ΓΔ: 2104.21 -0.08% Τζίρος: 165.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Παλάτι των Ηλυσίων
Το Παλάτι των Ηλυσίων με τη γαλλική σημαία, σύμβολο της γαλλικής προεδρίας στο Παρίσι.

Γαλλία: Για να αντιμετωπίσει τον Τραμπ, η Ευρώπη πρέπει να ξυπνήσει

Πρέπει «να ενισχύσουμε την ικανότητα καινοτομίας και παραγωγής στην Ευρώπη, να επενδύουμε καλύτερα στις τεχνολογίες του μέλλοντος», πρόσθεσε διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό κάλεσε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση «να ξυπνήσει» και να ενισχύσει τις ικανότητές της καινοτομίας για να αντιμετωπίσει το «απρόβλεπτο» στοιχείο της οικονομικής πολιτικής του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

«Το πλέον επιθυμητό είναι να ξυπνήσει η Ευρώπη», δήλωσε ο Βιλερουά ντε Γκαλό στο France Culture.

Πρέπει «να ενισχύσουμε την ικανότητα καινοτομίας και παραγωγής στην Ευρώπη, να επενδύουμε καλύτερα στις τεχνολογίες του μέλλοντος και να καινοτομούμε πιο γρήγορα απλοποιώντας τα πράγματα», πρόσθεσε.

«Η Ευρώπη έχει πολλά ατού», συνέχισε, επικαλούμενος μια ενιαία αγορά περίπου 450 εκατομμυρίων καταναλωτών και νεοφυείς εταιρείες (startup), «αλλά η Ευρώπη έχει κοιμηθεί λίγο μπροστά στο κύμα καινοτομίας που γεννήθηκε σε μεγάλο βαθμό στις ΗΠΑ και εν μέρει στην Κίνα», υπογράμμισε.

Η Τράπεζα της Γαλλίας προβλέπει οικονομική ανάπτυξη 0,1% ως 0,2% κατά το πρώτο τρίμηνο στη Γαλλία, σε ένα πλαίσιο ισχυρών αβεβαιοτήτων. Για το 2025, προβλέπει αύξηση 0,9%, όπως και η κυβέρνηση.

«Αν υπάρχει σήμερα μια βασική απειλή για την οικονομία, είναι αυτή η αβεβαιότητα που προκαλεί την αναμονή των επιχειρηματιών, οι οποίοι αναβάλλουν τις επενδύσεις τους, ή ακόμη και των καταναλωτών (…) οι οποίοι αναβάλλουν τις αγορές τους και προτιμούν να αποταμιεύουν», προειδοποίησε ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

«Από αυτήν την άποψη, το απρόβλεπτο του κυρίου Τραμπ (…) δεν αποτελεί αποτελεσματική οικονομική στρατηγική. Παντού στον κόσμο, αυτό αυξάνει την αβεβαιότητα και ως εκ τούτου επιβαρύνει την εμπιστοσύνη και την ανάπτυξη», σημείωσε.

Όσον αφορά τον Ίλον Μασκ, που έχει επιφορτιστεί από τον Τραμπ να μειώσει τις δαπάνες του αμερικανικού ομοσπονδιακού κράτους, «έναν μεγαλοφυή καινοτόμο», ο οποίος χρησιμοποιεί ωστόσο «εξαιρετικά βάναυσες μεθόδους», ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας δήλωσε ότι ελπίζει πως «οι αποτρεπτικές δυνάμεις της αμερικανικής δημοκρατίας και της οικονομίας θα δράσουν».

«Ο προστατευτισμός μπορεί να φαίνεται ελκυστικός βραχυπρόθεσμα --λέμε στον εαυτό μας ότι προστατεύουμε την οικονομία μας-- αλλά πάντα και παντού, αποδεικνύεται ότι αποτυγχάνει με την πάροδο του χρόνου», έκρινε.

