Φώτο: Shutterstock

Ανακούφιση χρέους στις φτωχές χώρες προτείνουν ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα

Να γίνει δεκτό το αίτημα των πιο φτωχών χωρών προς τους πιστωτές τους για αναστολή των πληρωμών ζήτησαν, με κοινή δήλωσή τους, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Παγκόσμια Τράπεζα.

Να δοθεί μια περίοδος χάριτος στις πιο φτωχές χώρες, από τους δανειστές τους, μέσω ανακούφισης χρέους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που δημιουργεί η έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού ζητούν Παγκόσμια Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με κοινή δήλωσή τους προς τις χώρες της G20.

«Η πανδημία του κορονοϊού αναμένεται να έχει σοβαρές οικονοµικές και κοινωνικές συνέπειες στις χώρες του Διεθνούς Οργανισμού Ανάπτυξης (IDA), -ο οποίος ασχολείται με χώρες χαμηλού εισοδήματος- όπου ζει το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού και τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού που ζει σε συνθήκες εξαιρετικής φτώχειας», υποστηρίζουν αρχικά στη δήλωσή τους, και προσθέτουν:

«Με άμεση ισχύ. και σύμφωνα με τους εθνικούς νόμους των δανειστριών χωρών, η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απευθύνουν κάλεσμα προς όλους τους διμερείς πιστωτές να αναστείλουν τις πληρωμές χρέους από χώρες του IDA που ζητούν μια περίοδο ανοχής.

Αυτό θα βοηθήσει τις χώρες IDA να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες σε ρευστότητα ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού, ενώ θα δώσει και ένα περιθώριο χρόνου για να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος της κρίσης και οι χρηματοδοτικές ανάγκες για την κάθε χώρα.

Καλούμε τους ηγέτες της G20 να αναθέσουν στην Παγκόσμια Τράπεζα και στο ΔΝΤ να κάνουν αυτές τις αξιολογήσεις, περιλαμβανομένου του προσδιορισμού των χωρών με μη βιώσιμο χρέος και να προετοιμάσουν μια πρόταση για συνολική δράση από τους επίσημους διμερείς πιστωτές για να αντιμετωπιστούν τόσο οι χρηματοδοτικές όσο και οι ανάγκες ελάφρυνσης χρέους των χωρών αυτών.

Η Παγκόσμια Τράπεζα και το Ταμείο θεωρούν ότι είναι επιτακτικό αυτή την στιγμή να δοθεί μια παγκόσμια αίσθηση ανακούφισης για τις αναπτυσσόμενες χώρες καθώς και ένα ισχυρό σήμα στις χρηματοοικονομικές αγορές. Η διεθνής κοινότητα θα καλωσόριζε την υποστήριξη της G20 σε αυτή την έκκληση για δράση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Σε ετοιμότητα ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα για αντιμετώπιση των προκλήσεων

Σε κοινή τους ανακοίνωση, ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα τόνισαν πως είναι έτοιμες να βοηθήσουν τα κράτη μέλη για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις από την έξαρση της επιδημίας του νέου κοροναϊού.