ΓΔ: 2622.02 -2.39% Τζίρος: 401.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Το Κρεμλίνο της Μόσχας

Πρόθυμη η Μόσχα να βοηθήσει το Ιράν μετά την έκρηξη στο Μπαντάρ Αμπάς

Μια τεράστια έκρηξη που πιθανότατα προκλήθηκε από την έκρηξη χημικών υλικών σκότωσε τουλάχιστον 18 ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 700 σε μεγάλο λιμάνι της χώρας.

O Βλαντιμίρ Πούτιν πρόσφερε στο Ιράν βοήθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της έκρηξης που συγκλόνισε το ιρανικό λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν, μετέδωσε την Κυριακή το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA και μετέδωσε το Reuters.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν ανέφεραν ότι μια τεράστια έκρηξη που πιθανότατα προκλήθηκε από την έκρηξη χημικών υλικών σκότωσε τουλάχιστον 18 ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 700 το Σάββατο στο Μπαντάρ Αμπάς, το μεγαλύτερο λιμάνι του Ιράν.

Υπενθυμίζεται πως ο Χοσέιν Ζαφάρι, εκπρόσωπος του οργανισμού διαχείρισης κρίσεων του Ιράν, φάνηκε να αποδίδει την έκρηξη στις κακές συνθήκες αποθήκευσης χημικών σε εμπορευματοκιβώτια στο τμήμα Σαχίντ Ρατζάι του λιμανιού.

«Η αιτία της έκρηξης ήταν τα χημικά που υπήρχαν μέσα στα εμπορευματοκιβώτια», δήλωσε στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ILNA.

«Ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Διαχείρισης Κρίσεων είχε εκδώσει προειδοποιήσεις για αυτό το λιμάνι στη διάρκεια επισκέψεών του εκεί και είχε επισημάνει την πιθανότητα κινδύνου», είπε ο Ζαφάρι.

Ωστόσο, εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης δήλωσε πως αν και είναι πιθανό τα χημικά να προκάλεσαν την έκρηξη, δεν είναι ακόμη δυνατό να προσδιοριστεί ο ακριβής λόγος.

Ο πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν διέταξε έρευνα για το συμβάν και έστειλε στο σημείο τον υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος είπε πως συνεχίζονται οι προσπάθειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και τη μη εξάπλωσή της σε άλλες περιοχές.

Επίσημα ειδησεογραφικά δίκτυα του Ιράν μετέδωσαν πλάνα που δείχνουν ένα τεράστιο σύννεφο μαύρου και πορτοκαλί καπνού να υψώνεται πάνω από το λιμάνι μετά την έκρηξη. Ένα κτίριο γραφείο διακρίνεται κατεστραμμένο, με συντρίμμια να έχουν διασκορπιστεί σε μεγάλη ακτίνα.

Το λιμάνι βρίσκεται κοντά στο στρατηγικής σημασίας στενό του Ορμούζ και αποτελεί τον μεγαλύτερο κόμβο εμπορευματοκιβωτίων στο Ιράν, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ.

Από το ωστικό κύμα της ισχυρής έκρηξης, έσπασαν τζάμια σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων. Η έκρηξη έγινε αισθητή μέχρι το Κεσμ, ένα νησί που βρίσκεται 26 χιλιόμετρα νότια του λιμανιού, ανέφεραν ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim ανήρτησε πλάνα που δείχνουν τραυματίες που κείτονταν στον δρόμο και δέχονταν τις πρώτες βοήθειες, σε συνθήκες απόλυτου χάους.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε νωρίτερα πως η κακή διαχείριση εύφλεκτων υλικών ήταν ένας «παράγοντας που συνέβαλε» στην έκρηξη. Τοπικός αξιωματούχος της υπηρεσίας διαχείρισης κρίσεων δήλωσε στην κρατική τηλεόραση πως το συμβάν σημειώθηκε όταν εμπορευματοκιβώτια που ήταν αποθηκευμένα στο λιμάνι εξερράγησαν.

Καθώς διασώστες προσπαθούσαν να σβήσουν φωτιές, αξιωματούχοι του τελωνείου δήλωσαν πως φορτηγά απομακρύνονται από την περιοχή και πως ο εξωτερικός χώρος των εμπορευματοκιβωτίων όπου σημειώθηκε η έκρηξη είναι πιθανόν να περιείχε «επικίνδυνα προϊόντα και χημικά».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Ελπίζω να παραμείνουν ανοιχτά τα Στενά του Ορμούζ για τη ναυτιλία

Ο Πούτιν εξέφρασε ελπίδα ότι τα Στενά του Ορμούζ θα παραμείνουν ανοιχτά και πως οι κυρώσεις στο Ιράν θα λήξουν, επισημαίνοντας ότι η ρωσική πρόταση για παραλαβή εμπλουτισμένου ουρανίου από το Ιράν είναι ακόμη σε ισχύ.
Πυρηνικός σταθμός ενέργειας
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Σε προγραμματισμένη συντήρηση μονάδα του πυρηνικού σταθμού Μπουσέρ

Η Rosatom ανακοίνωσε ότι η πρώτη μονάδα του πυρηνικού σταθμού Μπουσέρ στο Ιράν τέθηκε εκτός λειτουργίας για συντήρηση, ενώ συνεχίζεται η κατασκευή δύο νέων μονάδων με αυξανόμενο προσωπικό μετά την επιστροφή εργαζομένων.
Μάρκο Ρούμπιο
ΔΙΕΘΝΗ

Ινδία: Ο ΥΠΕΞ ενημέρωσε τον Ρούμπιο για ανησυχίες για κυρώσεις στη Ρωσία

Ο Ινδός ΥΠΕΞ Τζαϊσανκάρ δήλωσε πως στις συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάρκο Ρούμπιο, εξέφρασε ανησυχίες για τις κυρώσεις κατά Ρωσίας και Ιράν, ενώ συζήτησαν και για τον Κόλπο και την Ουκρανία.
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Κυρώσεις κατά ρωσικής τράπεζας VTB λόγω σχέσεων με Ιράν

Οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις στη ρωσική VTB, κατηγορώντας την για παραβίαση των περιορισμών προς το Ιράν. Το υπουργείο Οικονομικών δεσμεύεται να συνεχίσει τις πιέσεις κατά όσων στηρίζουν το ιρανικό καθεστώς.
Χαρτονομίσματα BRICS
ΔΙΕΘΝΗ

BRICS: Έκκληση για αυτοσυγκράτηση στη Μ. Ανατολή και συμφωνία Κίνας-Ινδίας

Οι ηγέτες των BRICS κάλεσαν για «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» στη Μέση Ανατολή, εκφράζοντας ανησυχία για την κλιμάκωση. Ζητούν αποφυγή ενεργειών που μπορεί να χειροτερεύσουν την κατάσταση, κατά την κοινή διακήρυξή τους.
Σημαία του Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Η Rosatom αυξάνει το επιστημονικό προσωπικό στον πυρηνικό σταθμό Μπουσέρ

Η Rosatom σχεδιάζει να αυξήσει σε 150 τους ειδικούς της στον πυρηνικό σταθμό Μπουσέρ στο Ιράν, ενώ παράλληλα κατασκευάζει δύο νέες μονάδες και απομάκρυνε προσωπικό μετά τις επιθέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ στις 28 Φεβρουαρίου.