ΓΔ: 2587.64 1.11% Τζίρος: 241.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:50:37
Έκρηξη στην Υεμένη

Για 80 νεκρούς από βομβαρδισμούς των ΗΠΑ κάνουν λόγο οι αντάρτες Χούθι

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δήλωσαν ότι στοχοποίησαν και «κατέστρεψαν» το λιμάνι Ρας Ίσα στην επαρχία Χοντάιντα, το οποίο βρίσκεται στα χέρια των Χούθι.

Οι αμερικανικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί εναντίον λιμένα με στρατηγικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην Υεμένη είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 80 ανθρώπων, όπως ανακοίνωσαν οι αντάρτες Χούθι, που χαρακτήρισαν την επιδρομή τη φονικότερη από την αρχή της αμερικανικής εκστρατείας πριν από 15 μήνες εναντίον του κινήματος αυτού, το οποίο υποστηρίζεται από το Ιράν.

Οι Χούθι, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της εμπόλεμης Υεμένης, ανακοίνωσαν πρόσφατα νέους βομβαρδισμούς που απέδωσαν στις ΗΠΑ, με στόχο την πρωτεύουσα Σανάα.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δήλωσαν ότι στοχοποίησαν και «κατέστρεψαν» το λιμάνι Ρας Ίσα στην επαρχία Χοντάιντα, το οποίο βρίσκεται στα χέρια των Χούθι.

Η αιτία των βομβαρδισμών ήταν η εξάλειψη της πηγής καυσίμων που χρηματοδοτούσε τις ενέργειες των Χούθι, οι οποίες έχουν τρομοκρατήσει την περιοχή για πάνω από δέκα χρόνια. Ο απολογισμός των θυμάτων του αμερικανικού πλήγματος στο λιμάνι ανήλθε σε 80 νεκρούς και 150 τραυματίες.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε στρατιωτικές επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας εναντίον των Χούθι, με σκοπό να σταματήσουν τις επιθέσεις τους εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν.

Στο μεταξύ, η Τεχεράνη εξέφρασε την καταδίκη της για τις «βάρβαρες» αμερικανικές επιθέσεις στην Υεμένη, ενώ η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε τους Χούθι «ξένη τρομοκρατική οργάνωση» και επέβαλε κυρώσεις σε τράπεζα της Υεμένης για την υποστήριξή της στο κίνημα.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ανήσυχοι για τη Μέση Ανατολή, εξετάζουμε απάντηση ΗΠΑ στο Ορμούζ

Το Ιράν, υποστηρικτής των Χούθι, εξέφρασε έντονη ανησυχία για τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία, καλώντας σε διάλογο και προειδοποιώντας ότι η κλιμάκωση ωφελεί μόνο το Ισραήλ, χωρίς να καταδικάσει τις ενέργειες.
Έκρηξη στην Υεμένη
ΔΙΕΘΝΗ

Σαουδική Αραβία: Έναρξη μεγάλης επιχείρησης κατά της Ανσαραλά στην Υεμένη

Η σαουδαραβική συμμαχία ανακοίνωσε νέα ευρείας κλίμακας επιχείρηση εναντίον των Χούθι στην Υεμένη, καταστρέφοντας 136 στρατιωτικούς στόχους. Παρέχεται συνεχής αεροπορική υποστήριξη στην αναγνωρισμένη κυβέρνηση.
Ουρανοξύστες Ριάντ Σαουδική Αραβία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Προειδοποίηση πολιτών στη Σαουδική Αραβία μετά τις επιθέσεις στο Ριάντ

Η Ουάσιγκτον προειδοποιεί τους Αμερικανούς στη Σαουδική Αραβία να παραμείνουν σε επαγρύπνηση μετά τις επιθέσεις των Χούθι στο αεροδρόμιο Ριάντ, ενώ απαιτείται ειδική άδεια για μεταφορά εκεί από εργαζόμενους της αμερικανικής κυβέρνησης.
Ντόναλντ Τραμπ πορτραίτο
ΔΙΕΘΝΗ

Κλειστή σύσκεψη του Τραμπ με συμβούλους του για Ιράν και Υεμένη

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ πραγματοποίησαν μυστική σύσκεψη στο Καμπ Ντέιβιντ για τον πόλεμο στο Ιράν και τους Αντάρτες Χούθι, υπό τον αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς, χωρίς επίσημη ανακοίνωση από την κυβέρνηση Τραμπ.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ συνομίλησε με τον πρόεδρο της Υεμένης για βοήθεια κατά των Χούθι

Ο Τραμπ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Υεμένης, που ζήτησε αμερικανική βοήθεια κατά των Χούθι. Ο Τραμπ δεν έδωσε σαφή δέσμευση για στρατιωτική στήριξη στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση.