ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Κρεμλίνο Μόσχα ηλιοβασίλεμα

Η Ρωσία σχεδιάζει να ξεκινήσει ευρείας κλίμακας παραγωγή λιθίου το 2030

Το λίθιο και άλλα κρίσιμα ορυκτά, συμπεριλαμβανομένων των μετάλλων σπάνιων γαιών, έχουν κερδίσει την παγκόσμια προσοχή τους τελευταίους μήνες.

Η Ρωσία σχεδιάζει να παράγει τουλάχιστον 60.000 μετρικούς τόνους ανθρακικού λιθίου το 2030, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο φυσικών πόρων, καθώς η Μόσχα επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές και να ενισχύσει την παραγωγή ηλεκτρικών μπαταριών υψηλής χωρητικότητας.

Το λίθιο και άλλα κρίσιμα ορυκτά, συμπεριλαμβανομένων των μετάλλων σπάνιων γαιών, έχουν κερδίσει την παγκόσμια προσοχή τους τελευταίους μήνες, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε ως στόχο να αντιμετωπίσει την κυριαρχία της Κίνας στον τομέα προσφέροντας συμφωνίες παραγωγής στην Ουκρανία και τη Ρωσία.

Το λίθιο ένα μέταλλο σημαντικό για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων, συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των 50 ορυκτών που ορίζονται ως κρίσιμης σημασίας από την Γεωλογική υπηρεσία των ΗΠΑ. Η Ρωσία έχει αναφέρει ότι διαθέτει αποθέματα 3,5 εκατομμυρίων τόνων οξειδίου του λιθίου

Η αμερικανική γεωλογική υπηρεσία εκτίμησε ότι τα αποθέματα λιθίου της Ρωσίας θα ανέλθουν σε περίπου 1 εκατομμύριο τόνους το 2024, τα 14α μεγαλύτερα στον κόσμο. Το οξείδιο του λιθίου περιέχει περίπου το ένα τρίτο του καθαρού λιθίου και το ανθρακικό λίθιο περιέχει περίπου 20% του καθαρού λιθίου.

«Η βιομηχανική παραγωγή λιθίου στην χώρα θα αρχίσει το 2030» αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωση του.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι η Ρωσία θα πρέπει επισπεύσει τα σχέδια της για την εξόρυξη των κοιτασμάτων λιθίου.

Η ζήτηση σε λίθιο είχε αυξηθεί τα τελευταία χρόνια καθώς οι ρωσικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην μαζική παραγωγή μπαταριών λιθίου και ηλεκτρικών οχημάτων.

«Η χώρα εισήγαγε παραδοσιακά λίθιο και τώρα είναι ζωτικής σημασίας να δημιουργηθούν σε σύντομο διάστημα οι εγκαταστάσεις και να αυξηθεί η εξόρυξη και η επεξεργασία αυτού του στρατηγικής σημασίας σημαντικού πόρου για την οικονομία» προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι έχει εκδώσει άδειες εκμετάλλευσης για τρία μεγάλα κοιτάσματα: τα κοιτάσματα Κολμοζέρσκογιε και Πολμποστουντρόφσκογιε στην περιοχή του Μούρμανσκ στην νοτιοδυτική Ρωσία και το κοίτασμα Τακστίτσγκογιε στην περιοχή Τουβά που συνορεύει με την Μογγολία.

Και τα τρία κοιτάσματα και τα παρακείμενα εργοστάσια παραγωγής τους αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία έως το 2030, δήλωσε το υπουργείο. Το 2023, η Ρωσία εξόρυξε μόνο 27 τόνους λιθίου ως υποπροϊόν σε ένα κοίτασμα σμαραγδιών στα Ουράλια Όρη.

Το κοίτασμα Κολμοζέρσκογιε, το οποίο περιέχει το ένα τέταρτο των γνωστών αποθεμάτων λιθίου της Ρωσίας, διαχειρίζεται η Polar Lithium, μια κοινοπραξία μεταξύ του ρωσικού γίγαντα μετάλλων Nornickel και της κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Rosatom.

Η ιδιωτική εταιρεία Arctic Lithium κατέχει άδεια για το κοίτασμα Πολμοστουντρόφσκογιε, ενώ η Elbrusmetall-Lithium, θυγατρική του κρατικού αμυντικού και βιομηχανικού ομίλου Rostech, κατέχει άδεια για το Ταστίγκσκογιε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Η Ουκρανία άνοιξε το «κουτί της Πανδώρας» με επιθέσεις σε οικονομικούς στόχους

Ο Πούτιν δήλωσε πως το Κίεβο με επιθέσεις σε ρωσικούς οικονομικούς στόχους άνοιξε το «κουτί της Πανδώρας», προειδοποιώντας για ρωσικά αντίποινα σε ευαίσθητους τομείς της ουκρανικής οικονομίας. Και οι δύο πλευρές στοχεύουν κρίσιμες υποδομές.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον 6 νεκροί από ουκρανικά χτυπήματα με drones στη Ρωσία

Τουλάχιστον έξι άμαχοι σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν από ουκρανικές επιθέσεις με drones στη Ρωσία, που έπληξαν αποθήκη της Ozon και βιομηχανική μονάδα στη Σαμάρα, προκαλώντας φωτιά και διακοπή λειτουργίας της αποθήκης.
Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Ουκρανικά χτυπήματα έπληξαν βιομηχανία και αποθήκες της Ozon στη Σαμάρα

Ο κυβερνήτης της Σαμάρα ανέφερε ότι ουκρανικό drone χτύπησε βιομηχανική εγκατάσταση και αποθήκη της Ozon, προκαλώντας τραυματισμούς. Η Ozon ανέστειλε τη λειτουργία κέντρου της, χωρίς να υπάρχουν θύματα σύμφωνα με ανακοίνωσή της.
Κρεμλίνο στη Μόσχα
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Η Mediazona χαρακτηρίστηκε «ξένος πράκτορας» από το Υπ. Δικαιοσύνης

Το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης χαρακτήρισε το ανεξάρτητο Mediazona «ξένο πράκτορα», επικαλούμενο διάδοση ψευδών πληροφοριών. Ο χαρακτηρισμός επιφέρει αυξημένο κρατικό έλεγχο λόγω αρνητικών συνειρμών από τη σοβιετική εποχή.
Nord Stream 2 αγωγός
ΔΙΕΘΝΗ

Υπό κράτηση στην Κροατία ο ύποπτος για την έκρηξη στο Nord Stream

Στην Κροατία συνελήφθη Ουκρανός, φερόμενος ως εμπλεκόμενος στις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream το 2022. Βρίσκεται υπό προσωρινή κράτηση έως την απόφαση έκδοσής του στη Γερμανία, ενώ Γερμανοί εισαγγελείς τον αναφέρουν ως δύτη.
Σημαία Φινλανδίας
ΔΙΕΘΝΗ

Φινλανδία: Κλήση Ρώσου πρέσβη για ρωσική παραβίαση εναέριου χώρου

Το φινλανδικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη για εξηγήσεις σχετικά με πιθανή παραβίαση του εναέριου χώρου από ρωσικό αεροσκάφος Il-20, που φέρεται να μπήκε 4,7 ναυτικά μίλια εντός Φινλανδίας για τρία λεπτά. Δεν υπήρξε ρωσικό σχόλιο.