ΓΔ: 2726.49 1.07% Τζίρος: 327.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η Ευρώπη αναστέλλει για πρώτη φορά τους κανόνες για τα ελλείμματα

Η προέδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε πως θα επιτραπεί στις χώρες να δαπανήσουν όσα χρήματα χρειαστούν για να αντιμετωπίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού.

Σε μια άνευ προηγούμενου απόφαση, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την αναστολή των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βασικότερος εκ των οποίων είναι η απαγόρευση ελλειμμάτων άνω του 3% του ΑΕΠ. Η αναστολή θα επιτρέψει στις χώρες μέλη να δαπανήσουν όσα χρήματα χρειαστεί για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές συνέπειες της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

«Σήμερα, και αυτό είναι καινούριο δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στο παρελθόν, ενεργοποιούμε τη γενική ρήτρα διαφυγής, που επιτρέπει να παρακαμφθούν προσωρινά οι κανόνες», ανέφερε σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά της στο Twitter και πρόσθεσε πως «αυτό σημαίνει ότι οι εθνικές κυβερνήσεις μπορούν να χορηγήσουν στην οικονομία τους όσους (πόρους) θα χρειαστούν. Χαλαρώνουμε τους δημοσιονομικούς κανόνες για να τους επιτρέψουμε να το κάνουν». Οι 27 υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) θα πρέπει να επικυρώσουν αυτήν την απόφαση στην τηλεδιάσκεψη που θα έχουν την Δευτέρα.

Η ρήτρα αυτή επιτρέπει να παρακαμφθεί προσωρινά το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που καθορίζει τους δημοσιονομικούς κανόνες στις χώρες μέλη οι οποίες έχουν υιοθετήσει το ενιαίο νόμισμα. Η συγκεκριμένη ρήτρα προστέθηκε το 2011, εν μέσω της κρίσης στην ευρωζώνη, αλλά δεν είχε ενεργοποιηθεί ποτέ μέχρι σήμερα.

Οι Βρυξέλλες είχαν υποσχεθεί από την περασμένη εβδομάδα ότι θα επιδείξουν «τη μέγιστη ευελιξία» στην εφαρμογή του Συμφώνου, κυρίως για να δώσουν οξυγόνο στην Ιταλία. Η φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε επίσης την απόφαση που έλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει στην αγορά ομολόγων ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Αυτό προστίθεται στη δύναμη πυρός που χρειαζόμαστε στην Ευρώπη για να στηρίξουμε την οικονομία», τόνισε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα: Πρόταση στην Κομισιόν για «ψηφιακή ενηλικίωση» στα 15 έτη

Στο άτυπο υπουργικό δείπνο της Ιρλανδικής Προεδρίας στο Δουβλίνο, η Ελλάδα ζήτησε ενιαίο ηλικιακό όριο και ευρωπαϊκό συμβόλαιο για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο, με έμφαση σε κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: «Πράσινο φως» στους περιορισμούς Airbnb σε ζώνες με στεγαστική πίεση

Η Κομισιόν προτείνει νέο πλαίσιο που δίνει στις πόλεις και τα κράτη-μέλη μεγαλύτερη νομική ασφάλεια για τον περιορισμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε περιοχές με έντονες στεγαστικές πιέσεις.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

FT: Νέα χρηματοδότηση 200 εκατ. στη Γροιλανδία από την Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα ανακοινώσει νέα χρηματοδότηση 200 εκατ. ευρώ για τη Γροιλανδία, κατά την επίσκεψή της στη Νούουκ, σύμφωνα με τους Financial Times. Η χρηματοδότηση αφορά τα έτη 2026-2027.