ΓΔ: 2632.17 -0.08% Τζίρος: 177.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Σημαία του Ιράν

Η Τεχεράνη παρουσίασε έναν νέο βαλλιστικό πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς

Οι δυτικές χώρες ανησυχούν για τις προόδους που καταγράφει το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν, το οποίο κατηγορούν ότι επιδιώκει να αποσταθεροποιήσει τη Μέση Ανατολή, με τους νέους του πυραύλους να έχουν βεληνεκές το οποίο αρκεί για να πλήξει το Ισραήλ.

Το Ιράν αποκάλυψε σήμερα έναν νέο βαλλιστικό πύραυλο βεληνεκούς 1.700 χιλιομέτρων, στη διάρκεια τελετής στην Τεχεράνη στην οποία συμμετείχε ο πρόεδρος της χώρας Μασούντ Πεζεσκιάν.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες του πυραύλου “Etemad” (εμπιστοσύνη, στα περσικά), «με μέγιστο βεληνεκές τα 1.700 χιλιόμετρα», ο οποίος παρουσιάστηκε ως «ο πιο πρόσφατος βαλλιστικός πύραυλος» που κατασκευάστηκε από το ιρανικό υπουργείο Άμυνας.

Οι δυτικές χώρες ανησυχούν για τις προόδους που καταγράφει το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν, το οποίο κατηγορούν ότι επιδιώκει να αποσταθεροποιήσει τη Μέση Ανατολή, με τους νέους του πυραύλους να έχουν βεληνεκές το οποίο αρκεί για να πλήξει το Ισραήλ, τον ορκισμένο του εχθρό.

«Η ανάπτυξη των αμυντικών ικανοτήτων και των διαστημικών τεχνολογιών (…) έχει στόχο να εγγυηθεί ότι καμία χώρα δεν θα τολμήσει να επιτεθεί εναντίον του ιρανικού εδάφους», διαβεβαίωσε ο Πεζεσκιάν.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της Εθνικής Ημέρας Αεροδιαστημικής και λίγες ημέρες πριν από τους εορτασμούς στο Ιράν της 46ης επετείου της ίδρυσης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, στις 10 Φεβρουαρίου 1979.

Μετά την ορκωμοσία, στις 20 Ιανουαρίου, του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατά την προηγούμενη θητεία του (2017-2021) είχε εφαρμόσει τη λεγόμενη πολιτική «μέγιστης πίεσης» έναντι του Ιράν, η Τεχεράνη έχει αυξήσει τις κινήσεις της που έχουν στόχο να επιδείξουν την ισχύ της: έχει πραγματοποιήσει μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις, ενώ έχει παρουσιάσει νέο στρατιωτικό εξοπλισμό και υπόγειες βάσεις.

Χθες Σάββατο το Ιράν παρουσίασε έναν πύραυλο κρουζ με την ονομασία Ghadr-380, ο οποίος έχει βεληνεκές 1.000 χιλιομέτρων και εξοπλισμό κατά των ηλεκτρονικών αντίμετρων.

Την ίδια ημέρα αποκαλύφθηκε μια νέα υπόγεια ναυτική βάση, κάπου στο νότιο Ιράν, ενώ δύο εβδομάδες νωρίτερα είχε ανακοινωθεί η ύπαρξη μίας ακόμη παρόμοιας εγκατάστασης.

Όμως παράλληλα η Τεχεράνη αυξάνει και τα μηνύματά της προς τις δυτικές χώρες, και κυρίως τις ΗΠΑ, ότι επιθυμεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό της πρόγραμμα, αιτία έντασης εδώ και δεκαετίες.

ΕΜ

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πιτ Χέγκσεθ στο βήμα
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Χέγκσεθ μιλά για αποφασιστική νίκη και πλήγμα στο Ιράν.

Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον σημείωσε καθοριστική στρατιωτική νίκη κατά του Ιράν, καταστρέφοντας τη βιομηχανική βάση και το πυραυλικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, μετά από συμφωνία εκεχειρίας.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις σε χρυσό, ναυτιλία και ψηφιακά assets του Ιράν

Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν νέες κυρώσεις κατά του Ιράν, στοχεύοντας σε πέντε βασικούς τομείς όπως ο χρυσός, τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία και οι θαλάσσιες μεταφορές. Προειδοποίηση και για χώρες που διευκολύνουν το Ιράν σε παράνομες δραστηριότητες.
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις με στόχο να διακοπεί η χρηματοδότηση του Ιράν

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέο πακέτο κυρώσεων κατά του Ιράν, με στόχο να διακόψει κάθε οικονομικό πόρο του καθεστώτος, προειδοποιώντας ότι άλλες χώρες πρέπει να τερματίσουν σχετικές δραστηριότητες ή θα υποστούν συνέπειες.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Το Ιράν καταρρέει ολοκληρωτικά, δηλώνει ο πρώην πρόεδρος ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στο Truth Social ότι το Ιράν "καταρρέει πλήρως", λίγο πριν γνωστοποιηθούν οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στη χώρα. Το ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ χαρακτήρισε τις κυρώσεις "οικονομική D-Day" κατά του Ιράν.
Σι Τζινπίνγκ Κίνα
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Σι Τζινπίνγκ με βασιλιά Ιορδανίας για Στενό Ορμούζ και εκεχειρία ΗΠΑ-Ιράν

Κίνα και Ιορδανία κάλεσαν για διατήρηση της εκεχειρίας ΗΠΑ-Ιράν και ομαλοποίηση στη θαλάσσια κυκλοφορία του Ορμούζ. Τόνισαν τη σημασία διαλόγου για συνολική λύση και εξέφρασαν ανησυχία για την κλιμάκωση στη Δυτική Όχθη.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Μουνίρ: Συναντήθηκε με Τραμπ πριν τη σημερινή επίσκεψη στην Τεχεράνη

Ο επικεφαλής των πακιστανικών ενόπλων δυνάμεων Ασίμ Μουνίρ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ντόναλντ Τραμπ πριν την επίσκεψή του στην Τεχεράνη, με τις ΗΠΑ να ζητούν τη συνδρομή του Πακιστάν για επαναπροσέγγιση του Ιράν.