ΓΔ: 2421.69 1.06% Τζίρος: 313.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Αλεξάνταρ Βούτσιτς πορτρέτο

Ο Βούτσιτς ζήτησε από τις HΠΑ να αναβάλουν τις κυρώσεις κατά της NIS

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις σε περισσότερες από 200 εταιρείες στον ρωσικό ενεργειακό τομέα, συμπεριλαμβανομένης της σερβικής πετρελαϊκής εταιρείας NIS.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξαντάρ Βούτσιτς και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τη διαχείριση και τους πόρους Ρίτσαρντ Βέρμα μίλησαν σήμερα για την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να επιβάλει κυρώσεις σε περισσότερες από 200 εταιρείες στον ρωσικό ενεργειακό τομέα, συμπεριλαμβανομένης της σερβικής πετρελαϊκής εταιρείας NIS.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι κυρώσεις θα τεθούν πλήρως σε ισχύ μετά από 45 ημέρες.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης στο Βελιγράδι ανέφεραν σήμερα ότι ο Βούτσιτς ζήτησε παράταση της προθεσμίας για την επιβολή κυρώσεων, ανέφερε το πρακτορείο.

Σε ομιλία του προς το κοινό μετά την ανακοίνωση από την Ουάσιγκτον χθες, ο Βούτσιτς δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν πει ότι ούτε η Σερβία ούτε συγκεκριμένα η NIS ήταν ο στόχος αυτών των κυρώσεων και τα μέτρα ήταν μέρος ευρύτερων ενεργειών εναντίον ρωσικών εταιρειών και συναφών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της NIS.

Από το 2008, η ρωσική κρατική Gazprom Neft και η μητρική της εταιρεία Gazprom είχαν πλειοψηφικό μερίδιο 56,15%, ενώ το 29,87% ανήκει στη Σερβία.

Ο Βέρμα δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Βούτσιτ ότι στόχος των κυρώσεων είναι να αφαιρεθεί η Ρωσία από την ιδιοκτησιακή δομή της NIS και ότι η αλλαγή ιδιοκτησίας της NIS θα οδηγήσει σε «περισσότερη ειρήνη στην περιοχή και διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της Σερβίας».

Πρόσθεσε ότι η Σερβία δεν θα υποστεί οικονομικές συνέπειες εάν αφαιρέσει τη Ρωσία από την ιδιοκτησιακή δομή της NIS, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Beta.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ΗΠΑ, η NIS είναι η πιο κερδοφόρα εταιρεία στη Σερβία, αλλά αυτό το κέρδος δεν χρησιμοποιείται στη Σερβία και η Ρωσία το χρησιμοποιεί «για να χρηματοδοτήσει τη βάναυση επίθεσή της κατά της Ουκρανίας».

Ο Βέρμα ανέφερε ότι είχε συζητήσει με τον Βούτσιτς τη δημιουργία ενός στρατηγικού διαλόγου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σερβίας, ο οποίος θα ανέβαζε τις σχέσεις τους σε υψηλότερο επίπεδο.

Ο Βούτσιτς ανέφερε ότι η Σερβία θα βασιστεί σε ενεργειακά αποθέματα την προσεχή περίοδο και ότι δεν θα υπάρξει έλλειψη φυσικού αερίου ή πετρελαίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Η G7 συζητά με ΗΠΑ-Ιράν το άνοιγμα του στενού Ορμούζ, λέει ο Μακρόν

Η G7 συνεδριάζει στη Γαλλία για να εξετάσει τις επιπτώσεις της συμφωνίας ΗΠΑ-Ιράν, το άνοιγμα του στενού του Ορμούζ και τη στήριξη του Λιβάνου, σύμφωνα με δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν πριν τη συνάντηση των ηγετών.
Σημαία Κουβέιτ πετρέλαιο
ΔΙΕΘΝΗ

Νέος χάρτης πετρελαίου στη Μ. Ανατολή μετά τον πόλεμο ΗΠΑ-Ιράν

Παρά τις εντάσεις ΗΠΑ-Ιράν, οι ροές πετρελαίου από τον Περσικό Κόλπο συνεχίζονται με δυσκολίες. Η ανακατανομή των μεταφορών φέρνει το λιμάνι Yanbu σε πρώτο πλάνο, ενώ η Ras Tanura υποχωρεί, αλλάζοντας τα δεδομένα στην αγορά.
Δολάριο ΗΠΑ και αγορά
ΔΙΕΘΝΗ

Οι μετοχές ανεβαίνουν, το πετρέλαιο σε πτώση στις διεθνείς αγορές

Άνοδο σημείωσαν οι μετοχές σε διεθνείς αγορές, ενώ το πετρέλαιο υποχώρησε άνω του 3%, καθώς αναζωπυρώνονται ελπίδες συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν. Οι επενδυτές αναμένουν το ντεμπούτο της SpaceX στη Wall Street.
Χρηματιστήριο και νομίσματα
ΔΙΕΘΝΗ

Άνοδος ασιατικών χρηματιστηρίων και πτώση πετρελαίου μετά τις δηλώσεις Τραμπ

Οι ασιατικές αγορές εκτινάχθηκαν, με τον Nikkei να αυξάνεται κατά 4% και τον Kospi κατά 7,8%, ενώ το πετρέλαιο υποχώρησε, μετά τη δήλωση Τραμπ ότι πλησιάζει συμφωνία με το Ιράν και αναστέλλονται νέοι αμερικανικοί βομβαρδισμοί.