ΓΔ: 2253.06 -1.14% Τζίρος: 338.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Διαπραγματεύσεις ΗΠΑ Ρωσίας
Διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Ρωσίας. Φωτο: Shutterstock

«Μήνυμα» προς τη Ρωσία θεωρούν την συμφωνία με το Κίεβο οι ΗΠΑ

Η συμφωνία θα δείξει «στη ρωσική ηγεσία ότι ο ουκρανικός λαός και ο αμερικανικός λαός συνδέονται στενά, όπως και οι στόχοι μας», δήλωσε o υπουργός Οικονομικών.

Η συμφωνία για τις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας είναι μια πλήρης οικονομική εταιρική σχέση που θα επιτρέψει στον πρόεδρο Τραμπ να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία σε ακόμη πιο σταθερή βάση.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ σε συνέντευξή του στο Fox Business Network, αφού η Ουάσινγκτον και το Κίεβο ανακοίνωσαν ότι είχαν συνάψει συμφωνία για τους ουκρανικούς φυσικούς πόρους, ανέφερε το Reuters.

Σύμφωνα με το υπογεγραμμένο έγγραφο, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα λάβουν προτιμησιακή πρόσβαση σε νέα έργα εξόρυξης στην Ουκρανία και θα επενδύσουν στην ανοικοδόμηση της χώρας.

Η συμφωνία θα δείξει «στη ρωσική ηγεσία ότι ο ουκρανικός λαός και ο αμερικανικός λαός συνδέονται στενά, όπως και οι στόχοι μας», δήλωσε o υπουργός Οικονομικών.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα κερδίσουν τίποτα εάν η Ουκρανία δεν ευημερήσει. Έτσι τώρα έχουμε πλήρως συντονισμένες θέσεις σχετικά με την οικονομία. Αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς τη ρωσική ηγεσία και δίνει στον πρόεδρο Τραμπ την ευκαιρία να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία σε ακόμη πιο σταθερή βάση», εξήγησε.

Ο Μπέσεντ διευκρίνισε ότι η συμφωνία αντιπροσωπεύει μια συνολική οικονομική εταιρική σχέση. «Δεν πρόκειται μόνο για τους πόρους των σπάνιων γαιών, πρόκειται για τις υποδομές, για την ενέργεια. Έτσι, εδώ υπάρχει μια ευκαιρία και για τις δύο πλευρές να κερδίσουν πραγματικά», πρόσθεσε.

Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου επενδύσεων για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας. Υπογράφηκε στην Ουάσιγκτον μετά από μήνες διαπραγματεύσεων.

Σχολιάζοντας ένα άλλο σημαντικό θέμα για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ- τις σχέσεις με την Κίνα, ο Μπέσεντ δήλωσε ότι ήταν βέβαιος ότι το Πεκίνο θα συνάψει εμπορική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τους δασμούς.

«Είμαι βέβαιος ότι οι Κινέζοι θα θελήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία. Αυτή θα είναι μια διαδικασία πολλαπλών σταδίων. Πρώτον, πρέπει να μειώσουμε την κλιμάκωση και στη συνέχεια με την πάροδο του χρόνου να αρχίσουμε να εστιάζουμε σε μια μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία», σημείωσε.

Μίλησε επίσης για τα επιτόκια στις Ηνωμένες Πολιτείες, καλώντας την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) να τα μειώσει.

«Βλέπουμε ότι τα διετή επιτόκια (στα κρατικά ομόλογα) είναι τώρα χαμηλότερα από τα επιτόκια των κεφαλαίων της Fed, γεγονός που αποτελεί ένδειξη της αγοράς ότι η Fed πρέπει να μειώσει τα επιτόκια», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ολοκληρώθηκαν οι τεταμένες συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στη Γενεύη

Οι σημερινές διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας στη Γενεύη, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, διήρκεσαν έξι ώρες και χαρακτηρίστηκαν ως «πολύ τεταμένες». Θα συνεχιστούν αύριο, παρουσία συμβούλων από Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία και Γαλλία.
Ηνωμένα Έθνη Γενεύη
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαίοι στις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας-ΗΠΑ στη Γενεύη

Στη Γενεύη βρίσκονται αντιπρόσωποι από Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιταλία για νέο γύρο διαπραγματεύσεων Ρωσίας-Ουκρανίας-ΗΠΑ, όπως δήλωσαν διπλωματικές πηγές. Προγραμματίζονται συναντήσεις στο περιθώριο των συνομιλιών.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Έναρξη τριμερών διαπραγματεύσεων Ρωσίας, Ουκρανίας και ΗΠΑ στη Γενεύη

Ξεκίνησαν σήμερα στη Γενεύη οι τριμερείς συνομιλίες Ρωσίας, Ουκρανίας και ΗΠΑ, σύμφωνα με δηλώσεις Ουκρανών και Ρώσων αξιωματούχων, με στόχο τον τερματισμό του τετραετούς πολέμου στην Ουκρανία.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία ίσως να μην επιδιώξει ποτέ ειρήνη στην Ουκρανία, λέει ο Γουίτακερ

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ δήλωσε πως η Ρωσία ίσως να μην είναι ποτέ διατεθειμένη να συνάψει ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία, ενώ υποστήριξε ότι οι Ουκρανοί είναι έτοιμοι για μια δίκαιη συμφωνία υπό τις παρούσες συνθήκες.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Ρωσίας-ΗΠΑ στη Γενεύη: Επαφές Ντμίτριεφ με Αμερικανούς σύντομα

Ο Κίριλ Ντμίτριεφ, απεσταλμένος του Πούτιν, αναμένεται να συναντηθεί με Αμερικανούς αξιωματούχους στη Γενεύη, χωρίς να είναι μέλος της επίσημης ρωσικής αποστολής στις επερχόμενες τριμερείς συνομιλίες Ουκρανίας-ΗΠΑ-Ρωσίας.