ΓΔ: 2355.3 0.41% Τζίρος: 315.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Ελληνική σημαία κυματίζει
Πηγή: Unsplash

Γερμανία: Εκδήλωση της πρεσβείας για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βερολίνο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου ανέδειξε τη σημασία της ελληνικής γλώσσας, η οποία ξεχωρίζει μεταξύ των 7.000 γλωσσών που υπάρχουν σήμερα στον κόσμο.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη και οι εφαρμογές της στην ανάλυση της ελληνικής γλώσσας βρέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν η ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο και το Κέντρο Σύγχρονου Ελληνισμού στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βερολίνου (CeMoG), με αφορμή την φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας.

Η κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης, γλωσσολόγος και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο «Επεξεργασίας Λόγου» στο Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», Μαρία Γαβριηλίδου, αναφέρθηκε στο «Meltemi», το πρώτο Μεγάλο Γλωσσικό Μοντέλο (LLM) για τα ελληνικά, το οποίο φέρνει στο προσκήνιο νέες δυνατότητες για έρευνα και εφαρμογές στην ελληνική γλώσσα. Το «Meltemi» αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για την πρόοδο της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα και έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει την έρευνα σε διάφορους τομείς, όπως η επεξεργασία φυσικής γλώσσας, η μηχανική μετάφραση, η ανάπτυξη chatbots και η δημιουργία εκπαιδευτικού περιεχομένου. «Η ανάπτυξη του "Meltemi" αποτελεί μόνο την αρχή. Η μελλοντική του εξέλιξη θα εξαρτηθεί από τη συνεχή τροφοδότησή του με νέα δεδομένα και από την εκπαίδευσή του σε νέες εργασίες. Με την κατάλληλη υποστήριξη, το "Meltemi" μπορεί να εξελιχθεί σε ένα ακόμη πιο ισχυρό εργαλείο για την ενίσχυση της τεχνολογικής και επιστημονικής ακμής της Ελλάδας», επισημαίνουν οι δημιουργοί του.

Η κυρία Γαβριηλίδου παρουσίασε επίσης τον «Εθνικό Θησαυρό Ελληνικής Γλώσσας», ο οποίος αποτελεί εφαρμογή με Κείμενα Αναφοράς για την Ελληνική Γλώσσα, μεγέθους 97 εκατομμυρίων λέξεων. Το σώμα των κειμένων εμπλουτίζεται συνεχώς και όλα τα κείμενα έχουν επιλεγεί ώστε να αντικατοπτρίζουν την εικόνα της γραπτής σύγχρονης ελληνικής γλώσσας.

Την σημασία τέτοιων πρωτοβουλιών τόνισε από την πλευρά του ο συντονιστής της συζήτησης, καθηγητής Νέων Ελληνικών στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο και διευθυντής του CeMoG, Μίλτος Πεχλιβάνος, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αναγκαιότητα στήριξης των ελληνικών σπουδών στη Γερμανία.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βερολίνο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου ανέδειξε τη σημασία της ελληνικής γλώσσας, η οποία ξεχωρίζει μεταξύ των 7.000 γλωσσών που υπάρχουν σήμερα στον κόσμο, για την μακροβιότερη, μοναδική και διαρκή εξέλιξή τους. «Αν αναλογιστούμε και την επιρροή που άσκησε διαχρονικά, τόσο στις ευρωπαϊκές όσο και σε άλλες γλώσσες, η ελληνική είναι μία από τις σημαντικότερες γλώσσες παγκοσμίως», δήλωσε ο κ. Παπαϊωάννου και τόνισε ότι οι Ελληνόφωνοι «έχουμε στα χέρια μας ένα πολύτιμο εργαλείο και εάν επενδύσουμε στην σωστή χρήση του, ουσιαστικά συμβάλλουμε στην όξυνση της κριτικής μας ικανότητας».

