ΓΔ: 2188.68 -0.55% Τζίρος: 284.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
USA, HPA, VOULI
Φωτο: Shutterstock

ΗΠΑ: Περιορίζει τη «δύναμη» των ομοσπονδιακών δικαστών η Βουλή

Αντί οι αποφάσεις τους να έχουν ισχύ σε εθνικό επίπεδο, το νομοσχέδιο προτείνει η ισχύς της απόφασης να περιορίζεται μόνο στις δύο πλευρές που βρίσκονται ενώπιον του δικαστηρίου.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν την πλειοψηφία, υιοθέτησε χθες Τετάρτη νομοσχέδιο που προβλέπει τον περιορισμό της εμβέλειας των αποφάσεων που λαμβάνουν οι ομοσπονδιακοί δικαστές, έπειτα από μια σειρά δικαστικών αποφάσεων που εμπόδισαν την εφαρμογή διαταγμάτων του Ντόναλντ Τραμπ.

Το νομοσχέδιο υιοθετήθηκε με 219 ψήφους υπέρ και 213 κατά και τώρα πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία, κάτι το οποίο είναι αδύνατο. Παρά το γεγονός ότι οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν την πλειοψηφία και στο σώμα αυτό, με 53 έδρες, για να περάσει η πρόταση απαιτούνται 60 ψήφοι.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι να περιοριστεί η εμβέλεια της ισχύος των αποφάσεων των ομοσπονδιακών δικαστών. Αντί οι αποφάσεις τους να έχουν ισχύ σε εθνικό επίπεδο, το κείμενο προτείνει η ισχύς της απόφασης να περιορίζεται μόνο στις δύο πλευρές που βρίσκονται ενώπιον του δικαστηρίου.

«Από τότε που ο πρόεδρος Τραμπ επέστρεψε στον Λευκό Οίκο αριστεροί ακτιβιστές έχουν συνεργαστεί με δικαστές αντίστοιχου ιδεολογικού υπόβαθρου, τους οποίους αναζήτησαν για να αναλάβουν τις υποθέσεις τους, και έχουν εργαλειοποιήσει αποφάσεις με εθνική εμβέλεια προκειμένου να καθυστερήσουν δεκάδες νόμιμα εκτελεστικά διατάγματα και πρωτοβουλίες», δήλωσε ο βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων Ντάρελ Ίσα, ο βασικός συντάκτης του νομοσχεδίου.

«Επιτιθέμεθα σε ακτιβιστικές αποφάσεις και αποκαθιστούμε την ισορροπία των εξουσιών», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον χαρακτήρισε το νομοσχέδιο εναλλακτική πρόταση στις εκκλήσεις συμμάχων του Τραμπ να παραπεμφθούν προς καθαίρεση δικαστές που εμποδίζουν την εφαρμογή της πολιτικής ατζέντας του Αμερικανού προέδρου.

«Κανένας μεμονωμένος ακτιβιστής δικαστής δεν θα πρέπει να είναι σε θέση να εκδίδει αποφάσεις με εθνική εμβέλεια για να εμποδίζει τις πολιτικές ενός προέδρου», σχολίασε ο Τζόνσον μιλώντας στο Fox News τη Δευτέρα το βράδυ πριν την ψηφοφορία στη Βουλή.

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την Τρίτη τη στήριξή του προς το νομοσχέδιο, εκτιμώντας ότι τα ομοσπονδιακά δικαστήρια «εργαλειοποιούν» τις αποφάσεις τους «για να υπονομεύσουν τις νόμιμες εξουσίες του προέδρου Τραμπ».

Από την αρχή της δεύτερης θητείας του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ έχουν κατατεθεί πολλές προσφυγές εις βάρος διαταγμάτων του, τα οποία συχνά μπλοκάρουν ομοσπονδιακοί δικαστές εκτιμώντας ότι ο Ρεπουμπλικάνος υπερβαίνει τις εξουσίες του, παρακάμπτοντας κυρίως το Κογκρέσο.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει ζητήσει και από το Ανώτατο Δικαστήριο να περιορίσει την εμβέλεια των αποφάσεων των ομοσπονδιακών δικαστών, όμως αυτό ακόμη δεν έχει εξετάσει το αίτημα.

Χθες Τετάρτη ομοσπονδιακοί δικαστές στο Τέξας και τη Νέα Υόρκη εμπόδισαν προσωρινά τις απελάσεις αλλοδαπών με βάση νόμο του 18ου αιώνα, τον οποίο χρησιμοποίησε η κυβέρνηση Τραμπ για να απελάσει μετανάστες τους οποίους παρουσίασε ως μέλη συμμορίας Βενεζουελάνων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνατος με θανατηφόρα ένεση
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Εκτελέσεις δύο θανατοποινιτών σε Φλόριντα και Τέξας

Δύο άνδρες εκτελέστηκαν χθες με θανατική ποινή σε Φλόριντα και Τέξας. Ο ένας, 70 ετών, περίμενε σχεδόν 50 χρόνια τη θανατική του ποινή, ενώ ο δεύτερος, 37 ετών, εκτελέστηκε για διπλή δολοφονία μουσικών παραγωγών.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο κατηγορούμενος για την επίθεση στον Τραμπ παραμένει κρατούμενος

Ο Κόουλ Άλεν, 31 ετών, κατηγορείται για απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ στο γκαλά Λευκού Οίκου και συμφώνησε να παραμείνει υπό κράτηση, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για το σχέδιό του να διαπράξει μαζική δολοφονία.
Σταύρος Παπασταύρου στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Παπασταύρου: Η δικαιοσύνη δεν μπορεί να λειτουργεί «α λα κάρτ»

Ο Σταύρος Παπασταύρου τόνισε στη Βουλή πως η δικαιοσύνη δεν μπορεί να εφαρμόζεται «α λα κάρτ», απαντώντας στην κριτική Ανδρουλάκη. Επισήμανε πως η υπέρμετρη τοξικότητα και οι καταγγελίες δεν αποτελούν υπεύθυνη πολιτική στάση.
Άγαλμα Θεάς Δικαιοσύνης
ΔΙΕΘΝΗ

Ελεύθερος χωρίς όρους ο Τζέιμς Κόμι για απειλές κατά Τραμπ

Ο πρώην διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμι εμφανίστηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Βιρτζίνια μετά τη δίωξη για ανάρτηση στο Instagram θεωρούμενη απειλητική για τον Τραμπ. Αφέθηκε ελεύθερος χωρίς όρους και η επόμενη ακρόαση θα γίνει στη Βόρεια Καρολίνα.
Ανώτατο Δικαστήριο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο ακυρώνει τον εκλογικό χάρτη της Λουιζιάνας

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακύρωσε τον εκλογικό χάρτη της Λουιζιάνα, απόφαση που πλήττει την εκπροσώπηση μειονοτήτων και ωφελεί βραχυπρόθεσμα τους Ρεπουμπλικάνους, εν μέσω διαμάχης για τον επανακαθορισμό περιφερειών.