Ενώ ο πληθωρισμός μειώθηκε στη Γαλλία και το ποσοστό της ανεργίας ήταν 7,3% στο τέταρτο τρίμηνο του 2024, «παραμένουν δύο σοβαρές οικονομικές ασθένειες», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τη Γαλλία αναφέρθηκε «στο πρόβλημα» των δημοσιονομικών και του χρέους. Όσον αφορά την Ευρώπη, αναφέρθηκε σε αυτό μιας ανεπαρκούς ανάπτυξης και καινοτομίας.

Την ώρα που η ευρωπαϊκή οικονομία «περιστρέφεται γύρω από μια ανάπτυξη 1%», αυτή βρίσκεται «μεταξύ 2% και 3%» στις ΗΠΑ, και «κάθε χρόνο, το χάσμα μεγαλώνει», κατέληξε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ και Κιρ Στάρμερ
ΔΙΕΘΝΗ

Τηλεδιάσκεψη ηγετών Γαλλίας, Γερμανίας, Βρετανίας με Τραμπ για Ουκρανία

Σε τηλεδιάσκεψη για το Ουκρανικό, Μακρόν, Μερτς και Στάρμερ συζήτησαν με Τραμπ τις εξελίξεις και τη μεσολάβηση των ΗΠΑ. Εξήραν τις αμερικανικές προσπάθειες για ειρήνη και συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία το επόμενο διάστημα.
κράνος ΕΕ άμυνας
ΔΙΕΘΝΗ

ΥΠΕΞ Γαλλίας: Η Ευρώπη πρέπει να επιταχύνει για στρατηγική αυτονομία

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν-Νοέλ Μπαρό δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να επιταχύνει την πορεία προς στρατηγική αυτονομία, αντιδρώντας στο νέο αμυντικό δόγμα Τραμπ που δίνει προτεραιότητα στην Αμερική και επικρίνει την Ευρώπη για «παρακμή».
Αντόνιο Κόστα πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Κόστα: Η ΕΕ απορρίπτει παρεμβάσεις στα εσωτερικά της μετά τις αιχμές των ΗΠΑ

Ο Αντόνιο Κόστα δηλώνει ότι η ΕΕ δεν δέχεται παρεμβάσεις στα εσωτερικά της, απαντώντας στη νέα στρατηγική ασφαλείας των ΗΠΑ, ενώ τονίζει τις διαφορές αντίληψης για την ελευθερία λόγου και ενημέρωσης.
Βολοντιμίρ Ζελένσκι στο βήμα
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν - Ζελένσκι στο Παρίσι για «δίκαιη ειρήνη» εν μέσω πιέσεων

Ο Ζελένσκι συναντά τον Μακρόν στο Παρίσι για συνομιλίες ειρήνης, ενώ η Ουκρανία αντιμετωπίζει στρατιωτικές πιέσεις και σκάνδαλο διαφθοράς. «Παραγωγικές» χαρακτήρισαν οι ΗΠΑ τις συνομιλίες στη Φλόριντα.
σημαία Ουκρανίας ερείπια
ΔΙΕΘΝΗ

Συνομιλίες ουκρανικής αντιπροσωπείας με Ευρωπαίους αξιωματούχους

Η ουκρανική αντιπροσωπεία στην Ελβετία συναντήθηκε με εκπροσώπους Γαλλίας, Γερμανίας και Ηνωμένου Βασιλείου για το σχέδιο ειρήνης. Ακολουθεί συνάντηση με τις ΗΠΑ, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για βιώσιμη λύση στην Ουκρανία.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς-Μακρόν: Συναίνεση για ψηφιακή ανεξαρτησία Ευρώπης από ΗΠΑ-Κίνα

Οι Μερτς και Μακρόν κάλεσαν την ΕΕ σε άμεση ψηφιακή δράση για να διατηρήσει αυτονομία απέναντι σε ΗΠΑ και Κίνα. Τόνισαν την ανάγκη ενιαίας φωνής, ευρωπαϊκής προτεραιότητας και προστασίας από εξαρτήσεις και κυβερνοαπειλές.