ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:48:16 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σχέδιο της G20 για στήριξη των αναδυόμενων χωρών

Οι 20 πιο προηγμένες οικονομίες του πλανήτη προετοιμάζουν σχέδιο που θα σχετίζεται με το χρέος στις χώρες χαμηλού εισοδήματος και σημείωσαν τον ρόλο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην ανάπτυξη πόρων και μέτρων για να μετριαστεί το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας στις αναδυόμενες αγορές.

Την καταπολέμηση της τρωτότητας που σχετίζεται με το χρέος στις χώρες χαμηλού εισοδήματος και τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στις αναδυόμενες αγορές θα έχει στο επίκεντρο το σχέδιο που προετοιμάζει η ομάδα των 20 πιο προηγμένων οικονομιών (G20) για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, όπως ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες.

Στην τηλεδιάσκεψη που είχαν, οι υπουργοί και οι κεντρικοί τραπεζίτες συζήτησαν τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην ανάπτυξη πόρων και μέτρων για να μετριαστεί το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας στις αναδυόμενες αγορές, οι οικονομίες των οποίων –όπως και σε άλλες χώρες– έχουν παγώσει λόγω του νέου κορονοϊού.

Οι χώρες της G20 θα συνεργαστούν εξάλλου με το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που συγκροτήθηκε μετά την κρίση του 2008, για να συντονίσουν τα ρυθμιστικά και εποπτικά μέτρα που λαμβάνονται ως απάντηση. Οι ομάδες εργασίας θα συμπληρώσουν τις λεπτομέρειες του σχεδίου πριν από τη επόμενη σύνοδο της Ομάδας, στις 15 Απριλίου.

Την περασμένη εβδομάδα οι ηγέτες της G20 δεσμεύτηκαν να χορηγήσουν πάνω από 5 τρισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία για να περιοριστούν οι απώλειες θέσεων εργασίας και εισοδήματος λόγω της πανδημίας. Ταυτόχρονα, θα εργαστούν για να αντιμετωπιστούν οι αναταράξεις στον ανεφοδιασμό λόγω του κλεισίματος των συνόρων, που έχει ως στόχο να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του ιού. Έχουν αναθέσει στους υπουργούς Οικονομικών να συντονίζονται μεταξύ τους και με τους διεθνείς οργανισμούς για να σχεδιάσουν ένα πλάνο δράσης. Την Δευτέρα, οι υπουργοί Εμπορίου της Ομάδας των 20 συμφώνησαν να κρατήσουν ανοιχτές τις αγορές τους και να διασφαλίσουν τη συνεχιζόμενη ροή ιατρικών εφοδίων και εξοπλισμού ζωτικής σημασίας, αλλά και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.

Στην G20 μετέχουν η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Σαουδική Αραβία, οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Ρωσία, η Νότια Αφρική, η Τουρκία, η Αργεντινή, η Βραζιλία, το Μεξικό, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Βρετανία, η ΕΕ, η Κίνα, η Ινδονησία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕЕ ξεπέρασε τις ΗΠΑ στους εμβολιασμούς του πληθυσμού κατά της Covid

Η ευρωπαϊκή στρατηγική εμβολιασμών, η οποία ξεκίνησε με πιο αργούς ρυθμούς συγκριτικά με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, λόγω μη επαρκών δόσεων, αποτέλεσε αντικείμενο επικρίσεων και αντιπαραθέσεων κατά τους πρώτους μήνες του έτους.
ΔΙΕΘΝΗ

Να υπάρξουν κυρώσεις από ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας ζητούν γερουσιαστές

Αμερικανοί Γερουσιαστές ζητούν από τον πρόεδρο Μπάιντεν να υπάρξει ένα πλέγμα δράσεων που θα ασκήσει πίεση εναντίον της Τουρκίας ώστε να υπάρξει λύση για το Κυπριακό. Ανησυχία για αύξηση της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στα Κατεχόμενα.
ΔΙΕΘΝΗ

Ιστορική συμφωνία ΗΠΑ - ΕΕ για τις επιδοτήσεις σε Airbus και Boeing

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επιβεβαίωσε σήμερα τη συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ για την επίλυση της μακράς τους διαμάχης για αθέμιτες επιδοτήσεις στις αεροπορικές εταιρίες Airbus και Boeing.
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωβουλή: Yπέρ της πρότασης των ΗΠΑ για φορολόγηση των πολυεθνικών

Η Γαλλία και η Γερμανία ανακοίνωσαν προχθές, Τρίτη, την υποστήριξή τους στην αμερικανική πρόταση για ένα ελάχιστο παγκόσμιο φόρο. Το Παρίσι έκανε πρόσφατα λόγο για έναν φορολογικό συντελεστή 12,5%.