Φώτο: Shutterstock

Οδηγίες της Επιτροπής για τον ανεφοδιασμό της ΕΕ

Τα κράτη μέλη καλούνται να ορίσουν χωρίς καθυστέρηση όλα τα μεθοριακά περάσματα για το διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών, ως περάσματα «πράσινων λωρίδων».

Πρακτικές οδηγίες για τη διαχείριση των συνόρων ώστε να κρατηθεί ανοιχτός ο ανεφοδιασμός εντός της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας εξέδωσε η Ευρωπαίκή Επιτροπή.

Τα κράτη μέλη καλούνται να ορίσουν χωρίς καθυστέρηση όλα τα μεθοριακά περάσματα για το διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών, ως περάσματα «πράσινων λωρίδων».

Τα μεθοριακά περάσματα «πράσινων λωρίδων» πρέπει να είναι ανοιχτά για όλα τα οχήματα που μεταφέρουν εμπορεύματα και οι έλεγχοι περιλαμβανομένων και των υγειονομικών δεν πρέπει να κρατάνε πάνω από 15 λεπτά.

«Το κείμενο των οδηγιών μας αποσκοπεί να προστατεύσει τις εφοδιαστικές αλυσίδες της ΕΕ σ αυτές τις δύσκολες στιγμές και να διασφαλίσουμε ότι τα αγαθά και οι εργαζόμενοι στις μεταφορές θα ταξιδεύουν όπου χρειάζεται χωρίς καθυστέρηση», δήλωσε η Επίτροπος Μεταφορών Αντίνα Βαλεάν.

Στους οδηγούς των φορτηγών δεν πρέπει να ζητούνται άλλα έγγραφα από την ταυτότητα και την άδεια οδήγησης και αν είναι απαραίτητο επιστολή από τον εργοδότη. Πρέπει επίσης να γίνονται δεκτά ηλεκτρονικά έγγραφα.

Κανένας οδηγός δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο διάκρισης λόγω προέλευσης ή προορισμού, ή εθνικότητας ή λόγω της χώρας άδειας κυκλοφορίας του οχήματος.

Καταργούνται επίσης οι περιορισμοί του Σαββατοκύριακου, της νύχτας και των τομεακών απαγορεύσεων.

Η Επιτροπή ενθαρρύνει ακόμη τα κράτη μέλη να δημιουργούν ελεύθερους διαδρόμους διέλευσης που θα επιτρέψουν στους ιδιώτες οδηγούς και τους επιβάτες τους, όπως εργαζόμενους στην υγείας και τις μεταφορές , καθώς και ευρωπαίους πολίτες να επαναπατριστούν, ανεξαρτήτως της εθνικότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Στηρίζει την Γερμανία για το ευρωομόλογο η Γερμανίδα πρόεδρος της Κομισιόν

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε πως ανησυχεί οτι μετά την κρίση το οικονομικό χάσμα θα είναι βαθύτερο από ότι ήταν και υπενθύμισε πως στόχο της Ευρώπης ήταν να συγκλίνει οικονομικά.
ΔΙΕΘΝΗ

Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν: Μπροστά σε μια κρίσιμη καμπή η ΕΕ

Η πρόεδρος της Κομισιόν μπροστά στα σχεδόν άδεια έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογράμμισε πως πρέπει να εξασφαλιστεί οτι η ΕΕ θα είναι εκεί για αυτούς που την χρειάζονται και να γίνει η Ευρώπη αυτή που ονειρεύτηκαν κάποτε στα στα συντρίμμια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κομισιόν ζητά να περνούν πιο γρήγορα από τα σύνορα τα φορτηγά με εμπορεύματα

Οι Βρυξέλλες ζητούν να επιταχυνθεί ο χρόνος που θα χρειάζεται για να περάσουν τα οχήματα που μεταφέρουν προϊόντα ανάμεσα στα σύνορα της ΕΕ τονίζοντας πως το διάστημα που θα πρέπει να διαρκεί το πέρασμα από τις «πράσινες λωρίδες» δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 15 λεπτά.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ευρώπη αναστέλλει για πρώτη φορά τους κανόνες για τα ελλείμματα

Η προέδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε πως θα επιτραπεί στις χώρες να δαπανήσουν όσα χρήματα χρειαστούν για να αντιμετωπίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού.