Φώτο: Shutterstock

Πάνω από 3% θα συρρικνωθεί το ΑΕΠ της Αυστρίας λόγω του κορονοϊού

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας η κρίση του κορονοϊού θα μπορούσε να προκαλέσει συρρίκνωση της οικονομίας με τις ελπίδες για μια συγκριτικά δυναμική ανάκαμψη να βρίσκονται στο 2021.

Η Αυστριακή Κεντρική Τράπεζα με σημερινές εκτιμήσεις της, ανέφερε πως σε «μετριοπαθές σενάριο Covid-19», προβλέπει για φέτος μία συρρίκνωση της οικονομίας της Αυστρίας κατά πάνω από 3%, λόγω του κορονοϊού, ενώ το 2021 θα μπορούσε, όπως τονίζεται, να ακολουθήσει μία «συγκριτικά δυναμική ανάκαμψη». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών της ΑΚΤ, εάν πριν από το καλοκαίρι δεν υπάρξει μία χαλάρωση των περιορισμών της αυστριακής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, τότε θα προκύψει μία εντονότερη συρρίκνωση της αυστριακής οικονομίας.

Με τις σημερινές εκτιμήσεις της, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας εμφανίζεται πιο απαισιόδοξη από τα δύο μεγαλύτερα οικονομικά ινστιτούτα της Αυστρίας, που σε προβλέψεις τους, την περασμένη εβδομάδα, το μεν Ινστιτούτο Ανώτερων Σπουδών (IHS) προέβλεπε για το 2020 μία μείωση του ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 2%, το δε Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (WIFO) έκανε λόγο για μείωση κατά 2,5% του ΑΕΠ. Και τα δύο ινστιτούτα διευκρίνιζαν ότι, εξαιτίας της κρίσης, πρόκειται για προσωρινές εκτιμήσεις και ότι υπάρχει «μεγάλος κίνδυνος για μία εξέλιξη προς τα κάτω».

Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι ειδικοί των δύο ινστιτούτων προέβλεπαν για το 2020 μία αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, από μεν την πλευρά του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών κατά 1,2%, από δε το Ινστιτούτο Ανώτερων Σπουδών κατά 1,3%.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του WIFO Κρίστοφ Μπάντελτ, η πρόβλεψη του Ινστιτούτου για μία μείωση του ΑΕΠ κατά 2,5% είναι «η πιο ευνοϊκή περίπτωση, με την οποία μπορούμε να υπολογίζουμε», ενώ ταυτόχρονα, όπως σημείωνε, «θα στερούνταν υπευθυνότητας η παρουσίαση κάποιων τρομοκρατικών σεναρίων».

Στα στοιχεία που είχαν δημοσιοποιήσει οι οικονομολόγοι των δύο ινστιτούτων, επισήμαιναν ότι οι επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού στην οικονομία της χώρας θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια ισχύος των μέτρων που λαμβάνονται για την ανάσχεση του ιού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Να υπάρξει κοινό σημείο εκκίνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης θέλει η πρόεδρος της Κομισιον

Ταύτιση απόψεων με τον Αυστριακό καγκελάριο σημειώνει η πρόεδρος της Κομισιόν σε αρκετά ζητήματα του κοινοτικού προϋπολογισμού και την επένδυση στο Green Deal της Ευρώπης.
ΔΙΕΘΝΗ

Συνεχίζονται οι συζητησεις για τη διάσωση της Austrian Airlines

Στις συζητήσεις, που έχουν αρχίσει με την αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση, οι Αυστριακές Αερογραμμές (AUA), οι οποίες σήμερα απασχολούν 7.000 υπαλλήλους, φέρεται να ζητούν κρατική βοήθεια ύψους 767 εκατ. ευρώ.
sebastian Kurz-Austria-Prosfygiko
ΔΙΕΘΝΗ

Αντιπρόταση στο γαλλο-γερμανικό Ταμείο ανάκαμψης προαναγγέλλει η Αυστρία

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς επισημαίνει σε συνέντευξή του, ότι, όπως συνέβη και σε πολλές άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, ο ίδιος εξεπλάγη από την πρόταση του Γάλλου προέδρου και της Γερμανίδας καγκελάριου.