ΓΔ: 2355.67 0.65% Τζίρος: 240.70 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Εμπορικό πλοίο στη θάλασσα
Εναέρια φωτογραφία μεγάλου δεξαμενόπλοιου που μεταφέρει εμπορεύματα στον ωκεανό.

Μόλις το 10% της απαραίτητης χρηματοδότησης για ωκεανούς δίνουν τα κράτη

Μόνο το 10% των απαιτούμενων πόρων δαπανάται για την προστασία των ωκεανών, ενώ η διεθνής κοινότητα δεσμεύθηκε να καλύψει το 30% ως το 2030.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την υποχρηματοδότηση της προστασίας των ωκεανών, λίγες ημέρες πριν τη διεθνή σύνοδο UNOC στη Νίκαια. 

Παρά τη συμφωνία 196 κρατών το 2022 να προστατευθεί το 30% των ωκεανών έως το 2030, μόλις το 10% των απαιτούμενων πόρων επενδύεται σήμερα.

Η έκθεση οργανώσεων όπως οι WWF International, Campaign for Nature και Bloomberg Ocean Fund αποκαλύπτει πως δαπανώνται μόλις 1,2 δισ. δολάρια ετησίως αντί για τα απαιτούμενα 15,8 δισ., ποσό που αντιστοιχεί μόλις στο 0,5% των παγκόσμιων αμυντικών δαπανών. 

Επί του παρόντος, οι ανακηρυγμένες προστατευόμενες περιοχές καλύπτουν μόνο το 8,36% των ωκεανών, και πλήρως προστατευόμενες μόλις το 2,7%.

Ο διευθυντής του Bloomberg Ocean Fund, Τζόναθαν Κέλσι, τόνισε πως η επερχόμενη σύνοδος αποτελεί κρίσιμη ευκαιρία για ενίσχυση της χρηματοδότησης και ουσιαστική πρόοδο. 

Η αναβάθμιση των ΠΘΠ θα μπορούσε να αποφέρει έως και 85 δισ. δολάρια ετησίως έως το 2050 από μειωμένες εκπομπές CO₂, προστασία ακτών και αποκατάσταση αλιευμάτων.

«Οι ωκεανοί μας δεν μπορούν να περιμένουν άλλες υποσχέσεις χωρίς πράξεις», υπογράμμισε η Μπριάνα Φρουάν της εκστρατείας Together for the Ocean, καλώντας σε άμεση δράση. 

Περίπου 50 ηγέτες αναμένεται να παρευρεθούν στη Νίκαια, όπου θα υιοθετηθεί μη δεσμευτική διακήρυξη που θα αναγνωρίζει πως η προστασία των ωκεανών είναι ο λιγότερο χρηματοδοτημένος από τους ΣΒΑ του ΟΗΕ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία του Σουδάν
ΔΙΕΘΝΗ

Σουδάν: Τουλάχιστον 11 νεκροί από επίθεση drone σε αγορά

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος χτύπησε αγορά στην Αμπού Ζαϊέμα του Σουδάν, σκοτώνοντας τουλάχιστον 11 και τραυματίζοντας δεκάδες, ανακοίνωσαν ανθρωπιστικές οργανώσεις. Ο αριθμός των θυμάτων ίσως αυξηθεί.
Μεγάλο δέντρο με φύλλα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αύξηση 41,6% στον αριθμό δέντρων στον Δήμο Θεσσαλονίκης σε 30 μήνες

Τα τελευταία 30 μήνες ο αριθμός των δέντρων στον δήμο Θεσσαλονίκης αυξήθηκε κατά 41,6%, φτάνοντας τα 82.150. Μέχρι και τον Μάιο, φυτεύτηκαν 24.150 νέα δέντρα σε πάρκα και δημόσιους χώρους, ενισχύοντας το πράσινο στην πόλη.
Enosi Ellinon Efopliston, Melina Travlou, Melina Traulou
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τραυλού: Ισχυρή η ελληνική ναυτιλία παρά τις διεθνείς προκλήσεις

Η Μελίνα Τραυλού, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, εξέφρασε αισιοδοξία για την ελληνική ναυτιλία, αναφέροντας τις επενδύσεις σε νέο στόλο και τη δέσμευση για τεχνολογική πρόοδο και βιώσιμη ανάπτυξη, παρά τις προκλήσεις.
Διάδρομος σούπερ μάρκετ
ESG

Υπεύθυνες και βιώσιμες επιλογές προτείνει η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, προτρέπει τους καταναλωτές να κάνουν υπεύθυνες και βιώσιμες αγορές, επιλέγοντας προϊόντα με πιστοποιήσεις όπως το EU Ecolabel ή το FSC.