Φώτο: Shutterstock

Ισχυρό πλήγμα από τον κορονοϊό για τη Deutsche Bank, αναμένει η S&P Global 

Ανέφικτο να επιτευχθεί το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της τράπεζας, με τη μετοχή της να υποχωρεί ισχυρά και τα CDS να επιστρέφουν σε υψηλά επίπεδα. 

Δυσάρεστες εκτιμήσεις για το σύμβολο του γερμανικού χρηματοπιστωτικού τομέα, τη Deutsche Bank, καταθέτει σε έκθεσή της η S&P Global, καθώς εκτιμά ότι η επιδημία του κορονοϊού θα καταστήσει σχεδόν αδύνατη την εφαρμογή του προγράμματος αναδιάρθρωσης της τράπεζας. 

Άλλωστε και η ίδια η τράπεζα σε ανακοίνωσή της στις 20 Μαρτίου παραδέχθηκε ότι θα είναι πολύ δύσκολο να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει για το 2020, εξαιτίας της πανδημίας και της αρνητικής επίπτωσης που έχει στην οικονομία, ενώ εξαιτίας του υψηλού κόστους αναδιάρθρωσης η Deutsche Bank βρέθηκε αντιμέτωπη με ζημίες 2,63 δισ. ευρώ το 2019, έναντι κερδών 1,33 δισ. το προηγούμενο έτος. 

Παράλληλα η ανάκαμψη της μετοχής της σταμάτησε απότομα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, καθώς οι επενδυτές δεν εμφανίζονται και τόσο πεισμένοι ότι ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός θα καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση χωρίς μεγάλα προβλήματα. Την ίδια ώρα η μείωση επιτοκίων σε παγκόσμιο επίπεδο, ως ένα από τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, εκτιμάται ότι θα πλήξει περαιτέρω τα έσοδα, με την Deutsche Bank να εκτιμάται ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με μείωση εσόδων σε όλες τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης και της μονάδας επενδυτικής τραπεζικής. 

Επίσης οι ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με την ικανότητα της Deutsche Bank να χειριστεί την κατάσταση έχουν ενισχυθεί καθώς τα CDSs  έχουν διευρυνθεί πολύ περισσότερο από εκείνα άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών και προσέγγισαν τα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν το 2016, όταν οι αγορές ανησυχούσαν ότι η τράπεζα δεν θα κατορθώσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις πληρωμής των ομολόγων της που ωρίμαζαν, μετά από επιβολή ενός πολύ υψηλού προστίμου.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