ΓΔ: 1693.61 1.33% Τζίρος: 231.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: Shuttesrtock

Σύννεφα εμπορικού πολέμου πάνω από τη διεθνή βιομηχανία μόδας

Στους αμερικανικούς δασμούς, η Κίνα απαντά με λίστα δασμών σε σειρά βιομηχανικών ειδών αλλά και σε αμερικανικά brands ένδυσης. Ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι, εάν ο εμπορικός πόλεμος επεκταθεί. Ετοιμοπόλεμη δηλώνει η ΕΕ.

Έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο επιβολής εμπορικών δασμών εμφανίζεται η ΕΕ, καθώς ο εμπορικός πόλεμος εναντίον της Κίνας εκ μέρους του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναμένεται να πλήξει και τις εξαγωγές ευρωπαϊκών ειδών σε εύλογο χρονικό διάστημα.

«Χρειαζόμαστε την Αμερική, κι εκείνη χρειάζεται εμάς», επεσήμανε πρόσφατα η επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Kaja Kallas, υπογραμμίζοντας ότι περισσότερες από 16 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού εξαρτώνται από τις διμερείς εμπορικές σχέσεις και τις συνακόλουθες επενδύσεις, αντιστοιχώντας στο 42% του παγκόσμιου οικονομικού πλούτου.

Σε περίπτωση που οι απειλές γίνουν πραγματικότητα, η ευρωπαϊκή βιομηχανία μόδας και πολυτελών αγαθών θα βρεθεί σε ακόμη δυσχερέστερη θέση, σε μία στιγμή που ο κλάδος βάλλεται από την μειωμένη ζήτηση και τον πληθωρισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει βαρύνουσα σημασία το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ομίλου πολυτελών αγαθών LVMH, Μπερνάρ Αρνό βρέθηκε μαζί με δύο από τα παιδιά του σε περίοπτη θέση στην τελετή ορκωμοσίας του Αμερικανού προέδρου, σε μία ένδειξη διατήρησης κι ενίσχυσης μίας προσωπικής σχέσης, βασισμένης στα αμοιβαία συμφέροντα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές αποτελούν αυτήν την στιγμή βασικό πόλο στήριξης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας μόδας, καθώς Ευρώπη και Ασία καταγράφουν μειούμενες καταναλωτικές δαπάνες. Ο ίδιος ο Αρνό εξάλλου είχε εγκαινιάσει το 2019 το τρίτο εργοστάσιο παραγωγής ειδών με την υπογραφή Louis Vuitton στις ΗΠΑ, κατά την προηγούμενη θητεία του Τραμπ, σε μία προσπάθεια στήριξης της αμερικανικής μεταποίησης και του “Made in the USA” αλλά και θωράκισης της εταιρείας από τυχόν επιβαρύνσεις σαν κι αυτές που φαίνεται να έρχονται…

Να σημειωθεί ότι σχεδόν οι μισές από τις τσάντες LV που πωλούνται στις ΗΠΑ κατασκευάζονται σε αμερικανικό έδαφος, δίνοντας ένα σαφές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον όμιλο.

Το πλήγμα της επιβολής δασμών στην βιομηχανία ένδυσης πάντως είναι ήδη εμφανές στην περίπτωση της Κίνας. Υπενθυμίζεται ότι επιβλήθηκε επιπλέον δασμός 10% σε όλες τις αμερικανικές εισαγωγές από την Κίνα, με τις εταιρείες που παράγουν τα είδη τους εκεί να αναζητούν εναλλακτικές.

Ήδη, η εταιρεία αθλητικών ειδών Puma, ανακοίνωσε ότι μείωσε την εξάρτηση της από Κινέζους κατασκευαστές για τα υποδήματα της σε ποσοστό μόλις 10%, από 30% που ήταν μέχρι πρότινος, σε μία προσπάθεια να μετριάσει την επιβάρυνση για τον τελικό καταναλωτή. Η Ινδονησία και το Βιετνάμ θα μοιραστούν την παραγωγή για την Puma στην παρούσα φάση, χώρες που διαθέτουν αντίστοιχη ειδίκευση στην παραγωγή και επίσης χαμηλό κόστος για τις εταιρείες.

Τα γρήγορα αντανακλαστικά που επέδειξε η Puma εκτιμάται μάλιστα ότι θα της προσφέρουν ένα πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού, σε μία στιγμή που τα οικονομικά της μεγέθη για το τέταρτο τρίμηνο του 2024 εξέπληξαν αρνητικά τους αναλυτές. Η εταιρεία ανακοίνωσε την καθυστέρηση κατά δύο έτη της κερδοφορίας που ανέμενε για την χρονιά που μόλις πέρασε, αναφέροντας τη χαμηλή ζήτηση για τα εμβληματικά αθλητικά της υποδήματα ως κύρια αιτία για την αδυναμία της να πετύχει τον αρχικό στόχο, εξέλιξη που οδήγησε και την μετοχή της στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 20ετίας.

