Φώτο: ΑΠΕ

Πρωτοφανή πακέτα στήριξης στις ΗΠΑ, φθάνουν το 30% του ΑΕΠ

Στα 2 τρισ. δολ. το δημοσιονομικό πρόγραμμα στήριξης που συμφωνήθηκε στο Κογκρέσο, υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο του Ομπάμα το 2008. Άλλα 4 τρισ. δολ. υπολογίζεται ότι προσφέρει η Fed.

Με πρωτοφανή μέτρα παρεμβαίνουν οι αμερικανικές αρχές για διάσωση της οικονομίας από την πανδημία. Το πακέτο στήριξης με δημοσιονομικά μέτρα που συμφωνήθηκαν στο Κογκρέσο φθάνει τα 2 τρισ. δολ. και είναι υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο του Μπαράκ Ομπάμα για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κατάρρευσης του 2008, ενώ μαζί με τα μέτρα νομισματικής πολιτικής της Fed η συνολική ένεση ρευστού στην οικονομία φθάνει τα 6 τρισ. δολ., ή ποσοστό 30% του αμερικανικού ΑΕΠ.

Το μέγεθος του πακέτου κινήτρων είναι άνευ προηγουμένου, επισκιάζοντας τα περίπου 800 δισ. δολ. του πακέτου Ομπάμα που πέρασε πέντε μήνες μετά την οικονομική κατάρρευση του 2008. Μαζί με την παρέμβαση της Fed, η προτεινόμενη νομοθεσία φέρνει τις ενέσεις ρευστότητας σε 6 τρισ. δολ., σύμφωνα με τον οικονομικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου Λάρι Κούντλοου, ή περίπου 30% του ΑΕΠ.

Το πακέτο είναι πιθανό να υπερδιπλασιάσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ, που ήδη προβλεπόταν να ξεπεράσει το 1 τρισ. δολ. πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας. Μπορεί επίσης να μην είναι η τελευταία παρέμβαση με αύξηση κρατικών δαπανών, αλλά να ακολουθήσουν και άλλες, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να γίνουν το νέο επίκεντρο της πανδημίας.

Ο... ποταμός δολαρίων από την Ουάσιγκτον έχει προκαλέσει αλλαγή του δυσμενούς κλίματος στις αγορές. Εκτός από τη μεγάλη άνοδο των χρηματιστηρίων, ιδιαίτερα σημαντική είναι η δεδηλωμένη, πλέον, αλλαγή στάσης των μεγάλων θεσμικών επενδυτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε γράμμα προς τους μετόχους της, η Pershing του γνωστού διαχειριστή, Μπιλ Άκμαν, τονίζει ότι, συνεκτιμώντας και τη στήριξη από την κυβέρνηση και την Fed το fund αλλάζει την επενδυτική του πολιτική και επιστρέφει σε αγορές μετοχών.

Η κυβέρνηση Τραμπ κατέληξε σε συμφωνία με τους Δημοκρατικούς της Γερουσίας και τους Ρεπουμπλικάνους σε ένα ιστορικό πακέτο διάσωσης. «Επιτέλους, έχουμε μια συμφωνία», δήλωσε ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας, Μιτς Μακόνελ, νωρίτερα σήμερα. «Είμαι ενθουσιασμένος που επιτέλους θα προσφέρουμε στη χώρα», τόνισε. Ο Δημοκρατικός ηγέτης της Γερουσίας, Τσακ Σούμερ, το αποκάλεσε «εξαιρετική συμφωνία».

Το νομοσχέδιο εξακολουθεί να βρίσκεται υπό επεξεργασία, αλλά ο Μακόνελ είπε ότι η Γερουσία θα ψηφίσει για αυτό σήμερα, Τετάρτη.  Θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή πριν φτάσει στο γραφείο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, είχε διαβουλευθεί με τον Σούμερ καθ' όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεών του με τον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα στήριξης

Το σχέδιο περιλαμβάνει περίπου 500 δισ. δολ. που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την δάνεια και βοήθεια σε εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων 50 δισ.δολ. για δάνεια σε αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες, καθώς και πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις. Έχει επίσης περισσότερα από 350 δισ. δολ. για την ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων. Επίσης, υπάρχουν 150 δισ. δολ. για τα νοσοκομεία και άλλους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης για εξοπλισμό και προμήθειες υλικών.

