατεύθυνση, επιδιώκοντας την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος, αλλά και αρκετά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προχώρησαν σε μονομερή επιβολή ανάλογων περιορισμών, ενώ και η Ε.Ε., χωρίς να συζητήσει με τους εταίρους διεθνώς, προχώρησε στην απαγόρευση εξαγωγών ιατρικού προστατευτικού υλικού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Koronoios, Corona Virus, Emvolia
ΔΙΕΘΝΗ

Πιθανή συνεργασία για τα εμβόλια συζήτησαν Μακρόν, Μέρκελ και Πούτιν

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση συζητήθηκαν «οι προοπτικές πιστοποίησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, καθώς και η πιθανή εξαγωγή και κοινή παραγωγή του σκευάσματος αυτού στις χώρες της ΕΕ».
ΔΙΕΘΝΗ

Για άμυνα και διατλαντικές σχέσεις συναντώνται Μακρόν και Μέρκελ

Είναι η πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών μετά την νίκη Μπάιντεν στις ΗΠΑ που αλλάζει τις σχέσεις της ΕΕ με την υπερδύναμη, ενώ σε αυτήν θα συμμετέχουν και οι υπ. Άμυνας και Εξωτερικών των δύο χωρών.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ υποβίβασε σε «πρωθυπουργό» της Γαλλίας τον Εμανουέλ Μακρόν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο πρόεδρος της Γαλλίας κατέβαλαν προσπάθειες να οικοδομήσουν στενή σχέση λίγο καιρό μετά την εκλογή του Μακρόν. Όμως στην πορεία, η σχέση τους επιδεινώθηκε αισθητά.