ΓΔ: 2118.27 -0.55% Τζίρος: 263.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μιλά σε συνέντευξη Τύπου ως Πρόεδρος της Ρωσίας.

Πούτιν: Μοιραζόμαστε προτάσεις με Ιράν και Ισραήλ για ειρήνη

Ο Ρώσος πρόεδρος δηλώνει ότι η Μόσχα διαβουλεύεται με Τεχεράνη και Τελ Αβίβ για τον τερματισμό της κρίσης, εκφράζοντας πίστη στη διπλωματική οδό.

Την ύπαρξη διπλωματικής διόδου για την εκτόνωση της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν επεσήμανε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας σήμερα στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Ο Πούτιν αποκάλυψε ότι η Μόσχα διατηρεί ενεργή επικοινωνία τόσο με την Τεχεράνη όσο και με το Τελ Αβίβ, μεταφέροντας προτάσεις για ειρηνευτική διευθέτηση, τις οποίες απέφυγε να περιγράψει δημόσια. Όπως δήλωσε, «βρισκόμαστε σε επαφή με τους ισραηλινούς και ιρανούς φίλους μας» και οι ιδέες της Ρωσίας βρίσκονται υπό συζήτηση.

Παρότι δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις ρωσικές πρωτοβουλίες, τόνισε την πεποίθησή του πως «υπάρχει τρόπος για διπλωματική λύση στην κρίση» που κλιμακώνεται επικίνδυνα στη Μέση Ανατολή.

Η παρέμβαση Πούτιν έρχεται εν μέσω στρατιωτικών επιθέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, με τη διεθνή κοινότητα να καλεί σε αποκλιμάκωση και την απειλή γενικευμένης ανάφλεξης να παραμένει παρούσα. Η Ρωσία, η οποία διατηρεί στρατηγικές σχέσεις με την Τεχεράνη και ταυτόχρονα επαφές με το Τελ Αβίβ, επιχειρεί να διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σιλουέτα μπροστά σε σημαίες
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα ζητά κατάπαυση πυρός για ασφαλή αποχώρηση Ρώσων από Μπουσέρ

Η Ρωσία θα ζητήσει από ΗΠΑ και Ισραήλ να διασφαλίσουν κατάπαυση του πυρός κατά την αποχώρηση Ρώσων εργαζομένων από το πυρηνικό εργοστάσιο Μπουσέρ στο Ιράν, ενώ το κύμα εξόδου περίπου 200 ατόμων αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία ζητά εκ νέου κατάπαυση πυρός στον Περσικό Κόλπο

Η Ρωσία ζητά άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών στον Περσικό Κόλπο, κυρίως των αμερικανοϊσραηλινών επιθέσεων κατά του Ιράν, και δηλώνει πρόθυμη, μαζί με άλλες χώρες, να διαμεσολαβήσει για διπλωματική λύση.
Κρεμλίνο Μόσχα ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κρεμλίνο καταδικάζει δολοφονία Ιρανών ηγετών μετά από πλήγματα

Το Κρεμλίνο καταδίκασε τη «δολοφονία» Ιρανών ηγετών σε αεροπορικά πλήγματα ΗΠΑ και Ισραήλ, μετά τον θάνατο του Αλί Λαριτζανί στην Τεχεράνη. Η Ρωσία ζητά εκεχειρία και συνομιλίες, επικρίνοντας σφοδρά τις επιθέσεις.
Τεχεράνη πανοραμική εικόνα
ΔΙΕΘΝΗ

Rosatom: Χωρίς μεταβολές στα επίπεδα ραδιενέργειας στο Ιράν μετά τα πλήγματα

Ο επικεφαλής της Rosatom δήλωσε ότι δεν εντοπίστηκαν αυξήσεις ραδιενέργειας μετά τα πλήγματα σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, όπως μετέδωσε το RIA. Το Ιράν διαβεβαιώνει πως δεν υπήρξε διαρροή ραδιενεργού υλικού.