Για τα φυσικά πρόσωπα, το πακέτο παρέχει άμεσες πληρωμές σε χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος Αμερικανούς των 1.200 δολ. για κάθε ενήλικα, καθώς και 500 για κάθε παιδί. Η ασφάλιση ανεργίας θα παραταθεί κατά τέσσερις μήνες, τα επιδόματα θα ενισχυθούν κατά 600 δολάρια την εβδομάδα και η επιλεξιμότητα θα επεκταθεί για να καλύψει περισσότερους εργαζόμενους.

Οι Δημοκρατικοί απαίτησαν και κέρδισαν μια σειρά περιορισμών σε εταιρείες που θα ωφελούνταν από δάνεια ή επενδύσεις από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς επίσης και δημιουργία μηχανισμού εποπτείας για τη διανομή των ενισχύσεων.

Κάθε εταιρεία που λαμβάνει κρατικό δάνειο θα υπόκειται σε απαγόρευση επαναγοράς μετοχών στη διάρκεια του δανείου συν ένα επιπλέον έτος. Θα πρέπει επίσης να περιορίσουν τα μπόνους στελεχών και να λάβουν μέτρα για την προστασία των εργαζομένων. Το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να αποκαλύψει τους όρους των δανείων ή άλλων ενισχύσεων σε εταιρείες και ένας νέος γενικός επιθεωρητής του Υπουργείου Οικονομικών θα επιβλέπει το πρόγραμμα δανεισμού.

Οι Δημοκρατικοί κέρδισαν επίσης διατυπώσεις που απαγορεύουν να ενισχυθεί οποιαδήποτε επιχείρηση που ανήκει στον Τραμπ ή την οικογένειά του με δάνεια από το υπουργείο Οικονομικών. Οι επιχειρήσεις που ανήκουν σε μέλη του Κογκρέσου, επικεφαλής των εκτελεστικών τμημάτων και του αντιπροέδρου Μάικ Πενς επίσης εξαιρούνται.

Σε επιστολή του προς τους συναδέλφους του Δημοκρατικούς, ο Σούμερ ανέφερε ότι εκατοντάδες δισεκατομμύρια θα δαπανηθούν για προτεραιότητες του κόμματος, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης των επιδομάτων ανεργίας, των χρημάτων για τα νοσοκομεία καθώς και της αύξησης της χρηματοδότησης για τις πόλεις και τις μεταφορές. Οι Δημοκρατικοί απέρριψαν επίσης τα 3 δισ. δολ. που ζήτησε η κυβέρνηση Τραμπ για την αγορά πετρελαίου για την πλήρωση του Στρατηγικού Αποθέματος Πετρελαίου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το ιστορικό πακέτο των 2 τρισ. για στήριξη της οικονομίας

Το «ιστορικό» αυτό πακέτο είναι πιθανό να υπερδιπλασίασει το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ που ήδη προβλεπόταν να ξεπεράσει το 1 τρισ. δολάρια πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Στα 6 τρισ. δολάρια υπολογίζονται οι ενέσεις ρευστότητας από κυβέρνηση Τραμπ και Fed.
ΔΙΕΘΝΗ

Έντονο «φλερτ» του Τραμπ με διακοπή των μέτρων για τον ιό

«Η γρίπη σκοτώνει περισσότερους κάθε χρόνο, αλλά δεν σταματούν οι οικονομικές δραστηριότητες», τονίζει ο Αμερικανός πρόεδρος που θέλει να επανέλθει γρήγορα η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα παρά την ταχεία εξάπλωση της επιδημίας στις ΗΠΑ.
ΔΙΕΘΝΗ

Γερουσιαστές κατηγορούνται πως πούλησαν μετοχές πριν την κατάρρευση της Wall Street

Στο στόχαστρο βρίσκονται δυο Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές πως διέπραξαν το αδίκημα της κατάχρησης εμπιστευτικών πληροφοριών για να αποφύγουν να υποστούν απώλειες από την «βύθιση» του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.