ΓΔ: 2246.82 -2.26% Τζίρος: 240.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Eurozone, Evrozoni, Germany, Germania, Euro
Φωτο: Shutterstock

Γερμανία: Συντάξεις θυμάτων πολέμου εισπράττουν πρώην στρατιώτες των SS

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στο τέλος του 2023 ελάμβαναν σύνταξη θυμάτων πολέμου 8.305 άτομα, εκ των οποίων τα 657 στο εξωτερικό.

Το γερμανικό κράτος εξακολουθεί να καταβάλλει συντάξεις θυμάτων πολέμου σε πρώην στρατιώτες των SS, σύμφωνα με στοιχεία του περιοδικού Stern και του ιστότοπου «Frag den Staat» (ρωτήστε το κράτος). 'Αγνοια των νέων για το Ολοκαύτωμα αποκαλύπτει την ίδια ώρα έρευνα.

Όπως αναφέρει το περιοδικό, διασταυρώθηκαν οι πληροφορίες για τέσσερις περιπτώσεις πρώην στρατιωτών των SS. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στο τέλος του 2023 ελάμβαναν σύνταξη θυμάτων πολέμου 8.305 άτομα, εκ των οποίων τα 657 στο εξωτερικό. Οι συγκεκριμένες παροχές αφορούν όσους υπέστησαν μόνιμο τραυματισμό κατά την διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου. «Περίπου το 5% αυτών των δικαιούχων είναι εγκληματίες πολέμου και όχι θύματα», δηλώνει στο Stern ο ιστορικός και εμπειρογνώμονας της ναζιστικής περιόδου Στέφαν Κλεμπ.

Το 1998 η Bundestag ψήφισε νόμο για την επανεξέταση των δικαιούχων προκειμένου να αποκλειστούν περιπτώσεις καταβολής σύνταξης σε άτομα που είχαν διαπράξει «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», ο κ. Κλεμπ περιγράφει ωστόσο την συγκεκριμένη νομοθεσία ως «φύλλο συκής», καθώς, όπως λέει, στην πράξη δεν εφαρμόζεται.

Ταυτόχρονα, περίπου 80 χρόνια μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ειδικά οι νέοι γνωρίζουν όλο και λιγότερα για το Ολοκαύτωμα, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας της Διάσκεψης Εβραϊκών Αξιώσεων (Jewish Claims Conference). Στην Γαλλία το 46% των νέων 18-29 ετών δήλωσε ότι δεν είχε ακούσει ποτέ τον όρο «Σόα» (Shoah, Ολοκαύτωμα), στην Αυστρία το 14% και στην Ρουμανία το 15%. Στην Γερμανία το ίδιο δήλωσε και το 12% της ίδιας ηλικιακής ομάδας, ενώ το 40% δήλωσε ότι δεν γνώριζε ότι κατά την διάρκεια της ναζιστικής περιόδου δολοφονήθηκαν περίπου 6 εκατομμύρια Εβραίοι, το 15% ότι τα θύματα ήταν λιγότερα από 2 εκατομμύρια και το 2% ότι το Ολοκαύτωμα «δεν συνέβη ποτέ».

Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, η οποία διενεργήθηκε στις ΗΠΑ, στην Βρετανία, στην Γαλλία, στην Γερμανία, στην Πολωνία, στην Ουγγαρία και στην Ρουμανία, οι νέοι εκλήθησαν να απαντήσουν εάν ανησυχούν ότι κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να επαναληφθεί στις μέρες μας. Θετικά απάντησε το 76% στις ΗΠΑ, το 69% στην Βρετανία, το 63% στην Γαλλία, το 62% στην Αυστρία και το 61% στην Γερμανία.

«Η ανησυχητική αύξηση της αντισημιτικής λεκτικής και σωματικής βίας που παρατηρούμε στην Γερμανία έχει τις ρίζες της σε μεγάλο βαθμό στην παραπληροφόρηση και στην ελλιπή ενημέρωση για το Ολοκαύτωμα», δήλωσε ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Εβραίων της Γερμανίας Γιόζεφ Σούστερ και κάλεσε τους πολίτικους και τα ΜΜΕ να ενεργήσουν προκειμένου να καλύψουν αυτό το κενό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Σύνταξη κάτω των 1.200 ευρώ για έναν στους πέντε συνταξιούχους

Όπως εξηγεί πάντως η κυβέρνηση, ειδικά στην δυτική Γερμανία, κυρίως οι γυναίκες έχουν πολλά διαλείμματα στην εργασία τους, περισσότερη μερική απασχόληση και συχνά χαμηλότερες αποδοχές.
germany-recession
ΔΙΕΘΝΗ

Η πανδημία και η διασφάλιση των συντάξεων πρώτα θέματα για τους Γερμανούς

Οι Γερμανοί θέλουν επίσης, η κυβέρνησή τους να αντιμετωπίσει την έλλειψη προσωπικού στα γηροκομεία, να παρέχει οικονομική στέγαση, αλλά και να περιορίσει την αύξηση των τιμών στην ενέργεια.
Δανέζικη σημαία Κοπεγχάγη
ΔΙΕΘΝΗ

Νεκρή στη Δανία η φάλαινα που είχε διασωθεί στη Γερμανία

Η μεγάπτερη φάλαινα «Τίμι», που διασώθηκε πρόσφατα στη Γερμανία, βρέθηκε νεκρή κοντά στο Άνχολτ της Δανίας, παρά τις επίμονες προσπάθειες διάσωσης. Είχε εγκλωβιστεί αρχικά στις ακτές της Βαλτικής στα τέλη Μαρτίου.
Πυρκαγιά φλόγες φωτιά
ΔΙΕΘΝΗ

Διαρροή χημικών σε εργοστάσιο της Νυρεμβέργης: 1 νεκρός, 17 στο νοσοκομείο

Χημική διαρροή σε εταιρεία στη Νυρεμβέργη προκάλεσε τον θάνατο ενός εργαζόμενου και τη διακομιδή 17 στο νοσοκομείο. Το περιστατικό έγινε το απόγευμα της Παρασκευής, κινητοποιώντας άμεσα τις τοπικές αρχές.