ΓΔ: 1726.52 1.73% Τζίρος: 193.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:27:08 DATA
Vrazilia
Shutterstock

Βραζιλία: Καύσωνας σαρώνει το Ρίο παραμονές του διάσημου καρναβαλιού

Βάσει του πρωτοκόλλου της δημοτικής αρχής, οι αρχές πρέπει να διαθέσουν για τους πολίτες αίθουσες με κλιματισμό και να εγκαταστήσουν σταθμούς διανομής νερού.

Ένας ασυνήθιστος καύσωνας, ακόμα για τις περιοχές με τροπικό κλίμα, με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου, πλήττει σήμερα τους κατοίκους του Ρίο ντε Τζανέιρο και τους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη λίγο πριν από το διάσημο καρναβάλι της.

Το μεσημέρι τοπική ώρα, η μητρόπολη των 6 εκατομμυρίων κατοίκων άγγιξε για πρώτη φορά την τέταρτη βαθμίδα, από συνολικά 5, του συναγερμού για καύσωνα, όπως τις έχουν ορίσει οι δημοτικές αρχές.

Σύμφωνα με αυτό το σύστημα που τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Ιούνιο—και βασίζεται στο επίπεδο της θερμοκρασίας και το ποσοστό υγρασίας, η 4η βαθμίδα χαρακτηρίζεται από έναν «δείκτη πολύ υψηλής θερμοκρασίας», από 40- 44 βαθμούς Κελσίου, που αναμένεται να διατηρηθεί «για τουλάχιστον τρεις συναπτές ημέρες».

Βάσει του πρωτοκόλλου της δημοτικής αρχής, οι αρχές πρέπει να διαθέσουν για τους πολίτες αίθουσες με κλιματισμό και να εγκαταστήσουν σταθμούς διανομής νερού.

Η πολιτεία του Σάο Πάολο, νότια από εκείνη του Ρίο, τέθηκε επίσης σε κατάσταση συναγερμού εξαιτίας του πρώτου κύματος ζέστης της χρονιάς, με τον υδράργυρο να προσεγγίζει τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Το ρεκόρ θερμοκρασίας για τον μήνα Φεβρουάριο στο Ρίο ανέρχεται στους 41,8 βαθμούς Κελσίου και καταγράφηκε το 2023, σύμφωνα με τη Ρακέλ Φράνκο, μια μετεωρολόγο του συστήματος "Alerta Rio" της δημοτικής αρχής.

«Περάσαμε μια ακόμη εβδομάδα χωρίς βροχή και οι προβλέψεις για τα τέλη Φεβρουαρίου δεν αναφέρουν πολλές βροχοπτώσεις. Θα μπορούσαμε να έχουμε έναν από τους ξηρότερους Φεβρουάριους στην ιστορία», υπογράμμισε η ίδια.

Πολλές περιοχές της Βραζιλίας πλήττονται από ένα κύμα ζέστης και οι παραλίες ήταν κατάμεστες από κόσμο αυτό το Σαββατοκύριακο στο Ρίο, ιδίως στην Κοπακαμπάνα, όπου μία από τις γνωστότερες σχολές σάμπα του καρναβαλιού, η Beija-Flor, ματαίωσε την πρόβα της παρέλασής της, που είχε προγραμματιστεί για χθες.

Ο δήμαρχος του Ρίο, Εντουάρντο Πάες, απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο να ακυρωθούν οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού (28η Φεβρουαρίου-8η Μαρτίου), που προσελκύουν εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες και προσφέρουν εκατομμύρια δολάρια στην οικονομία.

Στην Κοπακαμπάνα, ο θυρωρός Ρόμπσον Ολιβέιρα τράβηξε μια φωτογραφία από μία δημόσια πινακίδα, όπου αναγραφόταν η θερμοκρασία των 39 βαθμών Κελσίου. «Κάνει πραγματικά πάρα πολλή ζέστη, είναι αφόρητο. Πρέπει να βρέξει για να δροσίσει λίγο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική στις φαβέλες. Στο Μπατό Μους, στο δυτικό Ρίο, κάτοικοι προσπαθούσαν να δροσιστούν με τη βοήθεια λάστιχων κήπου και ένας δημοσιογράφος του AFP είδε έναν ηλικιωμένο να λιποθυμά εξαιτίας του καύσωνα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Japan-vroxes
ΔΙΕΘΝΗ

Στους 136 ανήλθαν οι νεκροί από τις πλημμύρες στη νότια Βραζιλία

Με 141 ανθρώπους να εξακολουθούν να αγνοούνται, οι αρχές φοβούνται ότι ο απολογισμός των νεκρών θα συνεχίζει να αυξάνει, την ώρα που η περιοχή αναμένει «ισχυρές» βροχοπτώσεις στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
ΔΙΕΘΝΗ

Στους 100 ανήλθαν οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Σχεδόν τα δυο τρίτα των σχεδόν 500 πόλεων της πολιτείας, που γειτονεύει με την Ουρουγουάη και την Αργεντινή, έχουν υποστεί ζημιές από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις και ορισμένες κοινότητες έχουν πλημμυρίσει τελείως.
Nea Yorki, New York, Climate Change, USA
ΔΙΕΘΝΗ

Φονικές πλημμύρες στη Βραζιλία: 78 νεκροί και 105 αγνοούμενοι

Ο πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα έφθασε χθες το πρωί στην πολιτεία Ρίο Γκράντε ντου Σουλ, συνοδευόμενος από πολλά μέλη της κυβέρνησής του, για να συζητηθούν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και η ανοικοδόμηση.
ΔΙΕΘΝΗ

Ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν τον θάνατο οκτώ ανθρώπων στη Βραζιλία

Οι αρχές ανέφεραν ότι περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τις οικίες τους μετά τις καταιγίδες που οδήγησαν σε άνοδο της στάθμης των ποταμών και προκάλεσαν πλημμύρες σε διάφορα μέρη της πολιτείας.