ΓΔ: 2395.44 1.07% Τζίρος: 273.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:59:40
Κατεστραμμένα κτίρια Γάζας
Φώτο: Shutterstock

Ισπανικά βέλη προς Ισραήλ μετά το θάνατο αμάχων σε κέντρο διανομής βοήθειας

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έκανε λόγο για «γενοκτονία», μετά και τη νέα επίθεση κατά αμάχων κοντά σε κέντρο διανομής βοήθειας στη Γάζα.

Η Λωρίδα της Γάζας έζησε χθες Πέμπτη ακόμη μια πολύνεκρη μέρα, με 65 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας πυρών του ισραηλινού στρατού, κατά τις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας, ενώ ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ κατήγγειλε τη «γενοκτονία».

Έπειτα από είκοσι και πλέον μήνες καταστροφικού πολέμου, ο πληθυσμός του παλαιστινιακού θυλάκου βρίσκεται στο χείλος λιμού, προειδοποιεί ο ΟΗΕ.

Η πολιτική προστασία στη Λωρίδα της Γάζας αναθεώρησε προς το χειρότερο τον απολογισμό των θυμάτων ισραηλινών πυρών σε διάφορους τομείς της μικρής παραθαλάσσιας περιοχής, που έφθασε χθες βράδυ τους 65 νεκρούς.

Επτά από αυτούς έχασαν τη ζωή τους καθώς περίμεναν για να πάρουν τρόφιμα από κέντρο διανομής βοήθειας, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας άμεσης βοήθειας αυτής Μαχμούντ Μπασάλ.

Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο ισραηλινός στρατός περιορίστηκε να αναφέρει πως «εξετάζει» τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για τραυματισμούς κοντά στο σταυροδρόμι που η ισραηλινή πλευρά ονομάζει Νετσαρίμ (κεντρικά), όπου είχε συγκεντρωθεί πολύς κόσμος. Στρατιώτες «προσπάθησαν να εμποδίσουν υπόπτους ανοίγοντας προειδοποιητικά πυρ», ανέφερε πάντως.

Το Ισραήλ χαλάρωσε, αλλά μόνο εν μέρει, τον απόλυτο αποκλεισμό που επέβαλε στις αρχές Μαρτίου στη Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος προκάλεσε οξύτατες ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.

Οι ισραηλινές αρχές δημιούργησαν μηχανισμό διανομής βοήθειας που πιλοτάρει το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα (GHF), όμως οι επιχειρήσεις του σημαδεύονται σχεδόν καθημερινά από σκηνές χάους και πολύνεκρα επεισόδια.

Ο στρατός συνεχίζει τους βομβαρδισμούς και τις επιχειρήσεις στη Γάζα στο πλαίσιο της ευρείας κλίμακας επίθεσης που έχει σκοπό, σύμφωνα με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, να αφανιστεί το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, σε αντίποινα για την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονά του στο νότιο τμήμα της επικράτειας του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, από τις πιο επικριτικές φωνές στους κόλπους της ΕΕ έναντι της ισραηλινής κυβέρνησης, χαρακτήρισε χθες «γενοκτονία» τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Αξίωσε «άμεση και επείγουσα πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια» στον παλαιστινιακό θύλακο με ευθύνη «των Ηνωμένων Εθνών».

Χθες Παλαιστίνιοι είχαν συγκεντρωθεί στην αυλή νοσοκομείου στη Ντέιρ αλ Μπάλα (κεντρικά), μπροστά σε σάβανα και νεκρικούς σάκους με κηλίδες αίματος, που περιείχαν τα άψυχα σώματα συγγενών τους, θυμάτων ισραηλινού βομβαρδισμού.

«Σκότωσαν πατέρα, μητέρα κι αδελφούς, μόνο δυο κοριτσάκια επέζησαν. Το ένα είναι μωρό, 14 μηνών, το άλλο πέντε ετών», είπε γυναίκα που θρηνούσε.

Από τα τέλη Μαΐου, σχεδόν 550 Γαζαίοι έχουν σκοτωθεί κοντά σε κέντρα διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Προχθές Τρίτη η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα χαρακτήρισε «έγκλημα πολέμου» τη χρησιμοποίηση της τροφής ως όπλου στη Λωρίδα της Γάζας, εξορκίζοντας τον ισραηλινό στρατό να «σταματήσει να πυροβολεί εναντίον ανθρώπων που συγκεντρώνονται» για να πάρουν τρόφιμα για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

«Ο λεγόμενος ‘μηχανισμός’ βοήθειας που δημιουργήθηκε πρόσφατα είναι τερατούργημα (...) Είναι παγίδα θανάτου», σφυροκόπησε ο Φιλίπ Λαζαρινί, επικεφαλής του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).

