Τρόπους να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από την επιβολή δασμών από τον Ντόναλτ Τραμπ αναζητούν οι ευρωπαϊκές εταιρείες, με κάποιους κλάδους να δέχονται πιο σκληρό κτύπημα και άλλους να διαθέτουν ορισμένες εναλλακτικές λύσεις.
Οι πιθανοί δασμοί θα μπορούσαν να μειώσουν τα κέρδη των εταιρειών του Stoxx Europe 600 κατά 3% έως 7%, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg Intelligence. Οι κλάδοι της υγειονομικής περίθαλψης, ορισμένες βιομηχανίες και τα καταναλωτικά αγαθά, συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών που αντιμετωπίζουν τους μεγαλύτερους κινδύνους.
Οι εξαγωγές της ΕΕ στις ΗΠΑ έφτασαν τα 605,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024, ενώ οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες. Για παράδειγμα η Novo Nordisk A/S αντλεί το 58% των εσόδων από τις ΗΠΑ, ενώ για τη Sanofi το ποσοστό φθάνει στο 50%.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει επιβολή αμοιβαίων δασμών ανά χώρα, με την εφαρμογή του μέτρου να τοποθετείται την 1η Απριλίου. Ανακοίνωσε ότι στόχαστρό του βρίσκονται ΕΕ, Ιαπωνία και Νότια Κορέα ιδιαίτερα σε ότι αφορά την αυτοκινητοβιομηχανία και τους κλάδους ημιαγωγών και φαρμακευτικών προϊόντων.
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες αντιπροσωπεύουν το 10% των ευρωπαϊκών εξαγωγών στις ΗΠΑ και η χώρα αποτελεί βασική αγορά για προϊόντα πολυτελείας. Ο νέος δασμός 25% του Τραμπ στις εισαγωγές του Μεξικού και του Καναδά από τις 6 Μαρτίου θα μπορούσε να αφαιρέσει 6 δισεκατομμύρια ευρώ από τα λειτουργικά κέρδη στις Stellantis, Volkswagen, BMW και Mercedes-Benz Group.
Περίπου το 65% των αυτοκινήτων που πουλά η Volkswagen στις ΗΠΑ κατασκευάζονται στο Μεξικό. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αυξήσει τη χωρητικότητα στις ΗΠΑ ή να εγκαταλείψει πλήρως την αμερικανική αγορά.
Οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού θέτουν τις βιομηχανικές εταιρείες σε μειονεκτική θέση όταν κλιμακώνονται οι εμπορικές εντάσεις. Οι σουηδικές εταιρείες Sandvik και Hexagon κινδυνεύουν από τους δασμούς στον Καναδά και το Μεξικό καθώς είναι εκτεθειμένες στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Περαιτέρω προβλήματα θα μπορούσα να προέθλουν από πιθανούς δασμούς στις ευρωπαϊκές εξαγωγές μηχανημάτων και εξοπλισμού.
Μεταξύ των 20 κορυφαίων ευρωπαϊκών προϊόντων που εξήχθησαν το 2023, τα 12 ανήκουν σε αυτούς τους τρεις εξαιρετικά εκτεθειμένους τομείς. Ένας δασμός 10% έως 20% σε αυτές τις κατηγορίες - που περιλαμβάνουν φαρμακευτικά προϊόντα, αυτοκίνητα, μηχανήματα και αλκοολούχα ποτά - θα μείωνε περίπου 1,1% έως 2,1% των πωλήσεων και 3,3% έως 6,6% των λειτουργικών.
Επιτάχυνση των εξαγωγών
Ένας άλλος τρόπος αντίδρασης, τον οποίο χρησιμοποιούν ορισμένοι κλάδοι, είναι να αυξήσουν τους όγκους των εξαγωγών τους πριν οι δασμοί τεθούν σε εφαρμογή.
Για τον αγροτικό τομέα της Ευρώπης, οι διαταραχές στο εμπόριο με μια αγορά ζωτικής σημασίας για τα προϊόντα ανώτερης ποιότητας, όπως το τυρί και το κρασί, θα ήταν ένα ακόμη πλήγμα καθώς αγωνίζεται με ασταθείς καιρικές συνθήκες και υψηλές τιμές ενέργειας. Για τους Αμερικάνους, αυτό θα σήμαινε ότι θα ξοδέψουν περισσότερα για αντικείμενα που θεωρούνταν, μέχρι πρόσφατα, αρκετά προσιτά.
Τους 11 μήνες έως τον Νοέμβριο, περίπου 236.000 τόνοι γαλακτοκομικών προϊόντων της ΕΕ εξήχθησαν στις ΗΠΑ — ο υψηλότερος ετήσιος όγκος σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2010. Οι αποστολές κρασιού στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο ήταν 18% υψηλότερες από την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, με τον εμπορικό όμιλο CEEV να αποδίδει το άλμα των αποθεμάτων στην εκλογή Τραμπ.
Οι ΗΠΑ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά, ακριβώς πίσω από το Ηνωμένο Βασίλειο, για πωλήσεις γεωργικών προϊόντων διατροφής από την ΕΕ, με προϊόντα αξίας περίπου 27 δισεκατομμυρίων ευρώ να εξάγονται σε αυτές το 2023. Κατά την πρώτη του θητεία, ο Τραμπ είχε βάλει στο στόχαστρο τις ισπανικές ελιές, το γερμανικό κρασί και τα ιρλανδικά ουίσκι, επιδεινώνοντας τους εμπορικούς δεσμούς.
Σημειώνεται ότι τα στοχευμένα μέτρα για τη βιομηχανία κρασιού υπό την προηγούμενη κυβέρνηση Τραμπ κόστισαν στην ευρωπαϊκή οινοποιία 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε πωλήσεις.