ΓΔ: 2120.71 -0.01% Τζίρος: 148.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Δορυφόρος πάνω από Γη
Φώτο: Shutterstock

Η Μaxar Technologies δεν θα στέλνει δορυφορικές εικόνες στην Ουκρανία

Η εταιρεία είπε ότι έχει συμβάσεις με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και δεκάδες συμμαχικές και εταίρους χώρες και «κάθε πελάτης παίρνει τις δικές του αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο χρήσης και κοινής χρήσης αυτών των δεδομένων».

Η αμερικανική αεροδιαστημική εταιρεία Maxar Technologies δήλωσε χθες ότι έχει μπλοκάρει την πρόσβαση της Ουκρανίας στις δορυφορικές της εικόνες επειδή η κυβέρνηση Τραμπ ανέστειλε την ανταλλαγή πληροφοριών με το Κίεβο, μετέδωσε το Reuters.

Η εταιρεία είπε ότι έχει συμβάσεις με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και δεκάδες συμμαχικές και εταίρους χώρες και «κάθε πελάτης παίρνει τις δικές του αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο χρήσης και κοινής χρήσης αυτών των δεδομένων». Η εταιρεία τόνισε ότι μία από αυτές τις συμβάσεις είναι το GEGD (Global Enhanced GEOINT Delivery program) - ένα κυβερνητικό πρόγραμμα των ΗΠΑ που παρέχει πρόσβαση σε εμπορικές δορυφορικές εικόνες που συλλέγονται από τις ΗΠΑ.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά τους λογαριασμούς της Ουκρανίας από την πρόσβαση στο GEGD», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Maxar Technologies. «Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά τις συμβατικές μας δεσμεύσεις και δεν υπάρχει καμία αλλαγή στα άλλα προγράμματα πελατών της εταιρείας», αναφέρει επίσης το κείμενο.

Την Τετάρτη, ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) Τζον Ράτκλιφ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον ανέστειλε την ανταλλαγή πληροφοριών με την Ουκρανία, ασκώντας έτσι πίεση στην κυβέρνηση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να συνεργαστεί με την κυβέρνηση Τραμπ στη σύγκληση ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βλαντίμιρ Πούτιν πρόσωπο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία διαβεβαιώνει τις ΗΠΑ για αποδείξεις επίθεσης στην οικία Πούτιν

Η Ρωσία υποστηρίζει πως ανέκτησε και απέκτησε αποδείξεις από ουκρανικό drone που δείχνουν ως στόχο κατοικία του Πούτιν. Τα στοιχεία θα σταλούν στις ΗΠΑ, ενώ Ουκρανία και Δύση αμφισβητούν τους ισχυρισμούς της Μόσχας.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Δεν θεωρούμε ότι η Ουκρανία στόχευσε κατοικία του Πούτιν

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, η Ουκρανία δεν στόχευσε τον Πούτιν ούτε τις κατοικίες του στη πρόσφατη επίθεση drone, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ενώ το Κίεβο έχει διαψεύσει τη σχετική κατηγορία της Μόσχας.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Αμφιβολίες πρεσβευτή ΝΑΤΟ για ρωσικό ισχυρισμό επίθεσης σε Πούτιν

Ο αμερικανός πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ, Μάθιου Γουίτακερ, εξέφρασε αμφιβολίες για την επίθεση drone κατά της οικίας Πούτιν, σημειώνοντας πως δεν είναι βέβαιος αν συνέβη και ότι θέλει να δει στοιχεία των αμερικανικών υπηρεσιών.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ανεπίλυτα τα ζητήματα Ντονμπάς και Ζαπορίζια στο ειρηνευτικό σχέδιο

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η διαχείριση του Ντονμπάς και του πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια παραμένουν ανοιχτά ζητήματα στο ειρηνευτικό σχέδιο 20 σημείων, μετά τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ.