ΓΔ: 2076.71 0.95% Τζίρος: 212.97 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Syria
Shutterstock

Δύσκολος και μακρύς ο δρόμος της επίλυσης του Κουρδικού στην Τουρκία

Η διαδικασία για τον τερματισμό της δράσης του ΡΚΚ στο εσωτερικό της Τουρκίας έχει μπει σε πορεία επίλυσης, ύστερα μάλιστα και από το ιστορικό μήνυμα του Οτσαλάν την 1η Μαρτίου για την αυτοδιάλυση της οργάνωσης.

Η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να βομβαρδίζει κουρδικές περιοχές, απαιτώντας παράδοση όπλων άνευ όρων από την ηγεσία του ΡΚΚ, που επικαλείται πρακτικές δυσκολίες για να συνεδριάσει προκειμένου να λάβει αποφάσεις.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, το φιλοκουρδικό κόμμα DEM της Τουρκίας ετοιμάζεται την ερχόμενη εβδομάδα να έχει την πρώτη του συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν, αφού ο ίδιος δήλωσε ότι θα πει «ναι» στην συνάντηση, αν το DEM του το ζητήσει.

Η διαδικασία για τον τερματισμό της δράσης του ΡΚΚ στο εσωτερικό της Τουρκίας έχει μπει σε πορεία επίλυσης, ύστερα μάλιστα και από το ιστορικό μήνυμα του Οτσαλάν την 1η Μαρτίου για την αυτοδιάλυση της οργάνωσης.

Όμως απομένει ακόμα δρόμος ως το συνέδριο του DEM σε 1-2 μήνες, οπότε θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την τύχη του ΡΚΚ, των Κούρδων της Τουρκίας, και του ίδιου του Οτσαλάν. Στο μεταξύ ο πόλεμος συνεχίζεται.

Ο τουρκικός στρατός συνεχίζει να πλήττει σχεδόν καθημερινά βάσεις του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ. Και αυτόν τον λόγο πρόβαλε ο συν-ηγέτης του ΡΚΚ, Τζεμίλ Μπαγίκ που έχει το ορμητήριο του στο όρος Καντιλί, με χιλιάδες μαχητές του ΡΚΚ να παραμένουν ενεργοί στην περιοχή.

Ο Μπαγίκ δήλωσε χθες στο κουρδικό κανάλι Sterk TV ότι λόγω των επιθέσεων της τουρκικής αεροπορίας είναι αδύνατον για την κουρδική ηγεσία να συναντηθεί με ασφάλεια, προκειμένου να προχωρήσει στη διάλυση του ΡΚΚ, όπως ζήτησε ο Οτσαλάν. «Υπό αυτές τις συνθήκες, η διεξαγωγή ενός συνεδρίου είναι αδύνατη και πολύ επικίνδυνη».

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, ο οποίος πριν λίγες ώρες δήλωσε ότι το «PKK και όλα τα παρακλάδια του, που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές πρέπει να αποφασίσουν να τερματίσουν τη δράση τους αμέσως και να παραδώσουν τα όπλα τους άνευ όρων».

Η τουρκική ηγεσία επείγεται να λύσει το Κουρδικό για να ενισχυθεί το πολιτικό προφίλ του Τούρκου προέδρου, σε μια στιγμή που συζητά σε νέα βάση με την Ευρώπη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αψίδα Καμπούλ Αφγανιστάν
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανός αξιωματούχος συναντήθηκε με Ταλιμπάν για επαναπατρισμούς

Εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΣ βρέθηκε στην Καμπούλ για συνομιλίες με τους Ταλιμπάν σχετικά με τον επαναπατρισμό Αφγανών εγκληματιών από τη Γερμανία. Οι συζητήσεις χαρακτηρίστηκαν θετικές, με έμφαση στην εφαρμογή της Σαρία.
Σομαλία τρομοκρατική επίθεση
ΔΙΕΘΝΗ

Έκρηξη και πυροβολισμοί έξω από φυλακή στο Μογκαντίσου

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε κέντρο κράτησης των υπηρεσιών πληροφοριών στο Μογκαντίσου, σύμφωνα με αστυνομία και αυτόπτες μάρτυρες, ενώ ακολούθησαν πυροβολισμοί. Το σημείο βρίσκεται κοντά στο προεδρικό μέγαρο.
παλιό κτίριο διατηρητέο
ΔΙΕΘΝΗ

Το ΚΙΣΕ καταδικάζει την επίθεση σε συναγωγή στο Μάντσεστερ

Το ΚΙΣΕ εκφράζει θλίψη για την τρομοκρατική επίθεση σε συναγωγή στο Μάντσεστερ, καταδικάζοντας την έξαρση αντισημιτικής βίας και ζητώντας άμεσα μέτρα από τους θεσμούς για την προστασία των πολιτών και την καταπολέμηση του μίσους.
Στρατιωτικό drone σε δράση
ΔΙΕΘΝΗ

Αυξημένος κίνδυνος δολιοφθοράς στις ένοπλες δυνάμεις της Δανίας λόγω Ρωσίας

Η Δανία αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο δολιοφθοράς, σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών, η οποία αποδίδει τις υβριδικές επιθέσεις σε ρωσική στρατηγική πίεσης χωρίς ένοπλη σύγκρουση.
Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

Μάντσεστερ: Συριακής καταγωγής 35χρονος ο βασικός ύποπτος για επίθεση σε συναγωγή – Τρεις συλλήψεις ακόμη

Η αστυνομία του Μάντσεστερ ανακοίνωσε πως ο 35χρονος Τζιχάντ Αλ Σάμι, Βρετανός συριακής καταγωγής, είναι ο δράστης της επίθεσης στη συναγωγή Χίτον Παρκ, όπου σκότωσε και τραυμάτισε άτομα πριν πέσει νεκρός από πυρά αστυνομικών.
Διασώστες ασθενοφόρου Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινοί υπουργοί: Η Βρετανία δεν αντιμετώπισε την τρομοκρατία

Ο Νετανιάχου καταδίκασε την «βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση» σε συναγωγή του Μάντσεστερ, ενώ ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ επέκρινε το Λονδίνο για την άνοδο του αντισημιτισμού και εξέφρασε την οδύνη του για το περιστατικό ανήμερα του Γιομ Κιπούρ.