ΓΔ: 2598.72 0.16% Τζίρος: 271.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:15
Αντόνιο Κόστα πορτρέτο

Κόστα: Στήριξη ΕΕ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κόντρα στις κυρώσεις των ΗΠΑ

Ο Αντόνιο Κόστα ξεκαθαρίζει τη στήριξη της ΕΕ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ σε δικαστές του, τονίζοντας τη σημασία του κράτους δικαίου.

Την αμέριστη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέφρασε με ανάρτησή του στο «Χ» ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, στον απόηχο των κυρώσεων που ανακοίνωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες κατά τεσσάρων δικαστών του ΔΠΔ.

«Η ΕΕ στηρίζει σθεναρά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ακρογωνιαίο λίθο της διεθνούς δικαιοσύνης», έγραψε χαρακτηριστικά ο κ. Κόστα, προσθέτοντας: «Το ΔΠΔ δεν στρέφεται εναντίον εθνών, στρέφεται κατά της ατιμωρησίας. 

Οφείλουμε να προστατεύσουμε την ανεξαρτησία και την ακεραιότητά του. Το κράτος δικαίου πρέπει να υπερισχύει της ισχύος».

Η αντίδραση της Ουάσιγκτον ήρθε μετά τις ενέργειες του ΔΠΔ που αφορούν αιτήματα για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά Αμερικανών στρατιωτικών και Ισραηλινών αξιωματούχων. 

Η κυβέρνηση Μπάιντεν χαρακτήρισε τις διαδικασίες του ΔΠΔ «πολιτικοποιημένες» και «παράνομες», επιβάλλοντας κυρώσεις στους εμπλεκόμενους δικαστές.

Η σύγκρουση ΕΕ–ΗΠΑ για το ρόλο του ΔΠΔ αναδεικνύει τις διαφορετικές προσεγγίσεις στην επιβολή του διεθνούς δικαίου και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε διεθνές επίπεδο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Δένδιας συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Μαζική παραγωγή «Πυρπολητή» για ισχυρό Πολεμικό Ναυτικό

Ο ΥΠΕΘΑ Ν. Δένδιας έθεσε στόχο το ΠΝ να πρωτοπορήσει στην Ευρώπη σε αυτόνομες ναυτικές πλατφόρμες ως το 2030, εγκαινιάζοντας το Κέντρο Εκπαίδευσης Μη Επανδρωμένων Συστημάτων και ανακοινώνοντας τη μαζική παραγωγή του «Πυρπολητή».
Βίκτορ Όρμπαν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουγγαρία: Νόμος καταργεί διατάξεις κατά ΛΟΑΤΚΙ+ για πρώτη φορά με Όρμπαν

Η ουγγρική Βουλή ψήφισε την κατάργηση διατάξεων κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ του νόμου «προστασίας παιδιών» του 2021, που είχε επικριθεί από την ΕΕ, με στόχο πια μόνο την προστασία ανηλίκων από βλαβερό υλικό.
Μαρκ Ρούτε στη Σύνοδο
ΔΙΕΘΝΗ

Καταδίκη ΝΑΤΟ και ΕΕ για επιθέσεις σε πλοία, στήριξη στη Βουλγαρία

Καταδικάζουν τις επιθέσεις με drones κατά εμπορικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα οι ηγέτες ΝΑΤΟ, Ε.Ε. και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκφράζοντας αλληλεγγύη στη Βουλγαρία. Οι επιθέσεις θεωρούνται απειλή για πλήρωμα και ασφάλεια στην περιοχή.
Σημαίες Κίνας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία Κίνας-ΕΕ για σταθερές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις

Κίνα και ΕΕ δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τη σταθερότητα και την ισορροπία στις οικονομικές και εμπορικές τους σχέσεις, με την επόμενη συνάντησή τους να προγραμματίζεται για τον Μάρτιο του 2027.