ΓΔ: 2575.88 0.30% Τζίρος: 165.24 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:06:39
Σημαία του Ιράν

Θα αποτύχει η πολιτική της μέγιστης πίεσης του Τραμπ τονίζει το Ιράν

Χθες ο Τραμπ επανέφερε την πολιτική του της άσκησης «μέγιστης πίεσης» στο Ιράν, η οποία έχει στόχο μεταξύ άλλων να μειώσει τις πετρελαϊκές εξαγωγές της Τεχεράνης στο μηδέν.

Η εξωτερική πολιτική του Ιράν καθοδηγείται από την αξιοπρέπεια, τη σοφία και το συμφέρον, δήλωσε σήμερα κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος επανέλαβε χθες Τρίτη ότι θέλει να ασκήσει «μέγιστη πίεση» στην Τεχεράνη.

Από την πλευρά του ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί δήλωσε ότι οι ανησυχίες των ΗΠΑ για το ενδεχόμενο η Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικό όπλο δεν είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα. Εκτίμησε εξάλλου ότι μπορεί να επιλυθεί με δεδομένη την αντίθεση του Ιράν στα όπλα μαζικής καταστροφής.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική της «μέγιστης πίεσης» που επανέφερε ο Τραμπ, ο Αραγτσί σημείωσε ότι θα αποτύχει.

«Πιστεύω ότι η άσκηση μέγιστης πίεσης είναι μια αποτυχημένη εμπειρία και η επαναφορά της θα οδηγηθεί εκ νέου στην αποτυχία», επεσήμανε ο Ιρανός υπουργός.

«Η εξωτερική μας πολιτική καθοδηγείται πάντα από τις ακόλουθες αρχές: την αξιοπρέπεια του λαού και της χώρας μας, τη σοφία και το συμφέρον. Αυτό ισχύει για τις σχέσεις μας με τις άλλες χώρες», δήλωσε ο Φατεμέχ Μοχαζερανί στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Σοφία σημαίνει να βλέπουμε τι γίνεται πίσω από τη σκηνή και να κατανοούμε σωστά τι συμβαίνει», πρόσθεσε.

Χθες ο Τραμπ επανέφερε την πολιτική του της άσκησης «μέγιστης πίεσης» στο Ιράν, η οποία έχει στόχο μεταξύ άλλων να μειώσει τις πετρελαϊκές εξαγωγές της Τεχεράνης στο μηδέν προκειμένου να την εμποδίσει να αποκτήσει πυρηνικό όπλο.

Την ώρα που υπέγραφε μνημόνιο για την επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν, ο Αμερικανός πρόεδρος το χαρακτήρισε σκληρό και δήλωσε ότι δίστασε προτού λάβει αυτά τα μέτρα.

«Δεν χαίρομαι που το κάνω, αλλά δεν είχα επιλογή διότι πρέπει να φανούμε ισχυροί», εξήγησε.

Παράλληλα ο Τραμπ επεσήμανε ότι θα ήθελε να συνομιλήσει με τον Ιρανό ομόλογό του Μασούντ Πεζεσκιάν για να προσπαθήσει να πείσει την Τεχεράνη να εγκαταλείψει τις προσπάθειες ανάπτυξης πυρηνικού όπλου.

«Για εμένα είναι πολύ απλό: το Ιράν δεν μπορεί να αποκτήσει πυρηνικό όπλο», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος. Όταν ρωτήθηκε πόσο κοντά βρίσκεται η Τεχεράνη στην απόκτηση τέτοιου όπλου, ο Ρεπουμπλικάνος απάντησε: «είναι πολύ κοντά».

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Δεν θα επιτεθούμε στο Ιράν πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν «παραγωγικές» συνομιλίες με το Ιράν και δεν σκοπεύουν να επιτεθούν πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ενώ συνεχίζονται οι κυρώσεις στα ιρανικά λιμάνια και η διέλευση πετρελαίου από τα Στενά του Ορμούζ.
Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Καλιφορνέζοι αξιωματούχοι καταδικάζουν δήλωση Τραμπ για Ιράν και πόλεις

Ο Τραμπ, σε ομιλία στη Νεμπράσκα, δήλωσε πως το Ιράν μπορεί να «καταστρέψει» μια μεγάλη αμερικανική πόλη, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Μίλησε για τις οικονομικές θυσίες του πολέμου και χαρακτήρισε τις αυξήσεις τιμών «μικρό τίμημα».
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Τα αμερικανικά βομβαρδιστικά έφυγαν από το Φέρφορντ λόγω απειλής

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την απόσυρση βομβαρδιστικών Β-1 από την στρατιωτική βάση Φέρφορντ στη Βρετανία, λόγω σχετικής απειλής με το Ιράν, ενώ πρόσφατα συνελήφθησαν πέντε Βρετανοί κοντά στη βάση για ύποπτες ενέργειες.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Υποψίες για Ιράν στην υπόθεση Flydubai, απειλεί με σφοδρά πλήγματα

Ο Τραμπ απείλησε με ισχυρά αντίποινα αν αποδειχθεί εμπλοκή της Τεχεράνης σε επίθεση σε πτήση Flydubai, ενώ το Ισραήλ αναφέρθηκε στην ισλαμιστική κατήχηση του υπόπτου. Τα κίνητρα του φερόμενου δράστη παραμένουν αδιευκρίνιστα.
Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Σκληρή απάντηση στις ΗΠΑ αν το Ιράν εμπλακεί σε επεισόδιο πτήσης

Ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε πως οι ΗΠΑ θα απαντήσουν σκληρά αν αποδειχθεί εμπλοκή του Ιράν στο περιστατικό της flydubai, όπου συγκυβερνήτης προσπάθησε να ρίξει το αεροσκάφος από Ντουμπάι προς Τελ Αβίβ.
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ανοικτή επιστολή Φρουρών Επανάστασης προς ψηφοφόρους στις ΗΠΑ

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν καλούν τους Αμερικανούς ψηφοφόρους να απορρίψουν τις πολιτικές Τραμπ και να δεχτούν ειρηνική συνύπαρξη, σύμφωνα με ανοιχτή επιστολή που επικρίνει τη στήριξη σε Ισραήλ και πολέμους.