ΓΔ: 1425.99 0.12% Τζίρος: 58.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:47:32 DATA
Φώτο: Pixabay

Να γιατί είχε «παγώσει» η βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία

Το περιοδικό Politico σημείωσε πως η απόφαση του προέδρου Τραμπ για το πάγωμα της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία ελήφθη από ένα Πεντάγωνο, το οποίο, βρίσκονταν υπό την ηγεσία του τρίτου υπηρεσιακού υπουργού Άμυνας.

Από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ είχε περάσει μία σειρά υπηρεσιακών υπουργών, όταν ο Λευκός Οίκος πάγωσε την διάθεση αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, σχολιάζει το POLITICO, με αφορμή την αποκάλυψη ότι ο Ντ. Τραμπ πιίεζε τον πρόεδρο της Ουκρανίας, με μοχλό τη στρατιωτική βοήθεια.

Η απόφαση του προέδρου Τραμπ για το πάγωμα της στρατιωτικής βοήθειας το περασμένο καλοκαίρι ελήφθη από ένα πεντάγωνο, το οποίο, βρίσκονταν υπό την ηγεσία του τρίτου υπηρεσιακού υπουργού Άμυνας, μέσα σε χρονικό διάστημα λίγων εβδομάδων, χωρίς να υπάρχει ένας διορισμένος υπουργός Άμυνας, που θα μπορούσε να αποτρέψει μία τέτοια εξέλιξη.

Το κενό που υπήρχε στην κορυφή της ηγεσίας του αμερικανικού ΥΠΑΜ, αποτελεί ένα συστατικό στοιχείο στην αλυσίδα των αποφάσεων για το πάγωμα της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, οικονομικής αξίας περίπου 390 εκατομμυρίων δολαρίων, ενεργοποιώντας την παρούσα πολιτική κρίση, μετά την πρώτη δημοσίευση που έκανε το Πεντάγωνο στις 28 Αυγούστου.

Η υπόθεση αυτή αναδεικνύει την διάβρωση των εσωτερικών μηχανισμών ελέγχου στην κυβέρνηση Τραμπ, μέσω της ανάθεσης υπηρεσιακών υπουργών σε μία σειρά κρίσιμων θέσεων ευθύνης και άσκησης ηγεσίας.

Από την άλλη μεριά, ο πρώην υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις είχε μία φήμη αντίδρασης στις αποφάσεις που ελάμβανε ο πρόεδρος Τραμπ, όπως, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος διέταξε την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ από την Συρία τον περασμένο Δεκέμβριο, χωρίς να λάβει υπόψη του την γνώμη της αμερικανικής στρατιωτικής ηγεσίας.

Ο Μάτις από την πλευρά του, άσκησε κριτική στον Τραμπ με την παραίτησή του, προκαλώντας την έκπληξη των πολιτικών συμμάχων του προέδρου Τραμπ στο Κογκρέσο.

Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι δεν έχει πρόβλημα με τον μικρό αριθμό των υποψηφίων προς διορισμό προσώπων, οι διορισμοί των οποίων επικυρώνονται από την Γερουσία, δηλώνοντας τον προηγούμενο μήνα ότι «ο διορισμός υπηρεσιακών παραγόντων σου δίνει μεγαλύτερη ελαστικότητα, την οποία και δεν έχεις με τον διορισμό των μονίμων στελεχών».

Από την άλλη μεριά, ένα υπουργείο που διοικείται από έναν υπηρεσιακό υπουργό βρίσκεται σε αδύναμη θέση για να υποστηρίξει και να περάσει τις θέσεις του, απέναντι στις απόψεις που έχουν τα στελέχη του Λευκού Οίκου και οι σύμβουλοι του προέδρου, όπως επεσήμαναν στο POLITICO άνθρωποι που έχουν εμπειρία, σε υψηλόβαθμες θέσεις ευθύνης του αμερικανικού Πενταγώνου.

«Έχεις ένα υπουργείο, το οποίο είναι ουσιαστικά χωρίς ηγεσία, όταν έχεις τοποθετήσει κάποιον και ο διορισμός του δεν έχει επικυρωθεί» δήλωσε ο πρώην υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ, ένας πρώην γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων που ηγήθηκε του αμερικανικού ΥΠΑΜ στην διάρκεια της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα.

«Όταν δεν έχεις την εγκυρότητα που έχει ένας ηγέτης εντός κι εκτός ενός υπουργείου, που έχει περάσει από την διαδικασία επικύρωσης του διορισμού του από την Γερουσία, αυτό που μπορεί να συμβεί είναι ότι ο Λευκός Οίκος θα μπορεί αποτελεσματικά να έχει τον έλεγχο», επεσήμανε ο ίδιος.

