ΓΔ: 2582.1 -0.83% Τζίρος: 343.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:15
Τζαμί στην Κωνσταντινούπολη

Επίσκεψη Μπρούνερ στην Κων/πολη για μετανάστευση και ασφάλεια

Στην Κωνσταντινούπολη ο Επίτροπος Μπρούνερ για τον 3ο Διάλογο ΕΕ-Τουρκίας, με επίκεντρο τη διαχείριση της μετανάστευσης και τη συνεργασία σε θέματα ασφάλειας.

Στην Τουρκία βρίσκεται από σήμερα ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης της Ε.Ε., Μάγκνους Μπρούνερ, για να συμμετάσχει στον τρίτο Διάλογο Υψηλού Επιπέδου ΕΕ-Τουρκίας με αντικείμενο τη μετανάστευση και την ασφάλεια.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Επίτροπος θα έχει αύριο, Τετάρτη 2 Ιουλίου, συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο Υπουργό Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια. 

Οι συζητήσεις θα εστιάσουν στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, στη νόμιμη μετανάστευση και στη διευκόλυνση των θεωρήσεων εισόδου για Τούρκους πολίτες, αλλά και στην ενίσχυση της συνεργασίας κατά της παράνομης μετανάστευσης.

Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στη φύλαξη των συνόρων, στις διαδικασίες επιστροφής και επανεισδοχής μεταναστών, καθώς και στη συνεργασία με τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς οργανισμούς. 

Στην ατζέντα βρίσκεται επίσης η περιφερειακή ασφάλεια, με αναφορές στην κατάσταση στη Συρία, την τρομοκρατία, την καταπολέμηση των ναρκωτικών και το οργανωμένο έγκλημα.

Η συνάντηση ακολουθεί τον προηγούμενο διάλογο υψηλού επιπέδου που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες τον Νοέμβριο του 2023. 

Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι η Τουρκία παραμένει στρατηγικός εταίρος της Ε.Ε. στο μέτωπο της μετανάστευσης στην Ανατολική Μεσόγειο, με κοινό στόχο την πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και της συμφωνίας επανεισδοχής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τίτζα Κάλας Εσθονία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Κάλας: Καταδίκη Τουρκίας για τα παράνομα «θαλάσσια πάρκα»

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Κάγια Κάλας, επανέλαβε ότι όλα τα κράτη μέλη πρέπει να σέβονται το διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, απαντώντας σε ερώτηση του Μ. Κεφαλογιάννη για τις ενέργειες της Τουρκίας.
Σύνορα Ελλάδας Τουρκίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση αντιπροσωπειών Ελλάδας-Τουρκίας στα Χανιά για τα ΜΟΕ

Ολοκληρώθηκε στα Χανιά ο νέος γύρος συναντήσεων Ελλάδας-Τουρκίας για τα ΜΟΕ, παρουσία πρέσβεων και υψηλόβαθμων αξιωματούχων, με τη φιλοξενία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στις 9 Οκτωβρίου 2026.
Κάγια Κάλας Συνέντευξη Τύπου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλλας: Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία των κρατών-μελών της ΕΕ

Η Κάγια Κάλλας, ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, στέλνει σαφές μήνυμα στην Τουρκία να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, τονίζοντας τη δέσμευση της Ένωσης σε λύση του Κυπριακού βάσει ΟΗΕ και των αρχών της ΕΕ.
Μανώλης Κεφαλογιάννης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση Κεφαλογιάννη στην Κομισιόν για ομιλία Ερντογάν στον ΟΗΕ

Ερώτηση στην Κομισιόν κατέθεσε ο ευρωβουλευτής Μ. Κεφαλογιάννης με αφορμή την ομιλία Ερντογάν στον ΟΗΕ, ζητώντας απάντηση για τη θέση της Τουρκίας περί δύο κρατών και την τουρκική κατοχή του 37% της Κύπρου από το 1974 μέχρι σήμερα.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Η ένταξη στην ΕΕ δεν είναι πια προτεραιότητα για την Τουρκία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ δεν είναι πλέον προτεραιότητα, τονίζοντας πως η Άγκυρα δεν κλείνει την πόρτα στην Ένωση, ενώ επικαλέστηκε τη μακρόχρονη αναμονή της χώρας από την Ευρώπη.
Σημαίες ΕΕ και Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ εκφράζει ανησυχία για συλλήψεις ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστών στην Τουρκία

Η ΕΕ εξέφρασε ανησυχία για τις πρόσφατες συλλήψεις ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστών στην Τουρκία, καλώντας τη χώρα να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα ως υποψήφια προς ένταξη στην Ένωση. «Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», δήλωσε η Κομισιόν.