ΓΔ: 2288.83 -2.82% Τζίρος: 389.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Εμανουέλ Μακρόν ομιλεί
Φώτο: Shutterstock

Μακρόν: «Ιμπεριαλιστής» που θέλει να «αναθεωρήσει την ιστορία» ο Πούτιν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, κατηγόρησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν για «ιμπεριαλιστική» πολιτική και «αναθεωρητισμό», ρίχνοντάς του ευθύνες για «διαστρέβλωση της ιστορίας» και συγκρίνοντάς τον με τον Ναπολέοντα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν πως είναι «ιμπεριαλιστής» εμφορούμενος από «αναθεωρητισμό», προσάπτοντάς του πως έκανε «αντιστροφή της ιστορίας» συγκρίνοντάς τον με τον Ναπολέοντα.

«Ο Ναπολέων έκανε κατακτήσεις. Η μοναδική ιμπεριαλιστική δύναμη που βλέπω σήμερα στην Ευρώπη ονομάζεται Ρωσία», πέταξε ο Εμανουέλ Μακρόν. Προφανώς αναφερόμενος στον Ρώσο ομόλογό του, τον χαρακτήρισε «ιμπεριαλιστή αναθεωρητή της ιστορίας και της ταυτότητας των λαών».

Ο Γάλλος αυτοκράτορας Ναπολέων Βοναπάρτης εισέβαλε στη ρωσική αυτοκρατορία το 1812 κι έφτασε να κυριεύσει τη Μόσχα, όμως η εκστρατεία του κατέληξε σε καταστροφική υποχώρηση, βαριές απώλειες και τελικά ρωσική νίκη.

Επιμένοντας στην «αντιστροφή» της ιστορίας, ο κ. Μακρόν είπε ακόμη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε την έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες πως «χωρίς αμφιβολία» ο Ρώσος πρόεδρος «ενοχλήθηκε που αποκαλύψαμε το παιγνίδι του». Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους υποστήριξε ότι αν η Ρωσία θέλει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία στο πλαίσιο των συνομιλιών της με τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ, αυτό δεν οφείλεται στην επιθυμία της να υπάρξει «διαρκής ειρήνη» αλλά στην επιδίωξή της να προετοιμαστεί για να «ξαναρχίσει τον πόλεμο».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Μακρόν - Σι στο Πεκίνο: Ουκρανικό και οικονομικές σχέσεις Κίνας-ΕΕ

Ο Εμανουέλ Μακρόν πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Κίνα, θέτοντας το ουκρανικό, τις εμπορικές ανισορροπίες ΕΕ–Κίνας και ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε μια κρίσιμη διμερή συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ.
Ζαν-Νοέλ Μπαρό ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μπαρό: Πιέσεις σε Πούτιν και στήριξη Ζελένσκι ενόψει συνάντησης στο Παρίσι

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν-Νοέλ Μπαρό τόνισε πως ο Πούτιν ή θα δεχτεί κατάπαυση πυρός ή νέες κυρώσεις και στήριξη προς την Ουκρανία. Μακρόν και Ζελένσκι συναντώνται στο Παρίσι με αντικείμενο τη δίκαιη ειρήνη και εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Πρώτα προετοιμασία ΕΕ πριν τον διάλογο με Πούτιν

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι δεν βιάζεται να ξεκινήσει διάλογο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, δίνοντας προτεραιότητα στην ευρωπαϊκή συνεργασία και προετοιμασία. Ο ίδιος είχε γνωστοποιήσει πρόθεση επανέναρξης διαλόγου από τον Δεκέμβριο.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Συντονισμένος διάλογος με Πούτιν με λιγότερους συνομιλητές

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε πως επιθυμεί καλά οργανωμένο διάλογο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, με λίγους συνομιλητές, σημειώνοντας ότι οι πρώτες τεχνικές επαφές έδειξαν πως η Ρωσία δεν επιδιώκει τώρα την ειρήνη.