ΓΔ: 2206.3 -0.21% Τζίρος: 281.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Αυστραλία: Υπερθέαμα πυροτεχνημάτων για την Πρωτοχρονιά του 2025

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έσπευσαν στις ακτές του λιμανιού του Σίδνεϊ και εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη στις όχθες του ποταμού Γιάρα στη Μελβούρνη.

Οι Αυστραλοί αποχαιρέτησαν το 2024, υποδεχόμενοι το νέο έτος με ένα υπερθέαμα πυροτεχνημάτων σε εορταστικές εκδηλώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έσπευσαν στις ακτές του λιμανιού του Σίδνεϊ και εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη στις όχθες του ποταμού Γιάρα στη Μελβούρνη για να παρακολουθήσουν τις πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις που συνεχίστηκαν και μετά την αλλαγή του έτους.

Στην «πρωτοχρονιάτικη πρωτεύουσα του κόσμου», οι παρευρισκόμενοι άλλαξαν χρόνο (σ.σ. 3:00 μεσημέρι ώρα Ελλάδας), με εννέα τόνους πυροτεχνημάτων να φωτίζουν τον ουρανό πάνω από την όπερα και το λιμάνι, τόσο από την ανατολική όσο και από τη δυτική πλευρά της διάσημης Γέφυρας του Σίδνεϊ.

Σε μία από τις χώρες που υποδέχονται πρώτες το νέο έτος, πολλοί Αυστραλοί δηλώνουν ανακουφισμένοι που αποχαιρετούν το 2024.

«Υπάρχουν φυσικά πολλοί πόλεμοι και αναστάτωση σε πολλά μέρη», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 32χρονος Στιούαρτ Εντουαρτς, εργαζόμενος στον ασφαλιστικό κλάδο. «Θα ήταν καλό για τον κόσμο αν τα πράγματα τακτοποιούνταν από μόνα τους».

Πολλοί ήταν οι ξένοι τουρίστες που ταξίδεψαν στην πόλη για τις γιορτές και την αλλαγή του χρόνου.

Από παιδί, η Μέγκ Μπράουν παρακολουθούσε με δέος από το σπίτι της στη Βρετανία την τηλεοπτική κάλυψη των πυροτεχνημάτων του Σίδνεϊ.

Οι εικόνες που έρχονταν από την άλλη άκρη του κόσμου φαίνονταν «μαγικές» στην Μπράουν, η οποία είχε υποσχεθεί στον εαυτό της κάποια στιγμή την πόλη για την Πρωτοχρονιά.

Στα 28 της, η Μπράουν φέτος έκανε πράξη το όνειρό της. «Είναι ένα από τα πράγματα της λίστας επιθυμιών μου», είπε η Μπράουν στο αυστραλιανό πρακτορείο ειδήσεων.

«Στη Βρετανία, τα πυροτεχνήματα του Σίδνεϊ είναι πάντα είδηση, είναι ένα από τα πρώτα μέρη που φέρνει το νέο έτος».

Πυροτεχνήματα τεχνολογίας που εκτοξεύτηκαν από 27 σημεία στη Μελβούρνη χάρισαν ένα σόου σηματοδοτώντας την αλλαγή του έτους για περίπου 500.000 και πλέον ανθρώπους που γιόρτασαν στους δρόμους.

Περίπου 80.000 πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό και της πόλης Μπρίσμπεϊν, ενώ στο Περθ και στην Αδελαΐδα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν εκεί για να γιορτάσουν με πυροτεχνήματα και ζωντανή μουσική. Το Λόνσεστον συνδύασε τις εκδηλώσεις για την Πρωτοχρονιά με το ετήσιο φεστιβάλ μπύρας της πόλης.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στοίβα βιβλίων
ΔΙΕΘΝΗ

Ακυρώθηκε το Φεστιβάλ Βιβλίου Αδελαΐδας μετά από διαμαρτυρίες

Το Φεστιβάλ Βιβλίου της Αδελαΐδας ακυρώθηκε, μετά το μποϊκοτάζ 180 συγγραφέων λόγω αποκλεισμού Παλαιστίνιας συγγραφέα. Η διευθύντρια Λουίζ Άντλερ παραιτήθηκε, καταδικάζοντας τη φίμωση και τον ρατσισμό προς την Ράντα Άμπντελ-Φάταχ.
Αντώνι Αλμπανέζι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Εθνικό πένθος στην Αυστραλία στις 22 Ιανουαρίου λόγω επίθεσης στο Σίδνεϊ

Στις 22 Ιανουαρίου η Αυστραλία θα τηρήσει εθνικό πένθος για τα 15 θύματα της επίθεσης σε παραλία του Σίδνεϊ. Η τελετή θα φέρει τον τίτλο «Το φως θα νικήσει» και οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλη τη χώρα.
Λογότυπο της Meta
ΔΙΕΘΝΗ

Meta προς Αυστραλία: Επανεξετάστε την απαγόρευση social media σε ανήλικους

Η Meta κάλεσε την Αυστραλία να επανεξετάσει την απαγόρευση για κάτω των 16 ετών στα social media, αναφέροντας πως έχει μπλοκάρει πάνω από 544.000 λογαριασμούς, τηρώντας τον νέο νόμο που προβλέπει βαριά πρόστιμα για παραβάτες.
Τοπίο Σίδνεϊ Αυστραλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Αποχωρήσεις από φεστιβάλ στην Αυστραλία λόγω αποκλεισμού συγγραφέα

Το φεστιβάλ Αδελαΐδας δέχεται παραιτήσεις και αποχωρήσεις καλλιτεχνών λόγω της απόφασής του να αποσύρει την πρόσκληση της Παλαιστινοαυστραλής συγγραφέα Ράντα Άμπντελ-Φάταχ, κρίνοντας πως η συμμετοχή της δεν ήταν πολιτικά αρμόζουσα.
Ισχυρός κυκλώνας Αυστραλία
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστραλία: Κυκλώνας και πλημμύρες βόρεια, μεγάλες φωτιές νότια

Χιλιάδες κάτοικοι στη βορειοανατολική Αυστραλία έμειναν χωρίς ρεύμα λόγω του κυκλώνα Κότζι, ενώ μεγάλες πυρκαγιές εξακολουθούν να κατακαίουν το νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με τις αρχές.
Φωτιά δάσους στην Αυστραλία
ΔΙΕΘΝΗ

Βικτόρια: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των μαζικών πυρκαγιών

Η πολιτεία Βικτόρια στην Αυστραλία κήρυξε κατάσταση καταστροφής λόγω των εκτεταμένων πυρκαγιών, με σπίτια και δασικές εκτάσεις να έχουν καταστραφεί. Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι άνεμοι επιδεινώνουν την κατάσταση.