ΓΔ: 2575.67 0.30% Τζίρος: 164.72 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:05:39
Μασούντ Πεζεσκιαν Ιράν
Ο Μασούντ Πεζεσκιαν με πλήθος υποστηρικτών σε δημόσια εμφάνιση στο Ιράν.

Ο πρόεδρος του Ιράν υποστηρίζει πως η χώρα δεν αναπτύσσει πυρηνικά όπλα

Το Ιράν δεν επιδιώκει την απόκτηση ατομικού όπλου καθώς η μαζική δολοφονία αθώων ανθρώπων απαγορεύεται στο δόγμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας.

Ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν δήλωσε πως θα είναι εύκολο να επαληθευθεί ότι το Ιράν δεν αναπτύσσει πυρηνικά όπλα, μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση, μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως θα ήθελε να έχει μια επαληθευμένη πυρηνική ειρηνευτική συμφωνία με την Τεχεράνη.

Το Ιράν δεν επιδιώκει την απόκτηση ατομικού όπλου καθώς η μαζική δολοφονία αθώων ανθρώπων απαγορεύεται στο δόγμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, δήλωσε ο Πεζεσκιάν σε συνάντηση με ξένους πρεσβευτές στην Τεχεράνη η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

«Η επαλήθευση του [πυρηνικού προγράμματός μας] είναι εύκολη, έχουν έρθει και επαληθεύσει κάθε φορά που ήθελαν να το κάνουν και μπορούν να έρθουν να επαληθεύσουν άλλες εκατό φορές», είπε ο Πεζεσκιάν.

Ο Τραμπ δήλωσε χθες, Τετάρτη, πως θα ήθελε μια επαληθευμένη πυρηνική ειρηνευτική συμφωνία με το Ιράν. Στη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του το 2018, ο Τραμπ είχε αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης που είχε επιτευχθεί με διεθνείς δυνάμεις το 2015 και επανέφερε τις κυρώσεις που προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στην οικονομία της χώρας.

Τα σκληρά μέτρα οδήγησαν την Τεχεράνη να παραβιάσει τους περιορισμούς που της επέβαλε η πυρηνική συμφωνία.

Ο Πεζεσκιάν έκανε αυτές τις δηλώσεις μία ημέρα αφότου υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε στο Ρόιτερς πως το Ιράν είναι έτοιμο να δώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες μια ευκαιρία για να επιλύσει τις διαφορές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Δεν θα επιτεθούμε στο Ιράν πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν «παραγωγικές» συνομιλίες με το Ιράν και δεν σκοπεύουν να επιτεθούν πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ενώ συνεχίζονται οι κυρώσεις στα ιρανικά λιμάνια και η διέλευση πετρελαίου από τα Στενά του Ορμούζ.
Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Καλιφορνέζοι αξιωματούχοι καταδικάζουν δήλωση Τραμπ για Ιράν και πόλεις

Ο Τραμπ, σε ομιλία στη Νεμπράσκα, δήλωσε πως το Ιράν μπορεί να «καταστρέψει» μια μεγάλη αμερικανική πόλη, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Μίλησε για τις οικονομικές θυσίες του πολέμου και χαρακτήρισε τις αυξήσεις τιμών «μικρό τίμημα».
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Τα αμερικανικά βομβαρδιστικά έφυγαν από το Φέρφορντ λόγω απειλής

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την απόσυρση βομβαρδιστικών Β-1 από την στρατιωτική βάση Φέρφορντ στη Βρετανία, λόγω σχετικής απειλής με το Ιράν, ενώ πρόσφατα συνελήφθησαν πέντε Βρετανοί κοντά στη βάση για ύποπτες ενέργειες.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Υποψίες για Ιράν στην υπόθεση Flydubai, απειλεί με σφοδρά πλήγματα

Ο Τραμπ απείλησε με ισχυρά αντίποινα αν αποδειχθεί εμπλοκή της Τεχεράνης σε επίθεση σε πτήση Flydubai, ενώ το Ισραήλ αναφέρθηκε στην ισλαμιστική κατήχηση του υπόπτου. Τα κίνητρα του φερόμενου δράστη παραμένουν αδιευκρίνιστα.
Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Σκληρή απάντηση στις ΗΠΑ αν το Ιράν εμπλακεί σε επεισόδιο πτήσης

Ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε πως οι ΗΠΑ θα απαντήσουν σκληρά αν αποδειχθεί εμπλοκή του Ιράν στο περιστατικό της flydubai, όπου συγκυβερνήτης προσπάθησε να ρίξει το αεροσκάφος από Ντουμπάι προς Τελ Αβίβ.
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ανοικτή επιστολή Φρουρών Επανάστασης προς ψηφοφόρους στις ΗΠΑ

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν καλούν τους Αμερικανούς ψηφοφόρους να απορρίψουν τις πολιτικές Τραμπ και να δεχτούν ειρηνική συνύπαρξη, σύμφωνα με ανοιχτή επιστολή που επικρίνει τη στήριξη σε Ισραήλ και πολέμους.