ΓΔ: 2559.18 -0.35% Τζίρος: 356.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη

Τραμπ: Ισραήλ και Ιράν παραβίασαν την εκεχειρία – «Δεν είμαι ευχαριστημένος»

Ο Τραμπ κατηγόρησε το Ισραήλ για επίθεση αμέσως μετά τη συμφωνία εκεχειρίας, τονίζοντας ότι δεν είναι ευχαριστημένος ούτε με την Τεχεράνη ούτε με το Τελ Αβίβ.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, κατηγόρησε τόσο το Ισραήλ όσο και το Ιράν για την παραβίαση της εκεχειρίας που ο ίδιος είχε ανακοινώσει λίγες ώρες νωρίτερα, εκφράζοντας ιδιαίτερη δυσαρέσκεια για τη στάση του Ισραήλ.

 Όπως δήλωσε, «το Ισραήλ προχώρησε σε επίθεση αμέσως μετά τη συμφωνία», χρησιμοποιώντας τον όρο «unloaded» για να περιγράψει την ένταση της αντίδρασης.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη, ο Τραμπ σημείωσε ότι και οι δύο χώρες παραβίασαν τη συμφωνία, αλλά απέφυγε να χαρακτηρίσει την εκεχειρία ως κατεστραμμένη: «Νομίζω ότι την παραβίασαν και οι δύο. Αλλά δεν πιστεύω ότι η εκεχειρία έχει καταρρεύσει».

Λίγο νωρίτερα, το Ισραήλ κατηγόρησε το Ιράν ότι εκτόξευσε πύραυλο προς το έδαφός του, σε μια κίνηση που θεωρήθηκε άμεση παραβίαση της εύθραυστης κατάπαυσης πυρός. 

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ισραέλ Κατζ, διέταξε απάντηση με «ισχυρά πλήγματα» σε στόχους στο κέντρο της Τεχεράνης.

Από πλευράς της, η Τεχεράνη αρνήθηκε ότι εκτόξευσε πυραύλους, μέσω του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων IRIB, και διαμήνυσε ότι δεν σκοπεύει να συνεχίσει τις επιθέσεις, εφόσον το Ισραήλ τηρήσει τη συμφωνία.

Η νέα αναζωπύρωση της έντασης ακολούθησε ένα βράδυ δραματικών εξελίξεων, με το Ιράν να απαντά σε αμερικανικό πλήγμα του Σαββατοκύριακου, εκτοξεύοντας πυραύλους προς αμερικανική βάση στο Κατάρ. Η επίθεση είχε προαναγγελθεί και, σύμφωνα με τις ΗΠΑ και το Κατάρ, δεν προκάλεσε απώλειες.

Παρά τις εκατέρωθεν παραβιάσεις, ο Τραμπ διατήρησε αισιοδοξία για τη διατήρηση της εκεχειρίας, αν και φάνηκε εμφανώς ενοχλημένος: «Έχουμε δύο χώρες που πολεμούν τόσο καιρό και τόσο έντονα, που δεν ξέρουν τι κάνουν», είπε με έντονο ύφος πριν επιβιβαστεί για τη Χάγη.

Ο πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι διαπραγματεύτηκε απευθείας την κατάπαυση πυρός με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου τη Δευτέρα, ενώ παράλληλες επαφές έγιναν και με την ιρανική πλευρά από τον αντιπρόεδρο Τζ.Ντ. Βανς, τον ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο και τον ειδικό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ.

Η δήλωση της εκεχειρίας έγινε δημοσίως από τον ίδιο τον Τραμπ με ανάρτηση στο Truth Social στις 9:10 π.μ. ώρα Ντουμπάι:
«Η ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΙΣΧΥΕΙ. ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΜΗΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΤΕ!»

Σύμφωνα με το BBC, οι ισραηλινές επιθέσεις στην Τεχεράνη διήρκεσαν μέχρι τις 4 το πρωί τοπική ώρα. Την ίδια στιγμή, ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί δήλωσε πως το Ιράν δεν έχει πρόθεση να συνεχίσει τις επιθέσεις, εάν το Ισραήλ σταματήσει.

Οικονομικά, η αγορά πετρελαίου παρουσίασε υποχώρηση και τα διεθνή χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά μετά την ανακοίνωση της εκεχειρίας, ενισχύοντας την ελπίδα για σταθεροποίηση στην περιοχή.

Τέλος, παρά την ανακούφιση που επικρατεί σε πολλές περιοχές του κόσμου για την προοπτική λήξης της σύρραξης, οι απώλειες είναι ήδη βαριές: 606 νεκροί στο Ιράν από την αρχή του πολέμου, σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές, και 28 νεκροί στο Ισραήλ, εκ των οποίων τέσσερις την Τρίτη το πρωί.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Υποψίες για Ιράν στην υπόθεση Flydubai, απειλεί με σφοδρά πλήγματα

Ο Τραμπ απείλησε με ισχυρά αντίποινα αν αποδειχθεί εμπλοκή της Τεχεράνης σε επίθεση σε πτήση Flydubai, ενώ το Ισραήλ αναφέρθηκε στην ισλαμιστική κατήχηση του υπόπτου. Τα κίνητρα του φερόμενου δράστη παραμένουν αδιευκρίνιστα.
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ανοικτή επιστολή Φρουρών Επανάστασης προς ψηφοφόρους στις ΗΠΑ

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν καλούν τους Αμερικανούς ψηφοφόρους να απορρίψουν τις πολιτικές Τραμπ και να δεχτούν ειρηνική συνύπαρξη, σύμφωνα με ανοιχτή επιστολή που επικρίνει τη στήριξη σε Ισραήλ και πολέμους.
Μασούντ Πεζεσκιαν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιρανός πρόεδρος: Θύμα τρομοκρατίας ο Ιράν στον αμερικανο-ισραηλινό πόλεμο

Ο Ιρανός πρόεδρος Πεζεσκιάν δήλωσε στη ΓΣ του ΟΗΕ ότι το Ιράν είναι «θύμα τρομοκρατίας» λόγω της στρατιωτικής επίθεσης ΗΠΑ-Ισραήλ και τόνισε πως προτιμά τη διπλωματία για να τερματιστεί η σύγκρουση.
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Μείωση άνω του 10% στο ΑΕΠ την περίοδο του πολέμου

Το ΑΕΠ του Ιράν μειώθηκε κατά 10,1% το πρώτο τρίμηνο, λόγω επίθεσης από ΗΠΑ και Ισραήλ, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα. Η συρρίκνωση επηρέασε έντονα τον πετρελαϊκό τομέα και συνδέεται με τους 40ήμερους βομβαρδισμούς.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ο Νετανιάχου έπεισε τις ΗΠΑ να μας κηρύξουν πόλεμο

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί κατηγόρησε τον Νετανιάχου ότι χειραγώγησε τις ΗΠΑ για να τις οδηγήσει σε πόλεμο κατά του Ιράν, επισημαίνοντας πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός το παραδέχεται ανοιχτά σε εβραϊκά μέσα.