ΓΔ: 2598.72 0.16% Τζίρος: 271.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:15
γραμμή παραγωγής πυρομαχικών

Γαλλία: Η ΕΕ να χρηματοδοτεί εξοπλισμό σχεδιασμένο στην Ευρώπη

«Δεν πρέπει να ξοδεύονται τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων για την παραγωγή αμερικανικού εξοπλισμού» ανέφερε ο υπουργός Ενοπλων Δυνάμεων της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνί.

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την Αμυντική Βιομηχανία, το οποίο βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες, θα πρέπει να χρησιμοποιείται για στρατιωτικό εξοπλισμό που έχει σχεδιαστεί στην Ευρώπη και του οποίου τουλάχιστον το 65% των εξαρτημάτων κατασκευάζεται στην ΕΕ, δήλωσε ο υπουργός Ενοπλων Δυνάμεων της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνί κατά την πρωτοχρονιάτικη τελετή για τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις χθες, Τρίτη, στο Παρίσι.

«Η ατζέντα για τη στήριξη της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας είναι χρήσιμη, αλλά δεν πρέπει να οδηγεί στο να ξοδεύονται τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων για την παραγωγή αμερικανικού εξοπλισμού», υποστήριξε ο Γάλλος υπουργός, με την εφημερίδα La Tribune να επισημαίνει πως η εν λόγω αναφορά απευθύνεται πρωτίστως στον Ευρωπαίο Επίτροπο 'Αμυνας, Αντριους Κουμπίλιους ο οποίος δέχεται πιέσεις για να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα και τα αμερικανικά όπλα.

Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις της γαλλικής αμυντικής βιομηχανίας, ο υπουργός εμφανίστηκε εξαιρετικά ικανοποιημένος δηλώνοντας ότι «το 2024 ήταν η δεύτερη καλύτερη χρονιά στην ιστορία μας, με παραγγελίες αξίας άνω των 18 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν 10 δισεκατομμύρια αφορούν εμβληματικές πλατφόρμες, όπως τα Rafale και τα υποβρύχια». Το 2025 διαφαίνεται επίσης θετικό, με την τελική υπογραφή μιας μακροχρόνιας διαπραγμάτευσης για την πώληση 14 ελικοπτέρων Airbus Helicopters Caracal στο Ιράκ, πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός, ο οποίος δήλωσε πως αναμένει «ένα νέο ρεκόρ με την εξαγωγή των φρεγατών, των υποβρυχίων, των ραντάρ, του πυροβολικού, των μαχητικών ελικοπτέρων και, φυσικά, των Rafale».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Η ΕΕ προστατεύει την αγορά από αθέμιτο ανταγωνισμό με Κίνα

Ο Μακρόν τόνισε ότι η συμφωνία ΕΕ-Κίνας για περιορισμό στις εισαγωγές κινεζικών υβριδικών οχημάτων προστατεύει την ευρωπαϊκή αγορά από αθέμιτο ανταγωνισμό, μειώνοντας κατά το ήμισυ τις τρέχουσες εισαγωγές.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Κυρώσεις σε 1.600 ρωσικές οντότητες από τους ΥΠΕΞ της Ευρώπης

Η ΕΕ ενέκρινε νέες κυρώσεις κατά σχεδόν 1.600 ρωσικών οντοτήτων του στρατιωτικοβιομηχανικού τομέα, με περισσότερες από τις μισές να συνδέονται με την παραγωγή βαλλιστικών πυραύλων, σύμφωνα με την Κάγια Κάλας.
Σημαίες ΗΠΑ Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Πρόσκληση σε ΕΕ, ΝΑΤΟ, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία για συνομιλίες

Οι ΗΠΑ προσκάλεσαν συμβούλους ασφαλείας από Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, ΕΕ και ΝΑΤΟ σε συζητήσεις με Ουκρανία στο Μαϊάμι για νέες ιδέες λήξης του πολέμου, εγγυήσεις ασφαλείας και μεταπολεμική ευημερία, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους.
Νίκος Δένδιας πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα-Γαλλία: Ενίσχυση αμυντικής συνεργασίας σε καινοτομία και τεχνολογία

Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον πρέσβη της Γαλλίας, Νικόλα Κασσιανίδη, για να συζητήσουν την ενίσχυση της στρατηγικής αμυντικής σχέσης Ελλάδας-Γαλλίας, με έμφαση σε καινοτομία και αμυντική τεχνολογία.