ΓΔ: 2132.56 0.10% Τζίρος: 267.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Τεχεράνη πανοραμική εικόνα
Φώτο: Shutterstock

Το Ιράν απειλεί ΗΠΑ και Ισραήλ αν επιτεθούν στις πυρηνικές εγκαταστάσεις

Η Τεχεράνη ανησυχεί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη δεύτερη θητεία του, θα μπορούσε να επιτρέψει στον Μπενιαμίν Νετανιάχου να πλήξει τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, σκληραίνοντας ταυτόχρονα τις κυρώσεις στην ιρανική πετρελαϊκή βιομηχανία.

Το Ιράν θα απαντήσει αμέσως και αποφασιστικά εάν δεχτούν επίθεση οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του, κάτι που θα οδηγούσε σε «ολοκληρωτικό πόλεμο στην περιοχή» δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών χθες, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Al Jazeera TV.

Μια στρατιωτική επίθεση εκ μέρους του Ισραήλ και των ΗΠΑ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις θα ήταν «ένα από τα μεγαλύτερα ιστορικά λάθη που θα μπορούσαν να κάνουν οι ΗΠΑ», είπε ο Αραγτσί, μιλώντας μέσω διερμηνέα, στη συνέντευξη αυτήν.

Η Τεχεράνη ανησυχεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη δεύτερη θητεία του, θα μπορούσε να επιτρέψει στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να πλήξει τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, σκληραίνοντας ταυτόχρονα τις κυρώσεις στην ιρανική πετρελαϊκή βιομηχανία.

Οι ανησυχίες αυτές, σε συνδυασμό με την εντεινόμενη οργή εντός του Ιράν για τις οικονομικές συνθήκες, θα μπορούσαν να ωθήσουν την Τεχεράνη να διαπραγματευτεί το ταχέως αναπτυσσόμενο πυρηνικό πρόγραμμά της με την κυβέρνηση Τραμπ.

Ο Αραγτσί είπε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να ξεπαγώσουν ιρανικά κεφάλαια, ως ένα πρώτο βήμα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.

Το 2018, ο Τραμπ, που ήταν και τότε πρόεδρος, αποχώρησε από τη συμφωνία του 2015 μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και επέβαλε ξανά σκληρές κυρώσεις, στο πλαίσιο της πολιτικής άσκησης «μέγιστης πίεσης» στην Τεχεράνη. Το Ιράν, σε απάντηση, παραβίασε τη συμφωνία με πολλούς τρόπους, επιταχύνοντας το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΠΑ Ιράν σύγκρουση
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Πάνω από 3.000 άμαχοι νεκροί σε ισραηλοαμερικανικές επιθέσεις

Πάνω από 3.000 νεκροί, κυρίως άμαχοι, καταγράφηκαν σε ισραηλοαμερικανικές επιθέσεις στο Ιράν, σύμφωνα με την HRANA. Μεταξύ τους 1.319 άμαχοι και 206 παιδιά, ενώ 1.122 ήταν στρατιωτικοί, αναφέρει η οργάνωση.
Αμπάς Αραγκτσί πορτραίτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: «Δεν υπάρχει λόγος διαπραγμάτευσης με τις ΗΠΑ», δηλώνει ο ΥΠΕΞ

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί ξεκαθάρισε πως η Τεχεράνη δεν σκοπεύει να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον επιτέθηκε ενώ υπήρχαν επαφές, αναφερόμενος στην επίθεση του Ιουνίου 2025.
Αμπάς Αραγκτσί πορτραίτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ο πόλεμος λήγει μόνο με εγγύηση ότι δεν θα επαναληφθεί, λέει ο Αραγτσί

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι ο πόλεμος κατά ΗΠΑ και Ισραήλ θα λήξει μόνο αν το Ιράν διασφαλίσει πως δεν θα επαναληφθεί και δοθούν αποζημιώσεις, αναφερόμενος στις συγκρούσεις του Ιουνίου 2025 και τις διαδοχικές επιθέσεις.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ λέει «όχι» σε διαπραγματεύσεις ειρήνης με το Ιράν

Η κυβέρνηση Τραμπ απέρριψε προσπάθειες συμμάχων για διαπραγματεύσεις τερματισμού του πολέμου στο Ιράν, σύμφωνα με πηγές. Το Ιράν αρνείται εκεχειρία χωρίς διακοπή επιθέσεων ΗΠΑ-Ισραήλ, ενώ Ομάν προσπαθεί να μεσολαβήσει.