ΓΔ: 2015.51 1.44% Τζίρος: 255.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φωτο: Dport

Σε ιστορικό επίπεδο ανήλθε το εμπόριο μεταξύ Κίνας και Ρωσίας το 2024

Συνολικά οι εισαγωγές και οι εξαγωγές της Κίνας με την Ρωσία ανήλθαν γύρω στα 240 δισεκ. ευρώ το 2024, αυξημένες κατά περίπου 2% σε σχέση με τα 235,3 δισεκ. ευρώ που καταγράφηκαν το 2023.

Το εμπόριο μεταξύ Κίνας και Ρωσίας ανήλθε σε νέο επίπεδο ρεκόρ το 2024, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα, σε μια νέα ένδειξη προσέγγισης μεταξύ των δύο χωρών, παρά τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα.

Συνολικά οι εισαγωγές και οι εξαγωγές της Κίνας με την Ρωσία ανήλθαν γύρω στα 240 δισεκ. ευρώ το 2024, αυξημένες κατά περίπου 2% σε σχέση με τα 235,3 δισεκ. ευρώ που καταγράφηκαν το 2023, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τα κινεζικά τελωνεία.

Πρόκειται για ιστορικό επίπεδο, παρότι η αύξηση στο εμπόριο επιβραδύνθηκε σημαντικά σε σχέση με το άλμα που καταγράφηκε μεταξύ του 2022 και του 2023 (+26,3%).

Οι πολιτικοί και οικονομικοί δεσμοί μεταξύ του Πεκίνου και της Μόσχας έχουν ενισχυθεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις οικονομικές κυρώσεις που υιοθετήθηκαν ως αντίποινα από μέρος της διεθνούς κοινότητας σε βάρος της Ρωσίας.

Η Κίνα, που εμφανίζεται ως ουδέτερος παράγοντας, έχει αρνηθεί κατ’ επανάληψη να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή.

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι οι δύο δυνάμεις «συνεχίζουν να προχωρούν χέρι-χέρι στον σωστό δρόμο της μη ευθυγράμμισης», σύμφωνα με κρατικό μέσο ενημέρωσης.

Το εμπόριο μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ --των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου-- αυξήθηκε επίσης το 2024 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, σημειώνοντας αύξηση κατά 3,7% στα 675,1 δισεκ. ευρώ περίπου, σύμφωνα με τα στοιχεία των κινεζικών τελωνείων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που ορκίζεται πρόεδρος των ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα, έχει εξαγγείλει αύξηση των δασμών στις κινεζικές εισαγωγές μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Πρώτη συνάντηση με ηγέτες Κεντρικής Ασίας στην Ουάσινγκτον

Ο πρόεδρος Τραμπ συναντά για πρώτη φορά τους ηγέτες των πέντε κρατών της Κεντρικής Ασίας στην Ουάσινγκτον, σε μια προσπάθεια των δυτικών να ενισχύσουν την παρουσία τους έναντι Ρωσίας και Κίνας στη στρατηγική περιοχή.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Το Πεκίνο αρνείται πυρηνικές δοκιμές μετά τις κατηγορίες Τραμπ

Η Κίνα διέψευσε τους ισχυρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ ότι διεξάγει πυρηνικές δοκιμές, τονίζοντας τη δέσμευσή της στην ειρηνική ανάπτυξη και καλώντας τις ΗΠΑ σε ενέργειες υπέρ του αφοπλισμού και της παγκόσμιας σταθερότητας.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ρωσία και Κίνα δοκιμάζουν πυρηνικά, αλλά το κρύβουν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως Ρωσία και Κίνα κάνουν πυρηνικές δοκιμές χωρίς να το παραδέχονται, αφήνοντας αόριστα υπονοούμενα. Τόνισε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να πραγματοποιήσουν κι αυτές αντίστοιχες δοκιμές, όπως και άλλες χώρες.
Σημαίες ΕΕ και Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Το Πεκίνο ζητά από την ΕΕ να αποσύρει κινεζικές εταιρείες από τις κυρώσεις

Η Κίνα αντέδρασε έντονα στο 19ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, ζητώντας την άμεση απόσυρση κινεζικών εταιρειών και κάνοντας λόγο για υπονόμευση της οικονομικής συνεργασίας.
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ο Σι μπορεί να επηρεάσει τον Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ο Κινέζος πρόεδρος μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον Βλαντίμιρ Πούτιν ώστε να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενόψει της συνάντησής του με τον Σι Τζινπίνγκ στη Νότια Κορέα.