ΓΔ: 2266.09 2.08% Τζίρος: 705.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Τζάστιν Τρουντό πορτρέτο
Φωτο: Shutterstock

Τριντό: Καμία διαπραγμάτευση για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία

Χθες Τρίτη, Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι συμφώνησαν να ορίσουν διαπραγματευτές για συζητήσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, χωρίς τη συμμετοχή Ευρωπαίων, Καναδών ή Ουκρανών.

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε σήμερα ότι δεν θα μπορούσαν να γίνουν διπλωματικές διαπραγματεύσεις «για την Ουκρανία χωρίς να συμπεριληφθεί η Ουκρανία» μετά τις διμερείς συνομιλίες που είχαν για το ουκρανικό ανώτατοι Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

«Αυτό αποτελεί θεμελιώδης αρχή για τον Καναδά και για τη συντριπτική πλειοψηφία των συμμάχων, μας ότι τίποτα που να σχετίζεται με την Ουκρανία δεν πρέπει να αποφασίζεται χωρίς να περιλαμβάνεται η Ουκρανία», τόνισε ο Καναδός πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «ανυπομονεί» να συζητήσει με τους Ευρωπαίους το ζήτημα.

Χθες Τρίτη, Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι συμφώνησαν να ορίσουν διαπραγματευτές για συζητήσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, χωρίς τη συμμετοχή Ευρωπαίων, Καναδών ή Ουκρανών.

Ο Τριντό επέμεινε επίσης στην ευθύνη της Μόσχας για το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, αντιδρώντας στην επίθεση χθες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατά του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι που τον κατηγόρησε ότι «ξεκίνησε τον πόλεμο», αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου 2022 στην Ουκρανία. Ο Τραμπ «ζει σε μια φούσκα ρωσικής παραπληροφόρησης», απάντησε σήμερα ο Ζελένσκι.

«Είχαμε κανόνες που αφορούν τα σύνορα, τη μη εισβολή σε γείτονές μας, κανόνες τους οποίους η Ρωσία επέλεξε σκόπιμα να παραβιάσει πριν από ορισμένα χρόνια. Και αυτό θέτει σε κίνδυνο, όχι μόνο την ικανότητα των Ουκρανών να καθορίσουν το μέλλον τους, αλλά και όλων των δημοκρατιών μας», είπε ο Τριντό.

«Αυτό θέτει σε κίνδυνο όλες τις δημοκρατίες μας, όλους τους κανόνες που διασφαλίζουν την ασφάλεια και την ευημερία μας», πρόσθεσε.

Ο Καναδός πρωθυπουργός θα συμμετάσχει διαδικτυακά σε μια νέα σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία και την ευρωπαϊκή ασφάλεια που θα γίνει σήμερα στο Παρίσι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φρίντριχ Μερτς πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ο Μερτς είχε «καλή» τηλεφωνική συνομιλία με τον Τραμπ

Ο Φρίντριχ Μερτς ανακοίνωσε ότι είχε «καλή συνομιλία» με τον Ντόναλντ Τραμπ για το Ιράν και την Ουκρανία, τονίζοντας τη σημασία του διαλόγου, της ειρήνης και τη συνεργασία ΗΠΑ-Γερμανίας ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία πλησιάζει

Ο Τραμπ εξέφρασε αισιοδοξία για κοντινό τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία, εκτιμώντας ότι Μόσχα και Κίεβο θα συμφωνήσουν. Παρόμοια άποψη είχε διατυπώσει πρόσφατα και ο Πούτιν για το τέλος της σύγκρουσης.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ανακοίνωσε τριήμερη εκεχειρία στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τριήμερη κατάπαυση πυρός στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας 9-11 Μαΐου, με αναστολή εχθροπραξιών και ανταλλαγή 1.000 αιχμαλώτων ανά χώρα. Ο ίδιος τόνισε πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες συνεχίζονται.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ελπίδες για επίσκεψη απεσταλμένων Τραμπ στην Ουκρανία για συνομιλίες

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την ελπίδα πως σύντομα Αμερικανοί διαπραγματευτές θα επισκεφθούν την Ουκρανία για να επανεκκινήσουν τις συνομιλίες ειρήνης, τονίζοντας ότι αναμένει εκπροσώπους των ΗΠΑ μέχρι το καλοκαίρι.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Κίεβο προς ΗΠΑ: Εξηγήσεις για ρωσική πρόταση εκεχειρίας στις 9 Μαΐου

Η Ουκρανία θα ζητήσει διευκρινίσεις από την ομάδα Τραμπ σχετικά με τα στοιχεία της ρωσικής πρότασης για σύντομη κατάπαυση πυρός, καθώς η ακριβής ημερομηνία δεν έχει καθοριστεί, διευκρίνισε ο πρόεδρος Ζελένσκι.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Πολύ καλή» η συνομιλία μου με Πούτιν, δηλώνει για ΗΠΑ-Ρωσία

Ο Τραμπ δήλωσε ότι είχε μια "πολύ καλή" συνομιλία με τον Πούτιν, στην οποία συζήτησαν για τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας και ζήτησε εκεχειρία, ενώ το Κρεμλίνο ανέφερε ότι συζητήθηκαν και ζητήματα για Ιράν και Περσικό Κόλπο.