Το GHF διαψεύδει πως έχει γίνει το παραμικρό στα περιφραγμένα και αυστηρά φυλασσόμενα κέντρα του.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες πως αποδέσμευσε 30 εκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση του μη κερδοσκοπικού οργανισμού αυτού, που χρησιμοποιεί οπλισμένους συμβασιούχους για να εγγυώνται την ασφάλεια στα κέντρα διανομής τροφίμων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε από την πλευρά του πως έκανε προχθές Τετάρτη την πρώτη παράδοση ιατρικού και φαρμακευτικού υλικού στη Λωρίδα της Γάζας από τη 2η Μαρτίου, τονίζοντας ωστόσο πως δεν πρόκειται παρά για «σταγόνα στον ωκεανό» των αναγκών.

Λαμβανομένων υπόψη των περιορισμών που έχουν επιβληθεί από το Ισραήλ στα μέσα ενημέρωσης στη Λωρίδα της Γάζας και την αδυναμία πρόσβασης στο πεδίο εν μέσω του πολέμου, το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει ότι δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει με ανεξάρτητο τρόπο όσα ανακοινώνονται από οποιαδήποτε πηγή επιτόπου.

Προχθές Τετάρτη ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε πως έχει γίνει «μεγάλη πρόοδος» στις προσπάθειες να συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση από την αντιπολίτευση, από τις οικογένειες ομήρων που συνεχίζουν να βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας και ακόμη και από μέρος του συνασπισμού του να βάλει τέλος στον πόλεμο.

Το Κατάρ, μια από τις χώρες που μεσολαβούν στις έμμεσες διαπραγματεύσεις, ανακοίνωσε την Τρίτη νέα πρωτοβουλία με σκοπό να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Στέλεχος της Χαμάς, ο Τάχερ αλ Νούνου, είπε προχθές Τετάρτη στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι συζητήσεις με τους μεσολαβητές έχουν «εντατικοποιηθεί».

Η κυβέρνηση Νετανιάχου διαβεβαιώνει πως οι προσπάθειες για να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι όμηροι που απομένουν στον παλαιστινιακό θύλακο –49, όμως τουλάχιστον 27 είναι νεκροί, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό– συνεχίζονται «στο πεδίο της μάχης και μέσω διαπραγματεύσεων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πόλεμος στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: 18 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα, μπλοκαρισμένες οι διελεύσεις

Στους 18 ανήλθαν οι νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά. Το Ισραήλ ανέστειλε τη διέλευση ασθενών στη Ράφα, ενώ τα χτυπήματα έγιναν στη Γάζα και στη Χαν Γιούνις, μετά από επίθεση εναντίον στρατιωτικών.
Οχήματα Ερυθρού Σταυρού Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ισραήλ ζητά από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα να φύγουν από τη Γάζα ως 28/2

Το Ισραήλ διακόπτει ως 28 Φεβρουαρίου τις δραστηριότητες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γάζα, επειδή η οργάνωση δεν παρέδωσε τον κατάλογο των Παλαιστινίων εργαζομένων της, όπως απαιτεί η νομοθεσία για όλες τις ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Κατεστραμμένο κτίριο Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ισραήλ ζητά από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα να φύγουν από τη Γάζα ως 28/2

Το Ισραήλ διέταξε τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα να σταματήσουν τη δράση τους στη Γάζα μέχρι 28 Φεβρουαρίου, λόγω άρνησής τους να παραδώσουν κατάλογο Παλαιστινίων εργαζομένων, όπως απαιτείται για όλες τις ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Φορτηγό ανθρωπιστικής βοήθειας
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Περιορισμένο άνοιγμα στο πέρασμα Ράφα στη Γάζα

Οι ισραηλινές αρχές αναμένεται να ανοίξουν ξανά σήμερα τη συνοριακή διέλευση της Ράφα προς πεζούς και με αυστηρούς όρους, μετά από μήνες κλεισίματος, ενώ συνεχίζεται η εύθραυστη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Πόλεμος στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: 32 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στη Μέση Ανατολή

Τουλάχιστον 32 νεκροί, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, από ισραηλινά χτυπήματα στη Γάζα, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές. Κατάρ και Αίγυπτος καταδικάζουν τις παραβιάσεις της εκεχειρίας. Το Ισραήλ κάνει λόγο για απάντηση.
Φορτηγό ανθρωπιστικής βοήθειας
ΔΙΕΘΝΗ

Την Κυριακή ανοίγει ξανά το πέρασμα Ράφα προς Αίγυπτο, λέει το Ισραήλ

Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως η διάβαση της Ράφα στη Γάζα θα ανοίξει προσωρινά την Κυριακή για ελεγχόμενη μετακίνηση ανθρώπων, με έγκριση ασφαλείας από το Ισραήλ και επίβλεψη της ΕΕ, σε συντονισμό με την Αίγυπτο.