ΓΔ: 2676.46 0.35% Τζίρος: 67.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:58:36
Έκρηξη στην Υεμένη

Για 80 νεκρούς από βομβαρδισμούς των ΗΠΑ κάνουν λόγο οι αντάρτες Χούθι

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δήλωσαν ότι στοχοποίησαν και «κατέστρεψαν» το λιμάνι Ρας Ίσα στην επαρχία Χοντάιντα, το οποίο βρίσκεται στα χέρια των Χούθι.

Οι αμερικανικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί εναντίον λιμένα με στρατηγικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην Υεμένη είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 80 ανθρώπων, όπως ανακοίνωσαν οι αντάρτες Χούθι, που χαρακτήρισαν την επιδρομή τη φονικότερη από την αρχή της αμερικανικής εκστρατείας πριν από 15 μήνες εναντίον του κινήματος αυτού, το οποίο υποστηρίζεται από το Ιράν.

Οι Χούθι, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της εμπόλεμης Υεμένης, ανακοίνωσαν πρόσφατα νέους βομβαρδισμούς που απέδωσαν στις ΗΠΑ, με στόχο την πρωτεύουσα Σανάα.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δήλωσαν ότι στοχοποίησαν και «κατέστρεψαν» το λιμάνι Ρας Ίσα στην επαρχία Χοντάιντα, το οποίο βρίσκεται στα χέρια των Χούθι.

Η αιτία των βομβαρδισμών ήταν η εξάλειψη της πηγής καυσίμων που χρηματοδοτούσε τις ενέργειες των Χούθι, οι οποίες έχουν τρομοκρατήσει την περιοχή για πάνω από δέκα χρόνια. Ο απολογισμός των θυμάτων του αμερικανικού πλήγματος στο λιμάνι ανήλθε σε 80 νεκρούς και 150 τραυματίες.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε στρατιωτικές επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας εναντίον των Χούθι, με σκοπό να σταματήσουν τις επιθέσεις τους εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν.

Στο μεταξύ, η Τεχεράνη εξέφρασε την καταδίκη της για τις «βάρβαρες» αμερικανικές επιθέσεις στην Υεμένη, ενώ η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε τους Χούθι «ξένη τρομοκρατική οργάνωση» και επέβαλε κυρώσεις σε τράπεζα της Υεμένης για την υποστήριξή της στο κίνημα.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλοίο φλέγεται στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Τρεις νεκροί από επίθεση σε πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα και πυρά στην Όμαν

Τρεις ναυτικοί σκοτώθηκαν από επίθεση των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθι σε αιγυπτιακής ιδιοκτησίας φορτηγό πλοίο στο Μπαμπ ελ-Μαντέμπ. Οι απώλειες είναι οι πρώτες μετά την έναρξη του πολέμου στο Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου.
Ουρανοξύστες Ριάντ Σαουδική Αραβία
ΔΙΕΘΝΗ

Ριάντ: Κίνδυνος επίθεσης από Χούθι και Ιρακινούς με καθοδήγηση Ιράν

Σαουδάραβας αξιωματούχος ανέφερε ότι Ιρακινές παραστρατιωτικές ομάδες και οι Χούθι, υπό την καθοδήγηση Ιράν, σχεδιάζουν συντονισμένες επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με διεθνείς πληροφορίες.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Απειλεί Χούθι και Ιράν με αυστηρή στρατιωτική απάντηση

Ο Τραμπ κατηγόρησε το Ιράν για τις επιθέσεις των Χούθι κατά σαουδαραβικών πετρελαιοφόρων στην Υεμένη και προειδοποίησε και τα δύο μέρη με «σφοδρή στρατιωτική τιμωρία» σε νέα ανάρτησή του στο Truth Social.
Άλ Χουνταϊντά λιμάνι
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Εντολή Χούθι να κλείσουν Ερυθρά σε επίθεση σε ιρανικές υποδομές

Το Ιράν ζήτησε από τους Χούθι να κλείσουν τη δίοδο προς την Ερυθρά Θάλασσα αν οι ΗΠΑ πλήξουν ενεργειακές του υποδομές, σύμφωνα με τρεις πηγές του Reuters, κάτι που θα μπορούσε να απειλήσει τον παγκόσμιο εφοδιασμό πετρελαίου.
Δεξαμενόπλοιο Sounion καπνός
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν εντείνει την πίεση στο στενό εισόδου προς Ερυθρά Θάλασσα

Το Ιράν, μετά τον έλεγχο στα Στενά Ορμούζ, απειλεί να κλείσει το στενό Μπαμπ ελ Μαντέμπ με τη βοήθεια των Χούθι, αυξάνοντας την πίεση στις ΗΠΑ και απειλώντας σοβαρές αναταράξεις στο παγκόσμιο εμπόριο και την ενέργεια.