Φώτο: Shutterstock

Πάνω από 3% θα συρρικνωθεί το ΑΕΠ της Αυστρίας λόγω του κορονοϊού

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας η κρίση του κορονοϊού θα μπορούσε να προκαλέσει συρρίκνωση της οικονομίας με τις ελπίδες για μια συγκριτικά δυναμική ανάκαμψη να βρίσκονται στο 2021.

Η Αυστριακή Κεντρική Τράπεζα με σημερινές εκτιμήσεις της, ανέφερε πως σε «μετριοπαθές σενάριο Covid-19», προβλέπει για φέτος μία συρρίκνωση της οικονομίας της Αυστρίας κατά πάνω από 3%, λόγω του κορονοϊού, ενώ το 2021 θα μπορούσε, όπως τονίζεται, να ακολουθήσει μία «συγκριτικά δυναμική ανάκαμψη». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών της ΑΚΤ, εάν πριν από το καλοκαίρι δεν υπάρξει μία χαλάρωση των περιορισμών της αυστριακής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, τότε θα προκύψει μία εντονότερη συρρίκνωση της αυστριακής οικονομίας.

Με τις σημερινές εκτιμήσεις της, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας εμφανίζεται πιο απαισιόδοξη από τα δύο μεγαλύτερα οικονομικά ινστιτούτα της Αυστρίας, που σε προβλέψεις τους, την περασμένη εβδομάδα, το μεν Ινστιτούτο Ανώτερων Σπουδών (IHS) προέβλεπε για το 2020 μία μείωση του ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 2%, το δε Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (WIFO) έκανε λόγο για μείωση κατά 2,5% του ΑΕΠ. Και τα δύο ινστιτούτα διευκρίνιζαν ότι, εξαιτίας της κρίσης, πρόκειται για προσωρινές εκτιμήσεις και ότι υπάρχει «μεγάλος κίνδυνος για μία εξέλιξη προς τα κάτω».

Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι ειδικοί των δύο ινστιτούτων προέβλεπαν για το 2020 μία αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, από μεν την πλευρά του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών κατά 1,2%, από δε το Ινστιτούτο Ανώτερων Σπουδών κατά 1,3%.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του WIFO Κρίστοφ Μπάντελτ, η πρόβλεψη του Ινστιτούτου για μία μείωση του ΑΕΠ κατά 2,5% είναι «η πιο ευνοϊκή περίπτωση, με την οποία μπορούμε να υπολογίζουμε», ενώ ταυτόχρονα, όπως σημείωνε, «θα στερούνταν υπευθυνότητας η παρουσίαση κάποιων τρομοκρατικών σεναρίων».

Στα στοιχεία που είχαν δημοσιοποιήσει οι οικονομολόγοι των δύο ινστιτούτων, επισήμαιναν ότι οι επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού στην οικονομία της χώρας θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια ισχύος των μέτρων που λαμβάνονται για την ανάσχεση του ιού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Αυστρία: Σε ισχύ τα νέα αυστηρότερα μέτρα για περιορισμό του κορονοϊού

Η χρήση της προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους, σε ολόκληρο το εμπόριο, στον τομέα των υπηρεσιών, σε δημόσιες υπηρεσίες όπου υπάρχει επαφή με το κοινό, και στα σχολεία.
ΔΙΕΘΝΗ

Και πάλι πάνω από 400 τα νέα κρούσματα στην Αυστρία το τελευταίο 24ωρο

Τα ενεργά κρούσματα ήταν σήμερα 3.466, οι νοσηλευόμενοι σε νοσοκομείο 161 και από αυτούς οι 29 βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι θάνατοι έχουν φτάσει τους 727 και έχουν διενεργηθεί συνολικά 1.222.257 διαγνωστικά τεστ.