ΓΔ: 2104.21 -0.08% Τζίρος: 165.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Κτίριο Ευρωπαϊκής Ένωσης
Το κτίριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σημαίες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει χαλάρωση κανόνων για απέλαση αιτούντων άσυλο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε χαλάρωση των κανόνων απέλασης αιτούντων άσυλο, ανταποκρινόμενη σε αιτήματα κρατών-μελών για αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα την χαλάρωση των κανόνων απέλασης των αιτούντων άσυλο ανταποκρινόμενη στο αίτημα πολλών χωρών μελών της Ενωσης για την αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής.

Η πρόταση ανησυχεί τις μη κυβερνητικές οργανώσεις προστασίας των μεταναστών που θεωρούν ότι αυτό θα εξέθετε την Ευρωπαϊκή Ενωση στο εκβιασμό των χωρών που θα υποδέχονται τους αιτούντες άσυλο.

Θα πρέπει ωστόσο να υπάρχει ικανός «δεσμός» ανάμεσα στο πρόσωπο και την τρίτη χώρα: είτε να κατοικεί εκεί ένα μέλος της οικογενείας του, είτε να έχει ήδη εργασθεί εκεί κ.λπ.

Αυτό που προτείνει η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι να υπάρχει η δυνατότητα απάλειψης του «δεσμού», πράγμα που θα επέτρεπε την επιτάχυνση των απελάσεων.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις εκτιμούν ότι το μέτρο είναι ανεπαρκές: αν οι αιτούντες άσυλο απελαθούν προς μία χώρα με την οποία δεν διατηρούν δεσμό, κινδυνεύουν να επαναλάβουν την προσπάθεια να φθάσουν στην Ευρώπη.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση παραποιεί κυνικά την έννοια της «ασφάλειας» για να ικανοποιήσει τους δικούς της κατασταλτικούς στόχους», προειδοποιεί η Σάρα Σάντερ της Equinox Initiative for Racial Justice σε ανακοίνωση.

Η έννοια αυτή είναι «πολιτική μυθοπλασία», λέει η Τζόζεφιν Σολάνσκι του Transnational Institute.

Οι μκο θεωρούν ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα βρεθούν εκτεθειμένες σε εκβιασμούς εκ μέρους των τρίτων αυτών χωρών, οι οποίες θα μπορούσαν να απαιτήσουν σωρεία πολιτικών και οικονομικών αντισταθμισμάτων για να δεχθούν αυτούς τους αιτούντες άσυλο.

Η Κομισιόν απορρίπτει τις επικρίσεις και διαβεβαιώνει ότι η πρόταση αυτή έχει ως βασικό στόχο να επιταχύνει την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου και ότι οι χώρες στις οποίες οι αιτούντες άσυλο θα σταλούν σέβονται τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Για να τεθεί σε ισχύ, η πρόταση αυτή πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από τα κράτη μέλη.

Οι Βρυξέλλες τελούν υπό την πίεση των κρατών μελών για την αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής της Ενωσης απέναντι στην αύξηση της δύναμης της άκρας δεξιάς σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Η Κομισιόν προχωρά μεθοδικά. Στα μέσα του Μαρτίου, γνωστοποίησε τα πρώτα μέτρα για την επιτάχυνση των απελάσεων αλλοδαπών χωρίς άδεια παραμονής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε συγκεκριμένα νομικό πλαίσιο για την δημιουργία κέντρων υποδοχής μεταναστών εκτός των συνόρων της στα περίφημα «κέντρα επιστροφής».

Τα αιτήματα για την σκλήρυνση της μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμπίπτουν με μία περίοδο σημαντικής μείωσης των παράνομων εισόδων στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Το 2024 έφθασαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από το 2021, όταν οι μεταναστευτικές ροές επηρεάζονταν ακόμη από την πανδημία της Covid, σύμφωνα με τα στοιχεία της Frontex.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη θα ελέγχει τα σύνορά της, όχι οι λαθρέμποροι

Η Φον ντερ Λάιεν δηλώνει ότι η ΕΕ θα «χτυπήσει» τα κυκλώματα διακινητών, παρουσιάζοντας μείωση παράνομων διελεύσεων, χιλιάδες συλλήψεις και νέα διεθνή συνεργασία για ασφαλείς οδούς μετανάστευσης.
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Νέος δεσμευτικός κλιματικός στόχος για το 2040 από την Κομισιόν

Η ΕΕ ενέκρινε νομικά δεσμευτικό στόχο μείωσης εκπομπών κατά 90% ως το 2040, με ευελιξία μέσω διεθνών πιστώσεων. Η δέσμευση στηρίζει την ανταγωνιστικότητα, την ανθεκτικότητα της βιομηχανίας και εναρμονίζεται με τη Συμφωνία του Παρισιού.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Κοινή ανακοίνωση Φον ντερ Λάιεν-Κόστα: Στήριξη και ασφάλεια για Ουκρανία

Η ΕΕ επαναβεβαιώνει τη στήριξή της στην Ουκρανία, δίνοντας έμφαση στην ασφάλεια, τη χρηματοδότηση και την ευρωπαϊκή προοπτική της, μετά τη συνάντηση Βον ντερ Λάιεν, Κόστα, Ρούτε και Ζελένσκι στις Βρυξέλλες.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Κομισιόν: Ελευθερία έκφρασης ναι, αλλά οι νόμοι ισχύουν για όλους

Η Κομισιόν τόνισε πως η ελευθερία έκφρασης ισχύει για όλους, αλλά οι πλατφόρμες υποχρεούνται να τηρούν τη νομοθεσία της ΕΕ. Το πρόστιμο 120 εκατ. ευρώ στο X δεν αφορά ιδεολογία, αλλά μη συμμόρφωση με το νόμο.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Ενίσχυση στήριξης Ουκρανίας και ετοιμότητας της ΕΕ

Η Φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας και της στήριξης της Ουκρανίας, δηλώνοντας πως οι κυρώσεις πλήττουν τη ρωσική οικονομία, ενώ τόνισε τη σημασία χρήσης παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων υπέρ της Ουκρανίας.