ΓΔ: 2283.26 -0.05% Τζίρος: 20.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:03:43
Πλοίο στο ηλιοβασίλεμα
Φωτο: Shutterstock

Συναγερμός στο Στενό του Ορμούζ, η Ambrey ανέφερε ναυτικό περιστατικό

Η βρετανική Ambrey ανακοίνωσε ναυτικό περιστατικό κοντά στο στρατηγικής σημασίας Στενό του Ορμούζ, χωρίς σαφείς λεπτομέρειες. Παρακολουθεί στενά την κατάσταση και αναμένονται εξελίξεις.

Η βρετανική ναυτιλιακή εταιρεία ασφαλείας Ambrey ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Τρίτης ότι είναι ενήμερη για ένα ναυτιλιακό περιστατικό που σημειώθηκε 22 ναυτικά μίλια ανατολικά του Χορ Φακάν, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κοντά στο στρατηγικής σημασίας Στενό του Ορμούζ.

Προς το παρόν δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες για τη φύση του συμβάντος, ούτε για τυχόν εμπλοκή πλοίων, ζημιές ή απειλές ασφάλειας. Η Ambrey ανέφερε ότι παρακολουθεί την κατάσταση στενά και αναμένεται να εκδώσει νεότερη ενημέρωση όταν υπάρξει διαθέσιμη πληροφόρηση.

Τα Στενά του Ορμούζ, που βρίσκονται ανάμεσα στο Ομάν και το Ιράν, συνδέουν τον Περσικό Κόλπο με τον Κόλπο του Ομάν και την Αραβική Θάλασσα.

Περίπου το 20% της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου διέρχεται από το συγκεκριμένο πέρασμα. Από τις αρχές του 2022 έως και τον περασμένο μήνα, μέσω των Στενών μετακινούνταν καθημερινά 17,8 έως 20,8 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου, συμπυκνωμάτων και καυσίμων, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Vortexa.

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση σε αίτημα του πρακτορείου Reuters για σχόλιο από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΑΕ ή τον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων του Χορ Φακάν.

Το Ιράν, έχει κατά καιρούς απειλήσει με κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ ως αντίποινα στην πίεση της Δύσης. Αναλυτές τονίζουν πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να πλήξει σημαντικά το παγκόσμιο εμπόριο και να οδηγήσει σε εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φλεγόμενα φορτηγά Μέση Ανατολή
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση στο λιμάνι Χορ Φακάν στα ΗΑΕ: Τραυματίστηκαν τέσσερις

Επίθεση δέχτηκε το λιμάνι Χορ Φακάν στα ΗΑΕ, με τέσσερις τραυματίες από συντρίμμια έπειτα από αναχαίτιση βλήματος. Ένας Νεπαλέζος σε σοβαρή κατάσταση και τρεις Πακιστανοί τραυματίες. Οι αρχές δεν ανακοίνωσαν την προέλευση του βλήματος.
Δεξαμενόπλοιο Sounion φωτιά
ΔΙΕΘΝΗ

Άγνωστο βλήμα έπληξε πλοίο στον κόλπο του Ομάν, σύμφωνα με UKMTO

Άγνωστο βλήμα έπληξε πλοίο στον κόλπο του Ομάν, κοντά στο στενό του Χορμούζ, προκαλώντας πυρκαγιά, σύμφωνα με την UKMTO. Το περιστατικό συνέβη 11 ναυτικά μίλια ανατολικά της Χορ Φακάν, σε περιοχή στρατηγικής σημασίας.
Πλοίο φλέγεται στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Πλήγμα σε πλοίο με εμπορευματοκιβώτια ανοιχτά ΗΑΕ από άγνωστο βλήμα

Πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων χτυπήθηκε από άγνωστο βλήμα ανοιχτά των ΗΑΕ, προκαλώντας μικρή πυρκαγιά χωρίς θύματα, σύμφωνα με την υπηρεσία UKMTO. Όλο το πλήρωμα είναι ασφαλές, ενώ οι ζημιές εκτιμώνται.
Σαουδική Αραβία επιχειρηματικότητα
ΔΙΕΘΝΗ

Σαουδική Αραβία: Βοήθεια 3 δισ. δολαρίων στο Πακιστάν

Η Σαουδική Αραβία θα χορηγήσει επιπλέον 3 δισ. δολάρια στο Πακιστάν, όπως ανακοίνωσε ο Υπ. Οικονομικών Μουχάμαντ Αρανγκτζέμπ, ενώ η υπάρχουσα πιστωτική γραμμή 5 δισ. δολαρίων θα παραταθεί για αόριστο διάστημα.