ΓΔ: 2599.44 0.23% Τζίρος: 200.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Φώτο: Shutterstock

Ερντογάν: Θα χαλαρώσουν οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του αμυντικού τομέα μας

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι θα μπορούσε «εύκολα να πει ότι υπάρχει χαλάρωση του CAATSA», χάρη στην «πιο εποικοδομητική» στάση του Ντόναλντ Τραμπ

Πεπεισμένος ότι οι κυρώσεις του νόμου CAATSA στον τουρκικό αμυντικό τομέα θα «ξεπεραστούν» σύντομα, χάρη στην «πιο εποικοδομητική» στάση του Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ειδικότερα, ερωτηθείς από δημοσιογράφους στην πτήση της επιστροφής από την Αλβανία σχετικά με την πρόσφατη έγκριση των ΗΠΑ για την πιθανή πώληση πυραύλων στην Τουρκία, είπε ότι θα μπορούσε «εύκολα να πει ότι υπάρχει χαλάρωση του CAATSA», αναφερόμενος στον «Νόμο για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων».

Μάλιστα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι συζήτησε το θέμα με τον Τραμπ και τον νέο πρέσβη της Ουάσινγκτον στην Άγκυρα. «Με την ανάληψη των καθηκόντων του φίλου μου Τραμπ, καταλήξαμε σε μια πιο ανοιχτή, πιο εποικοδομητική, πιο ειλικρινή επικοινωνία», πρόσθεσε και σημείωσε ότι «οι σύμμαχοι του, οι ΗΠΑ και η Τουρκία δεν θα πρέπει να έχουν περιορισμούς στον τομέα της άμυνας».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στις χθεσινές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα να επιτύχει ένα οριστικό αποτέλεσμα. Δήλωσε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τον διαμεσολαβητικό της ρόλο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, προσθέτοντας ότι ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν μεταξύ των εμπόλεμων μερών για την επίτευξη ειρήνης.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι η Άγκυρα βρίσκεται σε συνομιλίες με τις αρχές στη Βαγδάτη και της πόλης Αρμπίλ του βόρειου Ιράκ σχετικά με τον τρόπο, με τον οποίο οι Κούρδοι μαχητές του PKK θα παραδώσουν τα όπλα τους μετά την απόφαση της ομάδας να διαλυθεί.

«Διεξάγονται συνομιλίες με τις γειτονικές μας χώρες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα παραδοθούν τα όπλα των τρομοκρατών εκτός των συνόρων μας. Υπάρχουν σχέδια σχετικά με το πώς οι διοικήσεις της Βαγδάτης και του Αρμπίλ θα συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία», δήλωσε ο Ερντογάν.

Το PKK, το οποίο βρίσκεται σε σύγκρουση με την Τουρκία για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, αποφάσισε να διαλυθεί και να τερματίσει τον ένοπλο αγώνα του, δήλωσαν μέλη του και Τούρκοι αξιωματούχοι τη Δευτέρα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Ζαχάροβα συνέντευξη τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα απαιτεί εξηγήσεις για τα όπλα στην Ουκρανία από ΗΠΑ και Τουρκία

Η Ρωσία ζήτησε εξηγήσεις από ΗΠΑ και Τουρκία για πιθανά σχέδια μεταφοράς αμερικανικών όπλων από την Τουρκία στην Ουκρανία, προειδοποιώντας για σοβαρές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, σύμφωνα με τη Μαρία Ζαχάροβα.
Καπιτώλιο ΗΠΑ Ουάσινγκτον
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Στρατιωτικές πωλήσεις στην Τουρκία με προϋπόθεση τον σεβασμό δικαιωμάτων

Νομοσχέδιο κατατέθηκε στο Κογκρέσο που συνδέει τη στρατιωτική βοήθεια και τις πωλήσεις όπλων προς την Τουρκία με πρόοδο στα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, επιβάλλοντας περιορισμούς χωρίς σημαντικές μεταρρυθμίσεις από την Άγκυρα.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Θα επιλέξω εγώ σε ποιες χώρες θα πουλήσουμε F-35»

Ο Τραμπ απέρριψε τις αντιρρήσεις Νετανιάχου για την πώληση F-35 στην Τουρκία, τονίζοντας ότι κανένας ξένος ηγέτης δεν υπαγορεύει στην Ουάσιγκτον τις εξαγωγές όπλων. Εξήρε τη συνεργασία με την Τουρκία και τον Ερντογάν.