Η παρουσία των υπηρεσιακών υπουργών στο πεντάγωνο ενεργοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, με την παραίτηση του Μάτις, ο οποίος στην επιστολή της παραίτησής του ανέφερε σημεία διαφοροποίησης των απόψεων μεταξύ των δύο αντρών για ζητήματα όπως, «ο σεβασμός απέναντι στους συμμάχους των ΗΠΑ» αλλά και η ανάγκη «μιας αποφασιστικής και ξεκάθαρης στάσης» απέναντι στην επιθετική συμπεριφορά της Ρωσίας.

Η ίδια τάση συνεχίστηκε με την αποχώρηση του υπηρεσιακού ΥΠΑΜ Πατ Σάναχαν τον Ιούνιο, μετά από ζητήματα που είδαν το φως της δημοσιότητας για την άσκηση οικογενειακής βίας από τον ίδιο και την σύντομη παρουσία στην ηγεσία του αμερικανικού Πενταγώνου με υπηρεσιακό χαρτοφυλάκιο του πρώην υπουργού Στρατιωτικών Μαρκ Έσπερ και του πρώην υπουργού Ναυτικού Ρίτσαρντ Σπένσερ.

Ο Σπένσερ ήταν υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας στις 18 Ιουλίου, περίπου τις ημέρες κατά τις οποίες, ο πρόεδρος Τραμπ έδωσε εντολή στους βοηθούς του, να ενημερώσουν το ΥΠΑΜ, αλλά και το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για την μη παράδοση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, σύμφωνα με πολλαπλές δημοσιογραφικές αναφορές.

Μία εβδομάδα μετά, όταν ο πρόεδρος Τραμπ είχε την επίμαχη τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο διορισμός του Έσπερ είχε τελικά επικυρωθεί από την Γερουσία για την ηγεσία του αμερικανικού ΥΠΑΜ.

Η εξέλιξη αυτή, είχε καταγραφεί δύο ημέρες πριν από το τηλεφώνημα.

«[Οι καταστάσεις που είχαν προηγηθεί από το πέρασμα υπηρεσιακών υπουργών στο αμερικανικό υπουργείο Άμυνας] έκαναν δυσκολότερο για τον μηχανισμό του υπουργείου, να λειτουργήσει, όπως έπρεπε να λειτουργήσει. Ιδιαίτερα, για τις αποφάσεις που έπρεπε να λάβουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι αξιολογώντας αποφάσεις που άπτονταν άμεσα με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ», δήλωσε η βουλευτής των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων Ελίζα Σλότκινμ, που επέβλεπε το πρόγραμμα στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία ως μία υψηλόβαθμη αξιωματούχος του πενταγώνου την περίοδο της κυβέρνησης Ομπάμα.

Η παρουσία όχι ενός, αλλά τριών υπηρεσιακών υπουργών Άμυνας στην σειρά «εισάγει ένα στοιχείο συνολικής αβεβαιότητας», πρόσθεσε ο Χέιγκελ.

«Την περίοδο εκείνη, όταν ο Σάναχαν ήταν σε αναμονή και διατυπώνονταν ερωτηματικά σχετικά με τον αντικαταστάτη του, αλλά και για το ποιος θα ήταν ο νέος υπηρεσιακός ΥΠΑΜ, αλλά και για πόσο χρονικό διάστημα, υπήρχε αυτό το παιχνίδι αμφιβολίας που πραγματικά έβλαψε το υπουργείο Άμυνας», επεσήμανε ο ίδιος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ικανοποίηση Ντ. Τραμπ για την ανταλλαγή ομήρων μεταξύ Ρωσίας -Ουκρανίας

Η σημερινή ιστορική ανταλλαγή κρατουμένων ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία είναι «ίσως ένα πρώτο τεράστιο βήμα προς την ειρήνη», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος συνεχάρη τις δύο χώρες.
ΔΙΕΘΝΗ

Τι απάντησε ο Ουκρανός πρόεδρος μετά την έρευνα που άρχισε για τον Ντ. Τραμπ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφέρθηκε σχετικά με την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ και έχει οδηγήσει πλέον τον αμερικανό πρόεδρο σε παραπομπή για έρευνα με την κατηγορία της προδοσίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Λευκός Οίκος ξεκαθαρίζει πως δεν θα δώσει πυρηνικά στην Ουκρανία

Άρθρο των New York Times τον περασμένο μήνα έγραφε ότι ορισμένοι Δυτικοί αξιωματούχοι, που δεν κατονομάζονταν, είχαν υπονοήσει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα μπορούσε να δώσει στην Ουκρανία τα όπλα προτού αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο.