ΓΔ: 2639.95 0.13% Τζίρος: 296.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Syria
Shutterstock

Η Συρία κάλεσε τη Ρωσία να αποκαταστήσει τα λάθη του παρελθόντος

Η Μόσχα επιθυμεί να διατηρήσει τις δύο σημαντικές στρατιωτικές βάσεις της στη Συρία, παρά τη φυγή του Μπασάρ αλ Άσαντ από τη χώρα.

Οι νέες συριακές αρχές ζήτησαν από τη Ρωσία «να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος», στη συνάντηση που είχε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ με τον νέο ηγέτη της χώρας Άχμαντ αλ Σάρα και τον υπουργό Εξωτερικών Ασάντ αλ Σαϊμπάνι.

Η Μόσχα επιθυμεί να διατηρήσει τις δύο σημαντικές στρατιωτικές βάσεις της στη Συρία, παρά τη φυγή του Μπασάρ αλ Άσαντ από τη χώρα και την ανάληψη της εξουσίας από έναν συνασπισμό ενόπλων οργανώσεων, με επικεφαλής την τζιχαντιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν «σε κεντρικά ζητήματα, όπως τον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας» ανέφερε η νέα κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της. Συζητήθηκε επίσης η εφαρμογή «μηχανισμών δικαστικής μετάβασης» προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη «στα θύματα του βάναυσου πολέμου που διεξήγαγε το καθεστώς Άσαντ».

«Για την αποκατάσταση των σχέσεων θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα λάθη του παρελθόντος, ο σεβασμός της βούλησης του συριακού λαού και η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας την επίσκεψη της ρωσικής αντιπροσωπείας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έκανε λόγο για «ένα σημαντικό ταξίδι», προσθέτοντας ότι είναι αναγκαίο «να διατηρήουμε έναν μόνιμο διάλογο μς τις συριακές αρχές». Όταν ρωτήθηκε για τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Δαμασκός ζήτησε την έκδοση του Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος έχει καταφύγει στη Ρωσία με την οικογένειά του, ο Πεσκόφ απέφυγε να σχολιάσει.

«Η συνάντηση στο σύνολό της πήγε καλά», διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο Μπογκντάνοφ, ο οποίος συνοδευόταν από τον ειδικό απεσταλμένο του Ρώσου προέδρου για τη Συρία, Αλεξάντρ Λαβρέντιεφ. Πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι «έτοιμη να συμβάλει στη σταθεροποίηση της κατάστασης».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία του Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιρανός στρατηγός: Η Τεχεράνη δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα στη Συρία

Είπε επίσης ότι πέρυσι όταν το Ισραήλ επιτέθηκε σε ιρανικές εγκαταστάσεις στη Συρία, η Ρωσία είχε «απενεργοποιήσει τα ραντάρ», κάτι που όπως ισχυρίζεται ο ίδιος συνέβαλε σε αυτές τις επιθέσεις.
Καθεδρικός ναός Αγίου Βασιλείου
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανική επίθεση με 650 drones κατά της Μόσχας, δηλώνει ο Σαμπιάνιν

Από τις 20:30 χθες ως τις 05:00 σήμερα, οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν πάνω από 650 drones προς τη Μόσχα, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης, με 105 να καταστρέφονται από τη ρωσική αεράμυνα κοντά στην πρωτεύουσα.
ισραηλιν τανκ στρατού
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Σύλληψη δύο υπόπτων από τον στρατό στη νότια Συρία

Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε δύο άνδρες που προσέγγισαν σε μοτοσικλέτα θέση του IDF στη ζώνη ασφαλείας στη νότια Συρία. Οι «ζώνες ασφαλείας» έχουν δημιουργηθεί στη Συρία και στον Λίβανο για την προστασία των συνόρων του Ισραήλ.
Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανική αεροπορική επίθεση σε ρωσική βιομηχανική εγκατάσταση

Οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μαζική επίθεση με drones στη Βολγκαγκράντ της Ρωσίας, πλήττοντας βιομηχανική εγκατάσταση, προκαλώντας φωτιά σε πολυκατοικία και τραυματισμό ενός ατόμου, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Μπατσάροφ.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Τρεις νεκροί και επτά τραυματίες σε ρωσικά πλήγματα στο Κίεβο

Ρωσική αεροπορική επιδρομή σε Κίεβο και περιφέρεια προκάλεσε τρεις νεκρούς, ανάμεσά τους ένα παιδί, και επτά τραυματίες. Πυρκαγιές ξέσπασαν σε σπίτια, κατάστημα και αποθήκη, ενώ σημειώθηκαν ισχυρές εκρήξεις.