Να προλάβουν τις εξελίξεις σπεύδουν κι άλλα γνωστά ονόματα της μόδας, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα των βρετανικών εταιρειών ενδυμάτων Next και Superdry.

Η πρώτη φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας αμερικανικής θυγατρικής, προκειμένου να αποφύγει την επιπλέον επιβάρυνση από τυχόν επιβολή δασμών εκ μέρους των ΗΠΑ και προς το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η δεύτερη έχει ήδη τερματίσει την αποστολή των ειδών της απευθείας στις ΗΠΑ από την Κίνα, όπου κατασκευάζονται. Σε κάθε περίπτωση, αν και αποφεύγονται τυχόν επιπλέον επιβαρύνσεις, η εφοδιαστική αλυσίδα της βιομηχανίας της μόδας καθίσταται ακόμη πιο περίπλοκη, καθώς το διεθνές πεδίο επιχειρηματικής δραστηριοποίησης προσομοιάζει περισσότερο με κινούμενη άμμο.

Τα αντίποινα της Κίνας

Το γεγονός αυτό αναδεικνύουν ανάγλυφα τα αντίποινα της Κίνας στις αμερικανικές πρωτοβουλίες. Ήδη, ανακοινώθηκε μία λίστα με είδη που εισάγονται από τις ΗΠΑ τα οποία θα επιβαρυνθούν με δασμούς 15% από τις κινεζικές αρχές, στα οποία μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνεται το αργό πετρέλαιο, γεωργικά μηχανήματα και φορτηγά.

Αυτό που εξέπληξε ωστόσο ήταν η συμπερίληψη και δύο αμερικανικών εταιρειών στην λίστα των «μη αξιόπιστων οργανισμών», της εταιρείας προϊόντων βιοτεχνολογίας Illumina και του ομίλου PVH Group, ιδιοκτήτη των εταιρειών ενδυμάτων Calvin Klein και Tommy Hilfiger μεταξύ άλλων.

Ο όμιλος επισήμως κατηγορείται για πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού στην κινεζική αγορά, χωρίς ωστόσο να προσφέρονται σαφείς εξηγήσεις από τις κινεζικές αρχές. Η στοχοποίηση ωστόσο της PVH μόνο τυχαία δεν είναι, αναφέρουν οι αναλυτές, επισημαίνοντας ότι μία πιθανή εξήγηση ενδέχεται να σχετίζεται με την άρνηση της εταιρείας να χρησιμοποιήσει βαμβάκι από την περιοχή Σινγιάνγκ, υπό το φως των αποκαλύψεων για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον της μειονότητας των Ιουγούρων.

Κατά άλλους όμως, πρόκειται για ένα σήμα εκ μέρους της Κίνας ότι κανείς δεν θα μείνει στο απυρόβλητο, εφόσον ο εμπορικός πόλεμος συνεχιστεί, με την εφοδιαστική αλυσίδα της βιομηχανίας της μόδας να βρίσκεται εν μέσω νέων αναταράξεων. Οι δασμοί που ανακοινώθηκαν εξάλλου αναμένεται να έχουν μικρό κόστος για την κινεζική οικονομία, αλλά μεγάλο ειδικά για τον όμιλο της PVH, με δεδομένο ότι η κινεζική αγορά συνεισέφερε το 6% του συνολικού τζίρου και το 16% των κερδών του το 2023.

Το δε σήμα της Calvin Klein διαθέτει παρουσία σχεδόν σε κάθε μεγάλη πόλη της Κίνας, με αυτόνομα καταστήματα, αποτελώντας ίσως το πιο εμβληματικό αμερικανικό brand στην χώρα. Στοχοποιώντας την PVH, η Κίνα στέλνει ένα σαφές μήνυμα για την αμερικανική βιομηχανία ένδυσης, ρισκάροντας λιγότερες θέσεις εργασίας, σε περίπτωση αποχώρησης του ομίλου από την χώρα, αλλά κι αποφεύγοντας την ίδια στιγμή να αγγίξει μία εταιρεία-κολοσσό όπως η Nike, όπου τα αμοιβαία συμφέροντα είναι ισχυρότερα…

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΠΑ-Μεξικό
ΔΙΕΘΝΗ

Μεξικό: Η κυβέρνηση δεν θα επιβάλει ανταποδοτικούς δασμούς στις ΗΠΑ

Η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούντια Σεϊνμπάουμ τόνισε ότι η κυβέρνησή της θα αναμένει έως τις 2 Απριλίου, την ημερομηνία εφαρμογής των αμερικανικών δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο, προτού εξετάσει πιθανά αντίμετρα.