ΓΔ: 2232.79 0.61% Τζίρος: 127.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:58:43
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Σι Τζινπίνγκ κατά τη διάρκεια επίσημης εμφάνισης σε παγκόσμιο πλαίσιο.

Τηλεφωνική επαφή Τραμπ - Σι Τζινπίνγκ, ικανοποίηση στον Λευκό Οίκο

«Πολύ καλή» χαρακτήρισε την επικοινωνία με τον Κινέζο ηγέτη ο Αμερικανός πρόεδρος, ακολουθούν νέες διμερείς διαπραγματεύσεις για το εμπόριο. Τι είπαν για τις σπάνιες γαίες.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, η οποία επιβεβαιώθηκε και από τις δύο πλευρές.

Η συνομιλία έρχεται μία ημέρα αφότου ο Τραμπ περιέγραψε τον Κινέζο πρόεδρο ως «σκληρό», λέγοντας ότι είναι «εξαιρετικά δύσκολο να συναφθούν συμφωνίες μαζί του».

Μετά την κλήση, ο Τραμπ ανέφερε στο Truth Social ότι η κλήση ήταν «πολύ καλή», σηματοδοτώντας ανανεωμένη δέσμευση μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα εμπορίου και αλυσίδων εφοδιασμού σπάνιων γαιών.

Η περίπου 90λεπτη συνομιλία επικεντρώθηκε στην εφαρμογή της πρόσφατης εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας, με τον Τραμπ να περιγράφει το αποτέλεσμα ως «ένα μια πολύ θετική κατάληξη και για τις δύο χώρες». 

Σε μια ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Truth Social, ο Τραμπ τόνισε ότι «δεν θα πρέπει πλέον να υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την πολυπλοκότητα των προϊόντων σπάνιων γαιών», υποδηλώνοντας ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε κάποια κατανόηση σχετικά με τα κρίσιμα υλικά που χρησιμοποιούνται ευρέως σε ηλεκτρονικά και αμυντικά συστήματα.

Ενώ οι συγκεκριμένες λεπτομέρειες της εμπορικής συμφωνίας παραμένουν λιγοστές, ο Τραμπ ανέφερε ότι επίκεινται συναντήσεις υψηλού επιπέδου. Ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ, ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ και ο Εμπορικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Τζέιμισον Γκριρ θα ηγηθούν της αμερικανικής αντιπροσωπείας. Η τοποθεσία και ο χρόνος της συνάντησης δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.

Ο πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε αποκλειστικά στο εμπόριο. «Τίποτα δεν συζητήθηκε σχετικά με τη Ρωσία/Ουκρανία ή το Ιράν», έγραψε.

Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι ο Σι είχε απευθύνει πρόσκληση για μια κρατική επίσκεψη στην Κίνα, την οποία ο ίδιος αποδέχτηκε και ανταπέδωσε. «Ως Πρόεδροι δύο Μεγάλων Εθνών, αυτό είναι κάτι που και οι δύο ανυπομονούμε να κάνουμε», δήλωσε.

Η κλήση σηματοδοτεί την τελευταία προσπάθεια του Τραμπ να εδραιώσει την οικονομική του πλατφόρμα, με το εμπόριο να βρίσκεται στο επίκεντρο. Το ενδεχόμενο συνεργασίας σπάνιων γαιών, ή μειωμένης έντασης, έρχεται εν μέσω συνεχιζόμενου παγκόσμιου ανταγωνισμού για αυτούς τους στρατηγικούς πόρους.

Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ταξίδι και τις συνομιλίες της αντιπροσωπείας αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα σε ΗΠΑ για Γροιλανδία: Η Αρκτική είναι υπόθεση διεθνούς κοινότητας

Η Κίνα κάλεσε τις ΗΠΑ να μην αξιοποιούν άλλες χώρες ως πρόσχημα για τα συμφέροντά τους, μετά τις δηλώσεις Τραμπ για τη Γροιλανδία. Τόνισε ότι οι κινεζικές δράσεις στην Αρκτική στοχεύουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα.
Σημαίες ΗΠΑ Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Οι ΗΠΑ πρέπει να αγοράσουν τη Γροιλανδία για να μην την πάρουν Ρωσία ή Κίνα

Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ πρέπει να αποκτήσουν τη Γροιλανδία για να αποτρέψουν την Κίνα ή τη Ρωσία από το να ελέγξουν το νησί, υποστηρίζοντας ότι οι υπάρχουσες αμυντικές συμφωνίες δεν αρκούν για την προστασία της.
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Στον Σι Τζινπίνγκ εναπόκειται η στάση της Κίνας για την Ταϊβάν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι το μέλλον της Ταϊβάν εξαρτάται από τον πρόεδρο της Κίνας, ενώ σημείωσε πως θα ήταν δυστυχής αν η Κίνα αναλάβει δράση, εκτιμώντας ότι ο Σι ίσως περιμένει αλλαγή στην προεδρία των ΗΠΑ.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η Ουάσινγκτον θα στηρίζει διαρκώς τη συμμαχία του ΝΑΤΟ

Ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα στηρίζουν πάντα το ΝΑΤΟ, τονίζοντας πως η Ρωσία και η Κίνα το φοβούνται όσο οι ΗΠΑ παραμένουν μέλος. Παράλληλα αναφέρθηκε στις εντάσεις με τη Δανία λόγω της Γροιλανδίας.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί καλούν τον Τραμπ να μη διώξει πρεσβευτές

Δέκα Δημοκρατικοί γερουσιαστές ζητούν από τον Τραμπ να ανακαλέσει την απομάκρυνση 30 διπλωματών, τονίζοντας ότι το κενό ηγεσίας ευνοεί Ρωσία και Κίνα, ενώ δεν υπάρχει σχέδιο αντικατάστασης με κατάλληλα στελέχη.
Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ εγκρίνουν πώληση όπλων $11 δισ. στην Ταϊβάν, διαμαρτυρία Κίνας

Οι ΗΠΑ ενέκριναν νέα πώληση εξοπλισμών στην Ταϊβάν αξίας 11,1 δισ. δολαρίων, τη μεγαλύτερη από το 2001. Η Ταϊβάν σχεδιάζει πρόσθετες αμυντικές δαπάνες 40 δισ. για να ενισχύσει την άμυνά της έναντι πιθανής κινεζικής απειλής.