ΓΔ: 2622.02 -2.39% Τζίρος: 401.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Βλαντίμιρ Πούτιν
Φωτο: Shutterstock

Πούτιν: Ολόκληρη η Ουκρανία είναι δική μας – Ρώσοι και Ουκρανοί ένας λαός

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι Ρώσοι και Ουκρανοί είναι «ένας λαός» και υποστήριξε πως «ολόκληρη η Ουκρανία είναι δική μας», επιμένοντας στη ρωσική κυριαρχία επί των κατακτημένων εδαφών.

Την πρόθεση της Μόσχας να μην επιδιώξει επίσημη συνθηκολόγηση της Ουκρανίας διατύπωσε εκ νέου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, υπογραμμίζοντας ωστόσο την ανάγκη το Κίεβο να αναγνωρίσει τη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στο πεδίο της μάχης.

Κατά την ομιλία του στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ο Πούτιν ανέφερε: «Δεν επιδιώκουμε τη συνθηκολόγηση της Ουκρανίας. Επιμένουμε στην αναγνώριση της πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί επί του πεδίου». 

Επανέλαβε δε τη θέση ότι Ρώσοι και Ουκρανοί αποτελούν «έναν λαό» και υποστήριξε ότι «όλη η Ουκρανία ανήκει στη Ρωσία». 

Παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι ρωσικές δυνάμεις να καταλάβουν την πόλη Σούμι, ενώ ανέφερε πως επιχειρείται η δημιουργία «νεκρής ζώνης» για την προστασία των ρωσικών συνόρων.

Οι δηλώσεις του Πούτιν έρχονται σε μια περίοδο που η Μόσχα επιχειρεί να προβάλει διπλωματική κινητικότητα, καθώς – όπως είπε – βρίσκεται σε επαφή με Ισραήλ και Ιράν για την εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης στη Μέση Ανατολή. Χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, μίλησε για κοινές ιδέες που εξετάζονται προκειμένου να μπει τέλος στην αιματοχυσία.

Στην ίδια ομιλία, ο Ρώσος πρόεδρος παραδέχθηκε την επιβράδυνση της ρωσικής οικονομίας, δηλώνοντας πως «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτραπεί ύφεση». 

Επισήμανε πως η χώρα χρειάζεται ισορροπημένη ανάπτυξη με ήπιο πληθωρισμό και χαμηλή ανεργία, τη στιγμή που το ΑΕΠ αυξήθηκε μόλις κατά 1,4% το πρώτο τρίμηνο του 2025 – το χαμηλότερο ποσοστό εδώ και έναν χρόνο.

Ο υπουργός Οικονομίας Μαξίμ Ρεσέτνικοφ είχε ήδη προειδοποιήσει ότι η χώρα κινδυνεύει να περιέλθει σε ύφεση, αν δεν ληφθούν άμεσα οι απαραίτητες αποφάσεις.

 Το ρωσικό κράτος έχει επικεντρώσει τις δημόσιες δαπάνες στην ενίσχυση του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος, γεγονός που κατά πολλούς στερεί επενδυτικούς πόρους από άλλους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας.

Κεντρικός στόχος των επικρίσεων ήταν η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιουλίνα, η οποία ακολουθεί σφιχτή νομισματική πολιτική με επιτόκια κοντά στο 20%. 

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντρ Νόβακ κάλεσε για μείωση του βασικού επιτοκίου, προειδοποιώντας ότι η τρέχουσα πολιτική θα μπορούσε να «χάσει τη σωστή στιγμή» για ανάκαμψη και να οδηγήσει σε στασιμότητα.

Ο Πούτιν από την πλευρά του ανέφερε ότι η οικονομική ανάπτυξη δεν πρέπει να εξαρτάται μόνο από τον στρατό, ενώ επεσήμανε την ανάγκη για αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης. 

Η διαχείριση των προκλήσεων αυτών ενδέχεται να κρίνει και τη μελλοντική σταθερότητα της ρωσικής οικονομίας σε ένα διαρκώς ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Πούτιν για γενέθλια και Ουκρανία

Ο Ερντογάν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πούτιν για τα γενέθλιά του. Συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος προσφέρθηκε να μεσολαβήσει σε Μόσχα και Κίεβο.
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Σφοδρή επίθεση Ρωσίας στην Ουκρανία με drones και πυραύλους, 20 νεκροί

Η Ρωσία εξαπέλυσε σφοδρές επιθέσεις με πυραύλους και drones στην Ουκρανία, σκοτώνοντας τουλάχιστον 20 άτομα. Πύραυλος χτύπησε πολυκατοικία στην Πρίλουκι με 14 νεκρούς, μεταξύ των οποίων 4 παιδιά, και πάνω από 50 τραυματίες.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: 11 νεκροί από τη μεγάλη ρωσική επίθεση, λέει ο Ζελένσκι

Η Ρωσία εξαπέλυσε 70 πυραύλους και drones κατά της Ουκρανίας, πλήττοντας τον ενεργειακό τομέα και προκαλώντας τουλάχιστον 11 νεκρούς, ανέφερε ο πρόεδρος Ζελένσκι, τονίζοντας τη μεγάλη ανάγκη για αντιαεροπορική άμυνα.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Εκρήξεις σημειώθηκαν στο Κίεβο, πρωτεύουσα της Ουκρανίας

Εκρήξεις σημειώθηκαν νωρίς το πρωί στο Κίεβο καθώς σήμανε συναγερμός για ρωσική επίθεση με πυραύλους. Ο Ζελένσκι προειδοποίησε για μαζική επίθεση, ενώ οι ουκρανικές αρχές κατηγορούν τη Ρωσία για στοχευμένες καταστροφές υποδομών.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ρωσία ετοιμάζει μεγάλη επίθεση κατά της Ουκρανίας

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επικαλούμενος τις μυστικές υπηρεσίες, ανέφερε ότι η Ρωσία ετοιμάζει μαζική επίθεση κατά της Ουκρανίας. Τόνισε πως οι ουκρανικές δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα να απαντήσουν με τα διαθέσιμα αμυντικά μέσα.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κίεβο καταδικάζει τη Σεούλ για πιθανές εξαγωγές πετρελαίου στη Ρωσία

Η Ουκρανία ανέφερε ότι παραδόσεις πετρελαίου μέσω Νότιας Κορέας βοήθησαν τη Ρωσία να καλύψει απώλειες στα διυλιστήρια της από ουκρανικές επιθέσεις, παραβιάζοντας τις κυρώσεις της Σεούλ, σύμφωνα με δηλώσεις Ουκρανών αξιωματούχων.