Αναφερόμενος στο θέμα της Τεχνητής Νοημοσύνης, ο Έλληνας πρέσβης σημείωσε ότι δημιουργεί «νέες ανάγκες, νέες ευκαιρίες, αλλά ταυτόχρονα και κινδύνους τόσο για τις γλώσσες, όσο και για τον πολιτισμό εν γένει», για να υπογραμμίσει ότι «η συμμετοχή της ελληνικής γλώσσας στην ψηφιακή εποχή είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της συνέχειάς της, αλλά και για την συνέχιση της μακραίωνης προσφοράς της στην πολιτισμική εξέλιξη του ανθρωπίνου γένους». Είναι σημαντικό όμως, προσέθεσε, η Τεχνητή Νοημοσύνη να «μάθει» ελληνικά, αλλά και «να κατανοήσει την ψυχή και το πνεύμα της γλώσσας μας και, επομένως, ημών των ιδίων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημήτρης Παπαστεργίου χαμογελαστός
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα διπλασιάζει τη συμμετοχή της στα ευρωπαϊκά προγράμματα διαστήματος

Η Ελλάδα διπλασιάζει τη συμμετοχή της στα προγράμματα της ESA, φθάνοντας τα 66 εκατ. ευρώ ανά τριετία, ώστε να ενισχύσει την καινοτομία, την ασφάλεια και την εγχώρια τεχνολογία, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Δημήτρης Παπαστεργίου.
Σταύρος Καλαφάτης υπογράφει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλαφάτης: Η Ελλάδα πρωτοπορεί στο εθνικό σχέδιο για τεχνητή νοημοσύνη

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Στ. Καλαφάτης τόνισε ότι προωθούνται ενεργά οι νέες τεχνολογίες και η Τεχνητή Νοημοσύνη για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, με νέα σχέδια, συνεργασίες με διεθνείς εταιρείες και ειδικό καθεστώς χρηματοδότησης έως το 2026.
Τάκης Θεοδωρικάκος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: 150 εκατ. ευρώ για ΤΝ και ΜμΕ με νέο αναπτυξιακό πλαίσιο

Το Υπουργείο Ανάπτυξης σχεδιάζει για το 2026 αναπτυξιακό πρόγραμμα 150 εκατ. ευρώ υπέρ ΜμΕ για Τεχνητή Νοημοσύνη και τεχνολογίες. Στόχος η εκπαίδευση προσωπικού και η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, με έμφαση στην ηθική χρήση.
Ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Κουβέιτ η 5η Συνέλευση DCO με έμφαση στην ψηφιακή ευημερία AI

Στο Κουβέιτ, στην 5η Συνέλευση του DCO, συζητήθηκαν οι προοπτικές της ψηφιακής ευημερίας και οι νέες δεξιότητες στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η Ελλάδα ανέδειξε τον ρόλο της ως γέφυρα συνεργασίας παρουσιάζοντας ευρωπαϊκές πρακτικές.
Λογότυπο Enterprise Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Enterprise Greece: Η Ελλάδα ενισχύει τη θέση της στη βιομηχανία νέας γενιάς

Η Enterprise Greece συμμετείχε στη Factory Innovation Week 2026 στο Τόκιο, πραγματοποιώντας 21 στοχευμένες B2B συναντήσεις και καταγράφοντας αυξημένο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε βιομηχανική ρομποτική, τεχνητή νοημοσύνη, αυτοματοποίηση και βιομηχανικό IoT, προβάλλοντας την Ελλάδα ως κόμβο Industry 4.0.
Κυβερνοασφάλεια και δεδομένα
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Νέο πρόγραμμα «Cybersecurity Awareness» από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο

Η AHK Akademie του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου λανσάρει το online πρόγραμμα πιστοποίησης «Cybersecurity Awareness», με διαδραστικά μαθήματα και προσομοιώσεις phishing, προσφέροντας ψηφιακό πιστοποιητικό και badges δεξιοτήτων.