ΓΔ: 1802.34 -1.42% Τζίρος: 252.22 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: Shutterstock

Volkswagen: Πιθανή μετεγκατάσταση μέρους της παραγωγής Audi στις ΗΠΑ

Ο όμιλος Φόλκσβαγκεν θέλει να κάνει «ό,τι είναι δυνατόν για να παραμείνει αξιόπιστος επενδυτής και εταίρος στις ΗΠΑ», διαβεβαίωσε ο Όλιβερ Μπλούμε σε συνέντευξή του στη Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ο όμιλος Volkswagen θα μπορούσε να μετεγκαταστήσει μέρος της παραγωγής της μάρκας Audi στις ΗΠΑ, προκειμένου να γλιτώσει από τους αμερικανικούς τελωνειακούς δασμούς (+25%), δήλωσε ο επικεφαλής του γερμανικού κολοσσού της αυτοκινητοβιομηχανίας σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χθες, προσθέτοντας πως διεξάγει συνομιλίες με την κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο όμιλος Φόλκσβαγκεν θέλει να κάνει «ό,τι είναι δυνατόν για να παραμείνει αξιόπιστος επενδυτής και εταίρος στις ΗΠΑ», διαβεβαίωσε ο Όλιβερ Μπλούμε σε συνέντευξή του στη Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Τόνισε πως για την Άουντι η παραγωγή στις ΗΠΑ εγγράφεται «στην αναπτυξιακή στρατηγική μας».

Απέκλεισε πάντως τη μεταφορά της παραγωγής των σπορ αυτοκινήτων Porsche στις ΗΠΑ, παρότι αυτή είναι η μεγαλύτερη αγορά τους, λόγω του χαμηλού όγκου πωλήσεων (70.000 οχήματα τον χρόνο).

Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή κατασκευάστρια αυτοκινήτων, ο όμιλος Φόλκσβαγκεν, πλήττεται ιδιαίτερα από τους αμερικανικούς τελωνειακούς δασμούς. Τα αυτοκίνητα με τον λογότυπο VW που πωλούνται στις ΗΠΑ κατά το 65% έχουν εισαχθεί από την Ευρώπη ή από το Μεξικό, παρότι υπάρχει εργοστάσιο της μάρκας στο Τενεσί.

Τα οχήματα των Άουντι και Πόρσε παράγονται όλα εκτός ΗΠΑ.

Και η αμερικανική αγορά, όπου οι πωλήσεις σημείωσαν συνολικά αύξηση 6,4% πέρυσι, έχει γίνει ακόμη σημαντικότερη για τον όμιλο Φόλκσβαγκεν με δεδομένη τη μείωση της ταχύτητάς της στην Κίνα, όπου ο όμιλος, που διέρχεται κρίση ανταγωνιστικότητας, έχει ξεπεραστεί, ιδιαίτερα στον τομέα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Ο κ. Μπλούμε, αποφεύγοντας να κάνει εκτιμήσεις για τις συνέπειες των δασμών, είπε πως «προετοιμαζόμαστε για διάφορα σενάρια», αλλά πρόσθεσε πως δεν θα πάρει αποφάσεις «εσπευσμένα» αλλά θα αναζητήσει «συνολική λύση» με την κυβέρνηση Τραμπ.

Τη Δευτέρα, ο Aμερικανός πρόεδρος φάνηκε να ανοίγει την πόρτα στην αναζήτηση συμβιβαστικής στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς μεγάλες αμερικανικές κατασκευάστριες κρούουν πλέον τον κώδωνα του κινδύνου για τον αντίκτυπο των δασμών στην παραγωγή και στα έσοδά τους. Δήλωσε έτοιμος να εξετάσει «πώς μπορούν να βοηθηθούν οι κατασκευάστριες», χωρίς πάντως να γίνει πιο συγκεκριμένος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Volkswagen, VW
ΔΙΕΘΝΗ

Η Volkswagen βλέπει σταθερό περιθώριο κέρδους φέτος, στο 5,5% με 6,5%

Ο όμιλος είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένος στους προγραμματισμένους δασμούς των ΗΠΑ στο Μεξικό και τον Καναδά, ενώ η απειλή δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα θέτει σε κίνδυνο και την εξαρτώμενη από τις εξαγωγές Porsche.
Μαχητικό F-35 σε πτήση πάνω από θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΑ στις ΗΠΑ με βασικό θέμα το πρόγραμμα των F-35

Ο Αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης, επισκέφθηκε επίσημα τις ΗΠΑ, όπου περιηγήθηκε στα εργοστάσια παραγωγής των F-35 σε Τέξας και Αρκάνσας και συζήτησε θέματα εκπαίδευσης πιλότων και τεχνικών.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Επιτάχυνση της ανάπτυξης της πυρηνικής ενέργειας διατάσσει ο Τραμπ

Υπέγραψε τέσσερα διατάγματα που διατάσσουν το Υπουργείο Ενέργειας να διευκολύνει την έναρξη της κατασκευής 10 μεγάλων αντιδραστήρων έως το 2030 και να στηρίξει οικονομικά την αναβάθμιση των υφιστάμενων πυρηνικών μονάδων.