ΓΔ: 2545.79 -0.57% Τζίρος: 164.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:12:36
Κρεμλίνο Μόσχα ηλιοβασίλεμα
Φώτο: Shutterstock

Ρωσία: Έτοιμη να επιστρέψει 6.000 σορούς Ουκρανών στρατιωτών

Η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να παραδώσει τις σορούς 6.000 Ουκρανών στρατιωτών, αλλά το Κίεβο καθυστερεί τη διαδικασία. Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή.

Η Ρωσία είναι έτοιμη εδώ και αρκετές ημέρες να επιστρέψει τις σορούς Ουκρανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο με φορτηγά ψυγεία, στα οποία έχουν τοποθετηθεί οι πρώτοι νεκροί, να έχουν σταθμεύσει κοντά στα σύνορα, αλλά το Κίεβο συνεχίζει να συζητά τις λεπτομέρειες, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στον επαναπατρισμό κάποιων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη σύγκρουση στη διάρκεια δεύτερου γύρου απευθείας ειρηνευτικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Ιουνίου.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει κατηγορήσει τη Μόσχα ότι «προσπαθεί να παίξει κάποιου είδους βρώμικο πολιτικό και επικοινωνιακό παιχνίδι» αναφορικά με το θέμα των ανταλλαγών.

Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να παραδώσει τις σορούς περισσότερων από 6.000 Ουκρανών στρατιωτών και να παραλάβει τα πτώματα Ρώσων στρατιωτιών που μπορεί να επιστρέψει το Κίεβο.

Ωστόσο, ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Μεντίνσκι δήλωσε το Σάββατο ότι η ρωσική πλευρά εμφανίστηκε στο συμφωνηθέν σημείο ανταλλαγής με τις σορούς 1.212 Ουκρανών στρατιωτών και είδε ότι από την ουκρανική πλευρά δεν είχε εμφανιστεί κανείς για να τις παραλάβει.

Ερωτηθείς για το θέμα σήμερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία συνεχίζει να είναι έτοιμη να επιστρέψει τους νεκρούς και ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με το Κίεβο για το θέμα αυτό αλλά δεν γνωρίζει ακόμα ακριβώς πόσες σορούς Ρώσων στρατιωτών είναι έτοιμη να παραδώσει η Ουκρανία.

«Δεν υπάρχει οριστική συνεννόηση. Γίνονται επαφές, συγκρίνονται νούμερα. Όσο πιο σύντομα υπάρξει οριστική συνεννόηση, τότε ελπίζουμε ότι θα λάβει χώρα η ανταλλαγή», δήλωσε ο Πεσκόφ.

«Υπάρχει ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός εδώ, το οποίο είναι πως είμαστε ήδη έτοιμοι στα σύνορα εδώ και αρκετές ημέρες με εκείνους τους τράκτορες για να κάνουμε τη μεταφορά στην ουκρανική πλευρά. Αυτό είναι ένα γεγονός που όλοι βλέπουν και γνωρίζουν».

Ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης δημοσιοποίησαν εικόνες με μεγάλα φορτηγά-ψυγεία, στα οποία βρίσκονται τα πτώματα που είναι σφραγισμένα σε ξεχωριστούς ειδικούς λευκούς σάκους και τα οποία είναι σταθμευμένα κοντά στα σύνορα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κρεμλίνο ελπίζει σε επιτυχία των αμερικανικών προσπαθειών για ειρήνη

Το Κρεμλίνο διατηρεί εργασιακές επαφές με τις ΗΠΑ και ελπίζει σε επιτυχία των αμερικανικών προσπαθειών ειρήνης στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας αναφορές του Ντόναλντ Τραμπ για πιθανή επίλυση της σύγκρουσης.
σημαία Ουκρανίας ερείπια
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικά drones χτύπησαν 8 δεξαμενόπλοια του ρωσικού στόλου στην Αζοφική

Ουκρανικά drones έπληξαν οκτώ δεξαμενόπλοια του ρωσικού «σκιώδους στόλου» με πετρέλαιο στην Αζοφική Θάλασσα, ενώ χτυπήθηκαν και ένα φορτηγό πλοίο ξηρού φορτίου και ένα οχηματαγωγό, σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Μπρόβντι.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικά πλήγματα σε ρωσικά στρατιωτικά εργοστάσια στη Μπριάνσκ

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πλήγμα σε δύο εργοστάσια που σχετίζονται με το ρωσικό στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα στη Μπριάνσκ, ενώ η Ρωσία αναχαίτισε 452 drones σε 17 περιοχές κατά τη διάρκεια μαζικής επίθεσης τη νύχτα.
Εκτόξευση πυραύλου πεδίου
ΔΙΕΘΝΗ

Νεκρός άμαχος από ουκρανική επίθεση στη Μπιέλγκοροντ, Ρωσία

Ένας πολίτης σκοτώθηκε στη Μπιέλγκοροντ μετά από επαναλαμβανόμενα ουκρανικά πυραυλικά πλήγματα, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Αλεξάντρ Σουβάεφ. Η επίθεση προκάλεσε και πυρκαγιά σε τοπική υποδομή.