ΓΔ: 1412.4 0.33% Τζίρος: 6.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:01:07 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σάλος στην Τουρκία από μυστική συνάντηση με το ΔΝΤ

Σκληρή κόντρα έχει ξεσπάσει στη Τουρκία με αφορμή την συνάντηση στελεχών του ΔΝΤ με μέλη της τουρκικής αντιπολίτευσης.

Σκληρή κριτική άσκησε ο Νουμάν Κουρτουλμους για την συνάντηση που είχαν μέλη της τουρκικής αντιπολίτευσης με στελέχη του ΔΝΤ ενώ την ίδια στιγμή «η τουκική κυβέρνηση έχει κλείσει το ζήτημα με το ΔΝΤ». «Η Τουρκία δεν θα εξαρτάται από το πρόγραμμα του ΔΝΤ. Κανείς δεν πρέπει να έχει κρυφές συζητήσεις με το ΔΝΤ. Το έχουμε κλείσει το ζήτημα με το ΔΝΤ» ξεκαθάρισε ο Κουρτουλμους στους δημοσιογράφους.

Ο τούρκος υπουργός σημείωσε πως το ΔΝΤ δεν είναι ένας οργανισμός που συμβουλεύει σε οικονομικά θέματα, αλλά διαδραματίζει σημαντικό πολιτικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία. Υποστήριξε επίσης οτι η τουρκική αντιπολίτευση «υποστηρίζεται από παγκόσμιες δυνάμεις μόνο και μόνο επειδή απλά αντιτίθενται στην κυβέρνηση της χώρας».

Το ΔΝΤ μπορεί να διαπραγματευτεί με τις κυβερνητικές υπηρεσίες στην κατεύθυνση που καθορίζει η κυβέρνηση «αλλά το πρόβλημα είναι οι μυστικές συναντήσεις με την αντιπολίτευση» σημείωσε ο τούρκος υπουργός που αναρωτιέται «αν ήταν δύσκολο το ΔΝΤ να ενημερώσει την κυβέρνηση για τη συνάντηση αυτή».

Την περασμένη εβδομάδα κορυφαία στελέχη του ΔΝΤ συναντήθηκαν με μέλη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP και του IYI στο πλαίσιο της ετήσιας ενημέρωσης για κάθε χώρα μέλος του ΔΝΤ, που ορίζει το Άρθρο 4.

Σε απάντηση της κυβερνητικής κριτικής για την συνάντηση, ο εκπρόσωπος Τύπου του CHP Φαικ Οζτρακ δήλωσε πως «δεν είχαμε καμία κρυφή συνάντηση. Αν ο κ. Ρατζι (ο εκτελεστικός αντιπρόσωπος που έχει οριστεί από την τουρκική κυβέρνηση για τις συναντήσεις με το ΔΝΤ) δεν το γνώριζε, τότε αυτό είναι δικό του πρόβλημα».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του CHP συμπλήρωσε πως τα κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης είναι σε επαφές με το ΔΝΤ όσο και η κυβέρνηση σύμφωνα με το άρθρο 4 του Ταμείου. Η πρόσκληση είχε γίνει από το Ταμείο και τα στελέχη του ΔΝΤ συναντήθηκαν επίσης με επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς και μέλη της αντιπολίτευσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Υποψίες πως γερμανική εταιρεία πούλησε κατασκοπευτικό λογισμικό στη Τουρκία

Γερμανοί εισαγγελείς ερευνούν μια εταιρεία της Βαυαρίας η οποία είναι ύποπτη ότι προμήθευσε στην Τουρκία λογισμικό που επιτρέπει στις αρχές να κατασκοπεύουν ακτιβιστές της αντιπολίτευσης μέσω των τηλεφώνων τους.
ΔΙΕΘΝΗ

Στο δικαστήριο έστειλε η... τουρκική λίρα δύο δημοσιογράφους του Bloomberg

Το... δημοκρατικό της πρόσωπο και τον σεβασμό προς την ελευθεροτυπία δείχνει για άλλη μια φορά η Τουρκία η οποία έσυρε στο δικαστήριο -εκτός των άλλων- δύο δημοσιογράφους του Bloomberg εξαιτίας άρθρου τους για τη τουρκική οικονομία.